web analytics

Het Grote Wandelblog: 13 verschillende manieren om te wandelen

 

Natuurlijk kun je een dagje wandelen, lekker in de buurt. Maar er zijn zoveel andere spannendere manieren om te wandelen dan ‘gewoon, normaal’. Alice goes Wild zet al haar ervaringen voor je op een rijtje.

1 -Avontuurlijk wandelen

Avontuur, dat houdt in dat je een uitdaging inbouwt, en een andere, nieuwe manier. Al eerder schreef ik een artikel met allerlei manieren om je wandeling spannender te maken, en ook over avontuurlijk wandelen. Denk ook eens aan Adventure in a Box: je koopt een doos met daarin  een mooi en bijzonder wandelavontuur.

2 – Solowandeling

Alleen wandelen heeft net als alleen reizen veel voordelen. Hunker je naar alleen op pad zijn of misschien zelfs naar Walteinsamkeit in het bos? Dan is dit een goede manier om te wandelen. Lees hier de voordelen van alleen op pad zijn.

3 – Een meerdaagse trekking

Een trekking is een wandeling van meerdere dagen, van het ene naar het andere punt, vaak over een trail of wandelpad. Zelf maak ik ieder jaar wel een paar wandeltrekkings. Je leest erover in mijn boek, maar ik heb ook blogs geschreven over het South West Coast Path, Laugavegur en de West Highland Way. Meer inspiratie vind je ook in dit boek.

4 – Dwalen

Dwalen is wandelen zonder vooropgezet plan. Je loopt geen route, maar volgt je nieuwsgierigheid of intuïtie. Meer over dwalen lees je hier.

5 – Mindful- en stiltewandeling

De natuur is goed voor je, en als je mindful wandelt gaat het ook om aandacht geven aan je zintuigen. Een stiltewandeling is daarvoor een goede manier. Of doe een Shinrin Yoku sessie.

6 – Doe mee met een organisatie

Veel organisaties organiseren meerdaagse hikes zoals Avontuur Dichtbij en Nivon. Of ga eens Op pad met de Boswachter!

7 – Tocht door je jeugd

Maak eens een wandeltocht langs de belangrijkste punten van je jeugd. Eerder schreef ik een blog over hoe je een tocht door je jeugd maakt – fietsend, maar ook wandelend.

 

8 – Off-trail wandelen 

Bushwhacking’ gaat over het maken van je eigen pad door de wildernis, het is helaas op deveel plekken niet toegestaan in Nederland. Het kan zwaar zijn. Er gaat niets boven je eigen weg banen door het kreupelhout en uitkomen op een prachtige open plek. Als je zin hebt in een uitdaging en niet bang bent om een beetje vies te worden, probeer het dan eens! Zelf wandel ik regelmatig off-trail, ook in Nederland. Lees ook mijn blog over de wildste plekken van Nederland.

9 – Stadswandelen 

Ook in je eigen stad kun je ‘de bush in’. Eerder al schreef ik verschillende blogs over de leukste wandelingen binnen en net buiten de stad in Maastricht, Breda, Nijmegen en Amsterdam! Maar ik schreef ook een blog over de wandeling langs het Thamespad in Londen dat ik samen met mijn dochter liep. En in dit blog lees je ook over de leukste stadspaden in en om Nederland.

10 – Pelgrimspaden en wandelen met betekenis 

Een pelgrimstocht doe je met een bepaalde vraag of doel voor ogen. Dat kan zijn om iets te verwerken, om een antwoord op een vraag, maar soms ook om meer avontuur te beleven. Ook over de fijnste wandelpaden met een betekenis schreef ik al eerder een blog op Alice goes Wild. En ook deze blog over pelgrimspaden.

 

11 – Bergwandelen

Bergwandelen is uitdagend en geweldig voor je conditie. Ook in Nederland kun je bergwandelen. Eerder schreef ik een artikel over de Dutch Mountain Trail en een verhaal over bergwandelen in Nederland.

12 – Een stukje Lange Afstands Wandeling (LAW)

Lange Afstands Wandelpaden zijn er niet voor niets: mensen of organisatie bedachten dat dit de allermooiste wandelpaden zijn van Nederland. Eerder schreef ik een blog over de mooiste etappes van de LAW’s. Er is ook een boek hierover verschenen, ‘De Paden op‘ bij Uitgeverij Fjord, die sowieso prachtige wandelboeken uitbrengt.

13 – Rondwandelen

Het fijne van een rondwandeling is dat je altijd terechtkomt waar je begonnen bent – handig met een auto of trein. De fijnste rondwandelingen van Nederland vind je hier.

Recente berichten