web analytics

Geluksgoeroe Leo Bormans over geluk, hoop en avontuur

Leo Bormans is schrijver van boeken over geluk, hoop en liefde. Hij werd bekend met de bestseller ‘World Book of Happiness’, waarvoor hij mensen uit de hele wereld interviewde over geluk. Ik citeer Leo in mijn eigen boek, want de vergelijking tussen geluk en avontuur was voor mij treffend. Dus toen hij een lezing bij Breda University of Applied Sciences kwam geven, greep ik mijn kans.

“Achter elke deur schuilt een avontuur, maar ook achter elke mens schuilt een avontuur.” Avontuur zit voor Leo vooral in de ontmoeting met andere mensen, zo blijkt o.a. ook uit zijn prachtige boek ‘De knikkers van Qadir’, het bijzondere verhaal van een Afghaanse vluchteling, tevens mede-auteur.  We praten over hoop en angsten. Hoe we elkaar bang laten maken door (social) media, door elkaar. “Pas op voor de vreemdeling, het onbekende, verandering, zeggen we, terwijl het net de andere mens is, het onbekende, dat ons doet groeien. En groeien heeft te maken met geluk. Mensen die niet groeien kunnen niet gelukkig zijn. Ontmoetingen met anderen is bijleren, nieuwsgierig zijn.”

We praten over toerisme, reizen, avontuur.  ‘Happinez is feeling good while doing good’ is zijn favoriete definitie van geluk waarin alles samenkomt. Want louter vermaak is niet alleen meer belangrijk, zegt hij, het ‘Club Med gevoel’. “Daarin zit het geluk niet.” Geluk zit ergens anders verborgen. “Het is net ook wat out of the box is, buiten de routine, die klein verrassing.” En : “Het gaat over menselijke ervaringen, en die gaan over kleine ontdekkingen, kleine ervaringen. Mensen hebben dat tijdens covid ontdekt.”

We praten over diversiteit, hoe belangrijk het is mensen te ontmoeten die anders zijn – een goede reden om het avontuur aan te gaan. Waarom je in andersdenkende mensen moet investeren, hoe je dat doet, wat het je brengt.

We praten over hoop. ‘Optimisme met opgestroopte mouwen’, wat ervoor zorgt dat je in actie komt, beweegt. “Je kunt eeuwig postcast blijven beluisteren over avontuurlijk leven en hoopvol leven, en boeken lezen dat je er gelukkiger van wordt. Als je niets mee doet gebeurt er niets.”

Kortom, een inspirerend gesprek als je niet alleen avontuur, maar ook geluk en hoop zoekt in je leven. En hoe je dat aanpakt. 

Zijn website vind je hier.

In de Avontuurlijk Leven podcast komen gewone mensen aan het woord die buitengewone dingen doen – of mensen die je daartoe inspireren. De podcast is een co-productie van reismagazine en online travel community Columbus Travel met Alice goes Wild, het platform dat je inspireert een avontuurlijker leven te leiden. Host is Brigitte Ars, auteur van het boek ‘Waar is het avontuur, zoektocht naar een avontuurlijker leven’ (Uitgeverij Querido), Columbus Travel editor, oprichter van Alice Goes Wild en de Avontuur Academy en docent aan de afdeling toerisme van Breda University of Applied Sciences.

Vind je deze deze podcast inspirerend? Volg ons of abonneer je dan in je podcastapp, of volg ons op Spotify. En zou je de link dan ook willen delen met mensen die hem ook interessant kunnen vinden?

Bedankt en avontuurlijke groet! Brigitte

Anke van Delden - Zo krijg je humor en avontuur in je dagelijks leven