web analytics

Boekrecensie

‘Ga op de fiets: opstapje naar avontuurlijk fietsen in Europa

Het boek ‘Ga op de fiets’ van Irene Maaskant en Laura Maat inspireert je om het avontuur op de fiets aan te gaan. Je leest niet alleen hoe je dat aanpakt en waarom het zo’n goed idee is, maar je krijgt ook 15 routes door Europa. Het motto: “Begin klein, droom groot”.

Fietsverhalen zijn meestal heldenververhalen. Ik lees ze niet vaak, maar het toeval wil dat ik doorgewinterde fietser Gijs van Middelkoop begeleidde met de manuscripten van twee van zijn goed verkochte boeken, ‘Amerikanen fietsen niet’ en ‘Japanners komen nooit te laat’. Zo’n episch avontuur leek voor mijzelf niet weggelegd. Mijn eerste racefiets waarvoor ik als tiener hele zomernachten in een kistjesfabriek had gewerkt werd een maand na aanschaf gestolen – een voorteken? Daar komt nog bij dat ik zelf een aantal keren oorverdovend hard tegen de grond ben geklapt – nog een voorteken? Avontuurlijk fietsen lijkt voor mij net iets te veel uit mijn comfortzone. Toch staat nog altijd het mooie Lonely Planet-boek ‘Mythische fietstochten’ vanuit mijn kast naar me te lonken, met prachtige droomtochten.

Stap voor stap, trap voor trap

Dat fietsen een onbereikbaar avontuur is, is nu veranderd dankzij een nieuw verfrissend boek van de eveneens nieuwe en verfrissende uitgeverij Fjord. Deze uitgeverij heeft het begrepen: we willen niet alleen over avonturen lezen, maar ze ook zelf meemaken. Fjord doet er alles aan om ons daarbij te inspireren. Zo brachten ze eerder het mooie ‘Onderweg’ en ‘Buitenluchtleven’ uit, eveneens met mooie foto’s en een persoonlijke insteek.

Ook het nieuwste boek, ‘Ga op de fiets’, is weer een inspiratiebom. “Begin klein, droom groot” is dan ook een quote die op mijn lijf, en dat van vele anderen geschreven is. En misschien wel het begin kan zijn voor nieuwe avonturen als fietser. Stap voor stap, trap voor trap, dat wel.
Begin klein, dat hebben ook auteurs Irene Maaskant en Laura Maat gedaan. Ze begonnen hun fietsavonturen op oude, stalen racefietsen, en reden hun eerste tochten in spijkerbroek en met een rugzak om. Langzamerhand groeiden ze in het echte werk, met de hulp van hun vriend Ralf, eigenaar van fietscafé Kamu in Breda. Ze schaften goede racefietsen en later toerfietsen aan waarmee ze door Europa fietsten.
grenzeloos vrij hobbelink

Waar krijg je als beginnend fietser mee te maken?

Het boek is eveneens een persoonlijke handleiding, want Laura en Irene vertellen uit eigen ervaring waar je kunt slapen (o.a. het fijne netwerk Warmshowers), hoe je het regelt met eten, of het wel veilig is als vrouw en al die dingen waar je als fietser in de dop mee te maken krijgt.

De vijftien routes zijn een verslag van hun fietsavonturen door Europa. Sommige dicht bij huis, zoals de kustroute en de zuiderzeeroute. Andere routes voeren door Engeland, Italië, Portugal en andere landen. Altijd fijn beschreven, maar niet te gedetailleerd, zodat er ook nog ruimte is voor je eigen avontuur.

 ‘Ga op de fiets. 15 routes door Europa. Avonturen en ervaringen‘ van Irene Maaskant & Laura Maat betel je o.a. bij je lokale boekhandel.

 

Brigitte Ars