web analytics

Friluftsliv: zo ervaar je het Noorse buitenleven ook
in Nederland
– met auteurs Eric en Benjamin Brinckmann

Live vanuit Landgoed Het Lankheet (Haaksbergen) spreek ik met friluftsliv-expert Benjamin Brinckmann en zijn vader, filosoof Eric over hun boek ‘Friluftsliv’, de bijzondere Noorse filosofie van leven buiten in de natuur. Friluftsliv, dat gaat over simpelweg aanwezig zijn in de natuur, de vrije tijd met vrienden en familie bij het kampvuur doorbrengen en skiën van hut naar hut. De natuur als je thuis. Wat kunnen wij Nederlanders, notoire binnenzitters, opsteken van de Noren? Na het luisteren van de podcast met deze twee mannen ben ik enorm geïnspireerd om het zelf meer te integreren in mijn leven.

Zoon Benjamin woont met zijn gezin in Noorwegen en volgde daar de bijzondere Friluftsliv hogeschool waarbij hij het grootste deel in de outdoors doorbracht. Hij vertelt hoe de Noren naar de natuur kijken, over hoe ze omgaan het vaak koude, natte weer en het ‘Allemannsretten’, en over de Noorse liefde voor skiën, het kampvuur en de hut. Benjamin vertelt over zijn ervaringen op de Friluftsliv Hogeschool. Ook legt hij uit wat Friluftsliv betekent voor de Noorse cultuur, hoe het is ontstaan en hoe het nu aan verandering onderhevig is, zoals de cultuur van de berghutten.

Vader Eric is filosoof en natuurbeheerder en schreef eerder een boek ‘Filosofische wandelingen’. Hij praat over zijn ervaring met zijn zoon in de Noorse wildernis, en hoe hem dat zijn kijk op de Nederlandse natuurervaring heeft doen veranderen. Ook praat over hoe wij – ondanks dat we geen onaangetaste natuur hebben zoals in Noorwegen – in het beheerste Nederland toch friluftsliv kunnen ervaren. Hoe krijgen wij onszelf naar buiten? Wat kun je met de tijd en ruimte? Wat heeft de ontstaansgeschiedenis van wandelen te maken heeft met (vrouwen)emancipatie? En hoe leidt het ondergaan van de natuur tot een betere relatie met de natuur waardoor je eerder geneigd bent deze te beschermen.

Het boek ‘Friluftsliv’ kun je hier bestellen.

In de Avontuurlijk Leven podcast komen gewone mensen aan het woord die buitengewone dingen doen – of mensen die je daartoe inspireren. De podcast is een coproductie van reismagazine en online travel community Columbus Travel met Alice goes Wild, het platform dat je inspireert een avontuurlijker leven te leiden. Host is Brigitte Ars, Columbus Travel editor, oprichter van Alice Goes Wild en docent aan de afdeling toerisme van Breda University of Applied Sciences.

Vind je deze deze podcast inspirerend? Volg ons of abonneer je dan in je podcastapp of volg ons op Spotify. En zou je de link dan ook willen delen met mensen die hem ook interessant kunnen vinden.