web analytics

Microavontuur

Expeditie Buurland: 5x onbekend & avontuurlijk België

 

Eigen land, prima. Maar net over de grens zijn weer heel andere dingen te beleven. Geheime cabins, een bergrivier, een spookstad, en een landloperskolonie bijvoorbeeld… 

1 – Wandel en zwem bij de enige bergrivier van België

Ninglinspo, de naam lijkt uit de film de ‘Lord of the Rings’ te komen. Het is de enige rivier in België die zich officieel bergrivier mag noemen. De rivier ligt onder Luik. Deze wandeling van 7 kilometer loopt langs een prachtige rivier met rotsen, watervallen en poelen waarin je kunt zwemmen. Een magische omgeving. De vallei wordt niet voor niets ook wel de ‘romantische vallei’ genoemd. Kijk hier voor meer informatie. Het kan wel druk worden, trouwens, want avontuurlijke Belgen hebben deze toffe wandeling al ontdekt. 

2 -Geheim overnachten in een slow cabin

Wat een geweldig concept! Love it! Slow Cabins zijn tijdelijke ecohuisjes die volledig zelfvoorzienend zijn op het gebied van water en electriciteit. Ze staan op geheime locaties, bijvoorbeeld aan de rand van een stuk bos of bij de heide.

Er is geen internet, waardoor je prima kunt vertragen en loskomen van de stress van alledag. Als je boekt, krijg je een paar weken van tevoren te horen wat het adres is. Kijk zeker even op de pagina!

 

avontuurlijk overnachten alice goes wild
Spookstad Doel Alice goes Wild

3 – Dwaal door spookstad Doel

Vlakbij Antwerpen vind je de bizarre spookstad Doel, waar je vooral verlaten huizen vindt. De meeste gebouwen zijn vervallen en met grafitti besmeurd. Eind jaren zestig woonden er nog 1300 bewoners, nu nog maar 25.

Het wegtrekken van de bevolking heeft te maken met een conflict tussen de overheid en de bevolking over de uitbreiding van de havens. Tegelijk staat in Doel een tamelijk onveilig kerncentrale die regelmatig zou lekken, en waarop internationaal veel kritiek is (niet voor niets kregen we in Breda jodium uitgedeeld..). Geen wonder dat het dorp een beetje een Tsjernobyl-uitstraling heeft. Een bizar avontuur…

(fotocredit: Jerrol van Els)

4 –Bezoek het Utopisch weldadigheids-experiment van de Wortel-Kolonie

Net over de grens bevinden zich een aantal landbouwkoloniën waar arme gezinnen uit de steden begin 19e eeuw vaak tegen hun zin naartoe gehaald: de Wortel- en Merkplas-kolonie, onder Baarle-Nassau. De arme mensen woonden in boerderijtjes met een eigen stuk land dat ze moesten bewerken.

Later, bij de Belgische onafhankelijkheid, werden de boerderijtjes bij de Wortelkolonie in brand gestoken. In 1870 kocht de staat België de koloniën aan. Ze werden een onvrije ‘weldadigheidslandbouwkolonie’. Mannelijke landlopers en bedelaars werden er opgevangen en werkten onder bewaking op het land en in werkhuizen. Pas in 1993 schafte Belgie landloperij of, onder internationale druk. Tot 2004 woonden er nog vier landlopers, allen boven de 60 jaar. Inmiddels zijn er geen landlopers meer in Wortel-Kolonie. Nu bewerken de grond en sinds 1999 is de Kolonie een beschermd landschap! In de toekomst wordt het misschien Unesco-erfgoed.

 

5 – Fiets of wandel langs de Dodendraad van de eerste Wereldoorlog 

De dodendraad was een indrukwekkende elektrische versperring aan de grens tussen het in oorlog verkerende België en het neutrale Nederland tijdens WO I. Het was de grens tussen oorlog en vrede, en er zijn hier ook de nodige mensen overleden die de draad probeerden over te steken – vergelijkbaar met de muur tussen Oost en West tijdens de Koude Oorlog.

Het is een vrij onbekend stukje geschiedenis waarmee meer over te weten kunt komen meteen avontuurlijke fietstocht (Dodendraadroute) of wandeltocht (Dodendraadpad) in de buurt van Baarle-Nassau, en aan beide kanten van de Nederlands-Belgische grens. Het leuke is dat je dit gelijk kunt combineren met bijvoorbeeld de Wortelkolonie. 

Dodendraadsroute Alice Goes Wild

Brigitte Ars