web analytics

Avontuur & bewustzijn in de natuur 

Hoe gebruik je de seizoenen in je eigen leven

Je ziet het buiten om je heen gebeuren. Elk jaar weer de verandering van de seizoenen. Een heel natuurlijk proces, wat ook jij kunt gebruiken in je dagelijks leven. Dit kan op twee verschillende manieren. Een blog met tips van van buitencoach Katrien de Jong.

Je kunt leven met de seizoenen zoals ze zich buiten afspelen. Het inspirerende boek Leven en werken in het ritme van de seizoenen van Jaap Voigt kan je hier bij helpen. Hij omschrijf alle seizoenen en maanden in het jaar. Waarbij je in elk seizoen bepaalde stappen kunt nemen en bepaalde acties wel of niet een goed idee zijn.

Winter geeft rust

Op het moment van schrijven is het bijvoorbeeld winter. En de winter is een periode die we meestal het liefst over willen slaan. In de winter is het koud, grauw, mistig en vroeg donker. Toch heeft de natuur deze periode elk jaar weer nodig om weer tot bloei te komen en wij dus ook! December is bij uitstek een tijd om rust te nemen, naar binnen te keren. Om zowel in jezelf als daarbuiten op te ruimen. Zodat er straks in het voorjaar weer ruimte is om nieuwe zaden tot bloei te laten komen.

Duurzame Reizen Lonely Planet Alice goes Wild

Vruchtbare bodem om te zaaien voor nieuwe dingen 

Welke zaden dat weet je nu nog niet, dat weet de natuur inmiddels ook niet. Van alle eikeltjes die van de bomen afvallen is het nu nog niet duidelijk welke straks ook daadwerkelijk een boom wordt toch? Dus ook voor jou gaat het er in de winter om om een vruchtbare bodem te creëren waar de zaden in kunnen groeien. En dit is een proces wat we vaak denken met ons hoofd te kunnen bepalen, maar misschien gaat dit wel natuurlijker dan je denkt. Leuk experiment om eens te gaan proberen.

Dus in de winter ga je vaker naar binnen, maak je een fijn plekje voor jezelf. Juist het donker opzoeken is fijn. Zowel in jezelf, als buiten jezelf. Maak eens een avondwandeling en kijk naar de sterren. Of kijk eens bij jezelf naar binnen naar je donkere kantjes en probeer hier eens contact mee te maken. Wat wil het je zeggen?

Op deze manier kun je alle seizoenen afstemmen op wat er buiten in de natuur gebeurt. Dit kan met behulp van het genoemde boek als leidraad, maar het helpt al heel erg door vaak naar buiten te gaan en om je heen te kijken. Wat gebeurt er buiten? En waarin kun jij meebewegen?

Wat je ook kunt doen is de seizoenen om je heen even loslaten en eens kijken naar waar jij zit in je leven qua verschillende levensgebieden. Je kunt dan een cirkel tekenen op papier waar je de vier seizoenen inschrijft. En dan eens checken bij jezelf waar je zit met bijvoorbeeld je werk. Heb je het gevoel dat je volop aan het bloeien bent en midden in de zomer zit? Of ben je aan het afronden en ga je richting herfst? Het kan ook zijn dat je met verschillende werkprojecten in een ander seizoen zit. Bijvoorbeeld dat je eigen bedrijf heel goed begint te lopen en je echt lente voelt, terwijl je vaste baan toch wel erg herfstig begint te voelen en je merkt dat het tijd is om dingen los te gaan laten.

de reis van de held

Levensgebieden 

Op deze manier kun je alle levensgebieden onder de loep nemen. Hoe zit het met je relatie, met vriendschappen, met het doen van dingen waar je blij van wordt, met je eigen ontwikkeling, gezondheid, etc? Zo kun je je leven in kaart brengen en kijken waar en wat je los mag laten en waar je mee door kunt gaat of door kunt groeien naar de volgende fase. Er staat op deze manier geen vaste tijd voor een seizoen. Je kunt dus wel jaren in de zomer zitten qua relatie en misschien heb je wel een paar maanden een winterdipje in je werk.

En vergeet niet dat de winter ingaan belangrijk is! Zeker ook als je voelt dat bepaalde zaken uit je leven ten einde komen. We willen zo graag direct door naar de lente. Van de ene baan naar de andere baan bijvoorbeeld of het einde van je vakantie het liefst door naar een nieuw avontuur. Alleen de tijd van rust van bezinning hebben we juist nodig tussendoor. Om uit te rusten, op te ruimen en ruimte te maken voor het al nieuws wat weer onderweg is. Als we de winter overslaan wordt onze grond schraal, hebben de nieuwe zaden geen ruimte om te groeien en is er een kans dat ze niet genoeg kracht hebben.

Katrien de Jong is buitencoach voor avontuurlijke vrouwen die voelen dat het tijd is om onbekende paden in zichzelf te verkennen. Op haar site: www.katriendejong.nl vind je alle informatie over individuele trajecten, bezinningsreizen, haar blog en podcast.