web analytics

Zo haal je het meeste uit je workation

Workation – werken combineren met reizen – begint waanzinnig populair te worden. Onlangs was ik op workation in Zweden; in Stockholm en op het eiland Rindö om precies te zijn. Hier heb ik een aantal tips voor je op een rijtje gezet voor als je zelf op workation wilt gaan.

1 – Plan, maar niet alles

Ik ben begonnen met het uitzoeken van een locatie. Ik had een droom om mijn boek af te ronden op een Zweeds eiland in een rood huisje aan zee (liefst in de sneeuw) en dat is gelukt. En eilandhoppen in Stockholm leek me ook leuk. Maar misschien wil je juist wel op workation omdat je graag naar de zon reist, of in de natuur wilt zijn. Denk ook na hoe lang je wilt gaan: een of twee weken, of juist maanden. Er zijn plekken die speciaal zijn ingericht voor workations en digital nomads, zoals het eiland Madeira.

Onlangs publiceerde Columbus Travel deze lijst met favoriete landen voor een workation, en wat je daar kwijt bent aan kosten.

Wildernis in nederland
Wildernis wadden

2 – Zoek een fijne geschikte lokatie

Ik vind het zelf supergezellig om, als ik alleen reis, bij mensen in huis te zitten, zodat ik een praatje kan maken, veel over het lokale leven kom te weten en insider tips kan krijgen. In Stockholm verbleef ik tot twee keer toe in een airbnb, in verschillende wijken. Beide keren in appartementen van alleenstaande vrouwen die het leuk vinden om mensen uit de hele wereld in huis te ontvangen en zo tegelijk wat kunnen bijverdienen. Precies waar airbnb ooit voor opgericht was.

Ik heb ook nog een aantal dagen op een eiland gezeten, Rindö, in een prachtig houten huis, zie foto. Dit was een B&B. Ook hier met de bedoeling mensen tegen te komen, maar ik was de meeste tijd alleen in het huis. Denk dus na of je mensen wilt ontmoeten, of juist liever niet. Ik vind ontmoetingen altijd leuk, maar ik merkte ook dat dat in Zweden niet altijd even makkelijk gaat. Wat voor mij ook geen probleem is, overigens.

Belangrijk kan verder zijn of er een tafel of een bureau is waaraan je kunt werken. Voor mij tenminste, als je het geen probleem vindt om op je bed te werken kan dat natuurlijk ook. En ik werk trouwens ook in lokale cafés. Tegenwoordig zijn er ook veel organisaties die workations organiseren.

3 – Wifi en internet zijn belangrijk

Als je werkt, is je digitale contact met de buitenwereld natuurlijk superbelangrijk. Van verschillende digital nomads had ik al gehoord dat ze vele tijd op recepties moesten doorbrengen om ontvangst te krijgen, en dat zie ik niet zo zitten.

Op zoek naar een rood houten huisje zag ik dat veel van die plekken geen internet hebben. Leuk voor een vakantie, maar niet voor een workation. Houdt er ook rekening mee dat het internet niet altijd even goed is. Mocht je goede wifi nodig hebben, vraag dan de eigenaar naar de informatie (uploaden, downloaden, per dag) van de wifi en eventueel een screenshot daarvan.

workation Alice goes Wild
Wildernis wadden

4 – regel je tijdsindeling

Ik werk zelf altijd volgens het principe van hard werken als ik het productiefst ben. Voor mij komt dat neer op zo’n vier keer 45 minuten superfocussen per dag. Meestal in de ochtend, zodat ik in de middag eropuit kan om te wandelen of andere dingen te doen. Maar als ik in Zweden op mijn telefoon zag dat er in de middag een flinke sneeuwbui aankwam, dan gooide ik mijn schema alsnog om. 

Hoe ik het met eten deed? In de middag lunchte ik meestal warm en in de avond haalde ik eten uit de supermarkt. Dat at ik dan in de keuken van de accommodatie. Dit past bij Zweden, maar in veel andere landen kun je ’s avonds ook prima in je eentje in een restaurant eten.

5 – Ga in het laagseizoen

Zelf vond ik het heerlijk om eind januari in Stockholm en op een Zweeds eiland in de sneeuw te zitten, maar Madeira of Griekenland in de winter zal vast ook heerlijk zijn. Het is dan laagseizoen dus je zit tussen de lokale bevolking. Het is overal rustig en de prijzen zijn laag.

Brigitte Ars