web analytics

Een bushcraftweekend in de Brabantse natuur

Met zenuwvlinders in mijn buik, rijden we het terrein van de natuurcamping in het Brabantse Gilze op. De plek waar ons bushcraft avontuur zich dit weekend af gaat spelen. In het midden van ons kamp zijn wat banken neergezet en een tarpje overspant de open plek waar we ons settelen. Onze slaapplekken bouwen we zelf en we zullen dit hele weekend eten van het kampvuur. Het avontuur van dit weekend keihard buitenspelen in de bossen van Brabant, is begonnen.

De organisatie achter het weekend

Unplugged outdoor

Samen met Honeyguide collega Yalou mag ik mee op dit bushcraftweekend van Unplugged Outdoor, een bedrijf dat allerlei soorten outdoor weekenden organiseert.

Naast de weekenden in Nederland is Unplugged Outdoor ook te vinden in Frankrijk, België en Albanië voor de langere outdoor-ervaringen. De gezichten achter deze mooie organisatie zijn Jimmy en Gerty. Een perfect duo dat elkaar goed aanvult. Jimmy is gecertificeerd Hike & Survival instructeur en Hiking & Backpacking Guide. Een echte professional die jou alles kan vertellen over survivallen en bushcraften. Gerty is expert op het gebied van outdoor cooking. Zij is een wandelend receptenboek en kookt de sterren van de hemel op het kampvuur. Je krijgt tijdens een weekend met Unplugged Outdoor gegarandeerd de beste (vegan) maaltijden voorgeschoteld.

Telefoon uit, natuur aan

Offline en gelukkig

Van de term bushcraften had ik eerlijk gezegd nog niet vaak gehoord. Na wat Google-en kom ik erachter dat bushcraften het (over)leven is van, met en in de natuur. Tijdens dit soort weekenden leer je allerlei technieken die je helpen overleven in het wild.

Maar niet alleen het leren van en met de natuur spreekt mij aan, ook het aanmoedigen om je telefoon eens uit te zetten vind ik een heel waardevol onderdeel van dit bushcraft weekend. Ik merk dat ik het in het begin spannend vind om niet bereikbaar te zijn. Een besef dat me mateloos irriteert, maar waar ik waarschijnlijk niet de enige in zal zijn. Toch zet ik op vrijdagavond uiteindelijk vastberaden mijn telefoon uit.

Hoewel het echte programma pas op zaterdag begint, mag je op vrijdagavond alvast aanschuiven bij het kampvuur waar Gerty verse popcorn op bereidt. Ook wij zijn van de partij, net als een aantal anderen die ook niet konden wachten om hun bushcraft weekend te starten.

Terwijl het vuur knettert, voel ik de warmte mijn benen bedekken. Ik luister naar de gesprekken die gevoerd worden en lach mee om een grapje dat gemaakt wordt. De geur van verse popcorn vult de ruimte onder het tarpje waar we met elkaar onder gekropen zijn en een windvlaag laat het vuur even dansen. Gedachteloos nip ik aan mijn kruidenthee en ik merk heel bewust hoe relaxed ik me voel.

Ineens schrik ik op van het getril van mijn telefoon. Weg geluksmomentje. Dit was het zetje dat ik nodig had. Ik pak mijn telefoon en hou vastberaden de uitknop net zo lang ingedrukt totdat het scherm op zwart springt. Zo, rust. Tijd om offline en gelukkig te zijn.

Vuur maken en slapen in een shelter

Dag 1 van het bushcraft weekend

Zaterdagmorgen worden we wakker van de heerlijke geuren van het ontbijt waar Gerty al druk mee bezig is. Vegan pancakes met fruit en ahornsiroop it is. Terwijl ik geniet van het ontbijt, hoor ik wat vogels uit volle borst zingen en voel ik de eerste zonnestralen op mijn gezicht.

Om 9 uur is iedereen bij het kampvuur en starten we met het programma. We zijn dit weekend met z’n negenen en Jimmy neemt ons mee naar het omliggende bos waar we vannacht gaan slapen. Hij legt ons uit hoe we onze shelter moeten gaan bouwen, een hut gemaakt van materialen uit het bos.

Een huisje van takken

Het bouwen van een shelter

Na de uitleg is het tijd om echt te gaan bouwen. Vol enthousiasme zoeken we een geschikte boom uit. Dit wordt de basis van ons natuurlijke onderkomen. Rondom mijn boom, zoek ik de rest van de middag naar takken, boomschors en mos. Een verrassend meditatieve bezigheid. Ik voel mezelf helemaal rustig worden en de gedachtes in mijn hoofd verdwijnen steeds meer naar de achtergrond. Als ik mijn materialen verzameld heb, begin ik aan de bouw van mijn shelter. De takken dienen als basis, vervolgens gebruik ik de boomschors als dakpannen en het mos dient als mijn kruikje voor de nacht. Mos heeft namelijk een perfect isolerend vermogen en zorgt voor genoeg warmte tijdens dit nachtje in de natuur.

 

Aan de slag met vuur

Vuur maken voor beginners

Iedereen krijgt om beurten een les houthakken en vuur maken. Na de uitgebreide uitleg van Jimmy kan ik niet wachten om aan de slag te gaan. Eerst moeten we zelf onze houtblokjes uit een boomstam hakken. Met de bijl in mijn hand breng ik mijn arm omhoog, ik tel tot drie en splijt in een paar keer hakken mijn boomstam tot dunne latjes. Met een mesje maken we er vervolgens kleine krullen van. In combinatie met een beetje pluis van lisdodde, zou dit uitstekend moeten fikken. Vol goede moed pak ik mijn firesteel, een magnesiumstaafje dat je met een schraper laat vonken.

Na anderhalf uur heb ik het gehad. Het lukt niet. De blaren staan op mijn duimen en ik voel me aardig gefrustreerd. Deze strijd met de elementen maakt me nietig. Warmte en energie lijken zo vanzelfsprekend, maar als je er zelf voor moet zorgen is het niet zo eenvoudig.

We worden geroepen door Gerty voor het eten. Vanavond heeft ze een overheerlijke vegan lasagne gemaakt. Morgen weer verder, ik ga namelijk niet naar huis voordat ik vuur heb gemaakt.

De rest van de avond kruipen we met z’n allen bij het kampvuur. We roosteren marshmallows, er worden bijzondere verhalen vertelt en we luisteren naar de geluiden van het bos om ons heen. Het is pikkedonker als ik een paar uur later mijn slaapzak installeer in mijn shelter. Even wennen is het wel, maar dan besluit ik mijn zaklamp uit te doen en mijn verstand op nul te zetten.

De natuur als leermeester

Dag 2 van het bushcraftweekend

Daglicht vindt voorzichtig zijn weg door mijn shelter en ik hoor vogels fluiten. De nacht bracht ik verrassend rustig door in mijn solide hutje van takken, mos en boomschors. Hier en daar werd ik vergezeld door een spinnetje of een slakje, maar hey, de natuur is van ons allemaal en ook dit went vrij snel kan ik je zeggen. De frisse lucht van het bos vult mijn neus en ik voel me heerlijk helder in mijn hoofd. Een nachtje slapen in de frisse buitenlucht blijkt een succesvol avontuur!

We schuiven aan bij het ontbijt dat Gerty weer van het kampvuur af tovert. Hoewel we elkaar nog maar een dag kennen, voelt de groep echt als een fijne familie. Zo’n weekend vol avontuur, vrijheid en vooral ook zonder telefoon, brengt mensen moeiteloos samen.

Vandaag krijgen we uitleg over eetbare planten en daarvan zijn er verrassend veel te vinden in Nederland. We krijgen een kaartje mee en mogen zelf op pad gaan in het omliggende bos. Ons doel? Ingrediënten vinden voor de pesto van zevenblad die Gerty vanmiddag voor ons zal maken. Met een nieuwe blik, kijken we naar de planten om ons heen. Verhongeren zul je niet in de natuur, het is slechts een kwestie van weten wat je voor je hebt. Na twee uur komen we terug bij het kamp, een bosje zevenblad in de hand.

Terwijl Gerty de lunch op het kampvuur bereidt, buig ik mij nog één keer over het vuurbakje en begin ik weer te schrapen met mijn firesteel. Heel wat pogingen verder, heb ik nog altijd niks wat op vuur lijkt. Maar ik geef niet op! En dan opeens springt er een vonkje van de firesteel precies op de goede plek. Het hout begint te roken en in een fractie van een seconde ontstaat er ineens een vlam. Ik kan het haast niet geloven… IK HEB GEWOON VUUR! Als een kind zo blij en met een glimlach van oor tot oor, geniet ik van onze laatste maaltijd van het weekend.

Een tikkeltje melancholisch pakken we onze spullen weer in op zondagmiddag. Dat een weekend lang buitenspelen ons zó goed zou doen, hadden we allemaal niet van tevoren gedacht. Na een laatste moment met de groep, stappen we de auto in. Met zanderige handen, blaadjes in mijn haar en een gelukzalig gevoel komen we weer terug in de bewoonde wereld. Stiekem ben ik blij als ik op maandag nog steeds een beetje kampvuur ruik in mijn haar en ik me weer even in de bossen van Gilze waan.

Dit gastblog werd geschreven door Laura van der Wal van Honeyguide, het inspiratieplatform voor bijzonder en bewust reizen in Nederland. Op de website www.heyhoneyguide.com verzamelen zij de leukste verborgen parels en belevenissen in eigen land. Zo inspireert Honeyguide jou om buiten de gebaande paden te treden en jouw vrije tijd te verrijken met de mooiste avonturen om de hoek.