web analytics

Boekrecensie

‘Grenzeloos vrij’: zoektocht naar innerlijke vrijheid

In ‘Grenzeloos vrij’ gaat auteur en persoonlijk leiderschapscoach Wendy Hobbelink op zoek naar wijsheid van allerlei culturen om innerlijke vrijheid te vinden. Van de Native Americans in de VS tot de Maori in Nieuw-Zeeland. Dit levert een diepgravend en inspirerend (reis)verhaal op.

De opzet van het boek is bijzonder: negen reisverhalen, ieder hoofdstuk rond een thema dat leidt tot ‘innerlijke vrijheid’. Deze worden afgewisseld met een reflectie op wat de auteur tijdens de reis heeft meegemaakt, diepgaande reflecties rond thema’s als loslaten, verbinden en rouw. Dankzij die reflecties kan de lezer zich nog beter in de verhalen herkennen en het boek (ook) lezen als een boek voor persoonlijke ontwikkeling en leiderschap. 

Dat Wendy Hobbelink voor deze opzet kiest is niet vreemd: in het dagelijks leven is ze een gerenommeerd expert op het gebied van persoonlijk leiderschap en begeleidt ze mensen uit bedrijfsleven en overheid via (executive) coachings en retraites. Verwacht dan ook geen oppervlakkig verhaal in dit boek; Wendy neemt je mee de diepte in met haar doorleefde (reis)ervaringen. Persoonlijk, maar ook voor je werk.

Hoe volg je je intuïtie?

Neem het verhaal ‘Vrij om je intuïtie te volgen’, een van mijn favoriete hoofdstukken. In dit verhaal heeft Wendy een ‘betekenisvol toeval’  (een term van psychiater Carl Gustav Jung), namelijk een wonderlijke ontmoeting met een Native American in Arizona. Hoe vrij voelen we ons eigenlijk om onze intuïtie te volgen? vraagt ze zich in het begin van het hoofdstuk terecht af. Terwijl er juist door je neus te volgen spontane ontmoetingen en nieuwe avonturen ontstaan die je vooraf nooit had kunnen bedenken. Ons hoofd doet intuïtie al snel af als onzin, maar niets is minder waar, schrijft ze. Intuitïe is een kanaal waarop je kunt afstemmen. Als je naar signalen luistert en onzichtbare wegwijzers op je pad durft te volgen, kun je verrast zijn door wat zich ontvouwt. 
Zo kwam ze uiteindelijk in contact met de Native American bij de rode rotsen, Roy. Deze man bleek een healer, kunstenaar en sweatlodge-begeleider te zijn én maakt drums, ratels en fluiten uit jeneverbesbomen. Al gauw zit ze uren te luisteren naar Roy, met zijn bruine-dwars-door-je-heen-kijk ogen en zijn “overvloeiende rijke mand vol waarachtige verhalen en doorleefde levenslessen”, van wie ze uiteindelijk les kreeg over kracht, kwetsbaarheid en verbinding
grenzeloos vrij hobbelink

Het leven als een Spannend avonturenboek

Na dit reisverhaal volgt de reflectie waarin ze ingaat op thema’s als hoe je nu eigenlijk die glasheldere signalen opvangt en onzichtbare wegwijzers volgt, dat je je diepe wens als een fakkel kunt vasthouden (ook een ervaring uit haar coachingspraktijk) en dat je je angst onder je arm moet nemen. We kunnen het leven niet controleren, geeft ze ons mee, want controle is vaak een illusie. Als je die zeepbel van controle doorprikt, komt er meer ruimte om ontspannen en alert aanwezig te zijn. Soms moet je even wachten, maar “het leven leeft zich dan in al zijn volheid door ons heen als een spannend avonturenboek, in plaats van dat we alles vanuit onze controletoren willen regisseren om zo onze kwetsbaarheid maar niet te hoeven voelen.”

Een diepgravend en origineel boek, afgewisseld door wat luchtigere, maar boeiende reisverhalen die prachtig zijn verwoord. Zeker als je van persoonlijke ontwikkeling en reizen houdt is ‘Grenzeloos vrij’ een absolute aanrader.

 ‘Grenzeloos vrij. Hoe oude wijsheid naar je innerlijke natuur leidt‘ van Wendy Hobbelink kun je hier bestellen, of liever nog bij je lokale boekhandel.

 

Brigitte Ars