web analytics

Een eigen tiny house of ‘women cave’, hoe pak je dat aan?

 Wel eens van een ‘man cave’ gehoord, zo’n plek waar een man zich terugtrekt om zijn eigen dingen te doen, te timmeren of wat dan ook? Zelf heb ik al jaren een ‘women cave’. Een plek waar ik me kan terugtrekken, dagen kan schrijven. Maar het is ook een Tiny House waar ik met het gezin kan verblijven, en waar ik, als ik er niet ben, een inkomen mee verdien door het te verhuren. Om zo meer tijd en geld te hebben voor avontuur. Hier vertel ik je mijn aanpak.

Tiny house: een impulsieve beslissing

Op Marktplaats stond het, vijf jaar geleden, in 2015 om precies te zijn. Een leuk houten chaletje in de Belgisch-Limburgse bossen, op een wat retroachtig ecopark bij Lanaken. ‘Houten chalet bij Maastricht’, precies wat ik zocht, want als Limburg heb ik iets met die omgeving. Vergeleken met Nederland kostte het weinig: een fractie in vergelijking met al die luxe vakantiewoningen die hier meer dan twee ton kosten. Een dag later ging ik kijken, het huis was al wat ingericht en zag er heel cozy en verhuurbaar uit. Ik wist meteen: dit wil ik. In de achtertuin staat een prachtige boom die ik de ‘dancing tree’ ben gaan noemen, en vanuit de keuken kijk je via de bostuin uit op een dierenweide. Van hieruit loop je zo de bossen in of de heide op.

Bovendien ligt deze boshut in een geweldige omgeving: vlakbij het De Hoge Kempen, het grootste nationale park van België, acht kilometer van Maastricht, een paar kilometer van het blotenvoetenpad van Zutendaal en de kunstroute met het kerkje bij Borgloon. 

Niet iedereen in mijn omgeving was enthousiast en sommigen verklaarden me voor gek. Waarom zou ik een houten huisje kopen in België? Er zou vast van alles mis aan zijn: een rot dak of wat dan ook.  Maar ik besloot me er niets van aan te trekken, schraapte mijn spaarcenten bij elkaar en kocht het op eigen naam. En anders had ik het beslist met een paar vriendinnen gekocht. Dan was het een ‘friends cave’ geworden!

 

AirBnb of FairBnB?

Sindsdien verhuur ik het aan wie maar wil: Een Iraans gezin, een Duitse operazanger die er een maand zat, een hip Parijs stelletje dat even de natuur in wilde, een echtpaar dat wil fietsen in Belgisch Limburg – zie bijvoorbeeld de recensie hiernaast van een Engelse vrouw die er afgelopen week met haar hond zat om tot rust te komen. Meestal via AirBnb, en daar voel ik me niet ellendig over, want volgens mij is dit precies waar AirBnB voor bedoeld is (ik overweeg ook een andere verhuurder, FairBnB Vlaanderen, maar ik merk wel dat het via andere platforms moeilijker verhuurd en minder overzichtelijk wordt).

Ik zit er immers ook vaak zelf. Ik heb er mijn boek voor een deel geschreven (vandaar ook de ‘woman cave’), tijd doorgebracht met het gezin, en mijn dochter van zestien heeft er een hele week met een groep vriendinnen gezeten om haar eerste vakantie zonder ouders door te brengen en lekker per fiets te gaan stappen in Maastricht. Er kleven inmiddels warme herinneringen aan het huisje.

 

Vrijheid door verhuur  

Het huisje is geen eenzame boshut, maar dat vind ik niet erg. Op het park staan veel chaletten, en de eigenaar, aan wie ik ieder jaar pacht voor de grond betaal, heeft het met strenge maar slimme hand omgevormd tot een natuurpark dat geheel ecologisch is aangelegd. Gelukkig maar, want toen ik het net kocht was het park een tijdje wat onbestuurbaar en verwaarloosd. Een voordeel is dat het huisje heel ‘eco’ aanvoelt. Het is altijd bezet, en neemt weinig ruimte en energie in beslag.

Het huisje zorgt inmiddels voor een fijne aanvulling op mijn inkomen. Het is nu vrijwel doorlopend verhuurd (ik werk ook 50% in een vaste baan), al moest ik het tijdens de coranacrisis sluiten. Het creëert daarom veel vrijheid – financieel en qua tijd, en betaalde zelfs mee aan het opzetten van Alice goes Wild. Het huisje heb ik inmiddels terugverdiend. Natuurlijk heb ik geluk dat dit nu precies is wat mensen zoeken: rust, natuur, eco. Soms moet je risico nemen en een gok wagen, en gelukkig heeft de impulsieve beslissing die ik in die tijd heb gemaakt goed uitgepakt. 

 

Nog een paar tips:

  • Om te verhuren is locatie belangrijk. Mijn houten chalet staat vlakbij Maastricht waardoor deze het hele jaar door verhuurbaar is.
  • Weinig geld? Overweeg iets met vrienden te kopen maar maak goede afspraken op papier.
  • Zoek je eigen pad voor wat betreft een huisje: voor mij voelde dit meteen goed.
  • Ik heb heel impulsief beslist, dat is niet altijd handig. Praat met mensen in de omgeving en probeer erachter te komen wat de plannen zijn. Informeer naar alle kosten.
  • Kies een huisje dat je fysiek ook kunt bereiken. Voor noodgevallen kan ik altijd naar België rijden
  • Denk na over schoonmaak, het geeft veel rust als je die kan uitbesteden.
  • België of Duitsland zijn een ander verhaal met huizen kopen dan Nederland, dus verdiep je in de regels.
  • Let op als je de grond pacht, zoals ik dat doe. Dat heeft ook wel iets kwetsbaars als het park verkocht zou worden.
  • Mocht je mijn huisje online willen bekijken, dan vind je het hier.

 

Brigitte Ars