web analytics

Geluk en avontuur gaan hand in hand

Gastblogger Nicole Matijssen van de Travel Happiness Company vertelt wat geluk is en wat het voor haar met avontuur te maken heeft. En hoe je geluksgewoonten kunt ontwikkelen.

Na een avontuurlijk leven te hebben geleefd in Ecuador en vele mooie verre reizen te hebben gemaakt, heb ik mij nu gestort op een ander bijzonder avontuur: geluk! Het is een term die je regelmatig tegenkomt in de (social) media. Ik werd er steeds nieuwsgieriger naar; wat is geluk eigenlijk? Vanuit wetenschappelijk oogpunt bestaat er geen unanieme definitie over geluk. Het is een universeel verlangen wat we met elkaar delen, iedereen wil gelukkig zijn. Maar wat gelukkig zijn precies is, dat verschilt per persoon. Daarom is het belangrijk om voor jezelf een persoonlijke definitie van geluk te bepalen. Dat is nog niet makkelijk, want vaak is jouw geluk onbewust gebaseerd op ideeën en meningen van anderen, die veelal gevormd zijn in je jeugd.
Wat mij onder andere gelukkig maakt en deel uitmaakt van mijn persoonlijke definitie van geluk is reizen. Het ontdekken van onbekende landschappen, culturen en het opdoen van nieuwe ervaringen. Daarom ben ik in 2018 gestart met mijn reisorganisatie Travel Happiness Company omdat reizen gelukkig maakt.’

Wat is jouw definitie van geluk?

Het is belangrijk om je persoonlijke definitie van geluk te hebben zodat je weet wat je nastreeft. Het is een definitie die elke belangrijke beslissing in je leven beïnvloedt en een grote invloed heeft op de relatie met jezelf en anderen. In dit proces is het ook van belang om te investeren in jezelf en te weten wie jij bent; ken je mentale, fysieke, emotionele en spirituele energie en zorg ervoor dat je deze regelmatig oplaadt. Hierdoor wordt je eigenaar over wie jij bent en meet je jouw vooruitgang niet alleen aan de buitenkant (status). Onze geestelijke valuta is heel wat waard, dus investeren in jezelf is iets waar je de rest van je leven de vruchten van plukt.

 

geluk en avontuur alice goes wild

Avontuur en geluk

In het Alice-blog Vijf redenen om avontuur te verkiezen boven geluk staat een mooie omschrijving waarom je juist het avontuur moet opzoeken en hoe dit bij kan dragen aan jouw geluk. Ook wat mij betreft gaan avontuur en geluk hand in hand. Avontuurlijke reizen en avontuurlijke uitdagingen aangaan zorgt voor meer openheid, creativiteit, zelfvertrouwen en veerkracht. Stuk voor stuk elementen die bijdragen aan jouw geluksgevoel.

Geluksgewoonten ontwikkelen

Wil je meer geluk ervaren? Dan is het belangrijk om je bewustzijnsniveau te verhogen. Dagelijks doen we 95% onbewust en slechts 5% bewust. Gewoonten zoals gedrag, emotie en gedachten functioneren automatisch en zijn dus grotendeels onbewust. Wanneer je je dagelijks gedrag, emotie of gedachten vaak herhaalt worden neurale verbindingen in je hersenen versterkt en ontstaat er dus een gewoonten. Als je bewust geluksgewoonten ontwikkelt dan helpt dit om over je mentale valkuilen heen te stappen en meer geluk te ervaren. Zoek vooral naar doelen die bij jouw intrinsieke motivatie passen. Als je namelijk graag met iets bezig bent zul je de activiteit ook langer volhouden. En dat is belangrijk, want het duurt gemiddeld 66 dagen voordat een nieuw gedrag een gewoonte is.

Boek in de Lengte Myra de Rooy

Het allerbelangrijkste dat ik tot nu toe heb geleerd; geluk zit in jezelf en niet in externe factoren. Zoek het avontuur op, creëer mooie micromomenten en ervaar hoe dit bijdraagt aan jouw geluksgevoel!

 Nicole Matijssen is eigenaar van de Travel Happiness Company