web analytics

 

Deze 4 avontuurlijke eilanden kun je binnen een dag bereiken

Wat is het toch met eilanden? Is het het gevoel van vrijheid, weg van het vasteland? Het omringende water, de wind door de haren? Op deze eilanden – allemaal binnen een dag rijden van Nederland – voel je het avontuur door je bloed stromen.  Zeker nu het er lekker rustig is. Zoals Rügen en het Isle of Wight.

Isle of Wight voor de kust van Zuid-England

Wat een geweldig eiland is dit. Toegeven, het binnenland kan soms een beetje vervallen aanvoelen, maar als je op de juiste plekken komt, ervaar je het echte eilandgevoel.

Allereerst vind je hier een van de wandelingen die is uitgekozen tot een van de meest iconische van Engeland. Je loopt via The Needles over de prachtige wilde kliffen. Maar ook de rest van de kust is die moeite waard. Er loopt een kustpad om het eiland heen.

Een andere favoriete plek van mij is bij het – normaal wel toeristische – dorp Shanklin, dat zich kenmerkt door de oude cottages met rieten daken. Vlak bij het strand ligt een metershoge waterval in het bos, de Shanklin Chine. Je hebt hier de mogelijkheid om helemaal door te lopen naar het strand, waar je de kust kunt volgen naar het volgende dorp. Alwaar je de bus terug kunt nemen, of met een biertje in de hand bij de Fisherman’s Cottage Inn gaan zitten, waar je je waant in de achttiende eeuw.

Avontuurlijk Maastricht Alice goes Wild
Avontuurlijk Maastricht Alice goes Wild
Avontuurlijk Maastricht ondergrondse Grotten

Absoluut doen voor het avontuur op Isle of Wight:

The Needles Walk is een van de mooiste wandelingen van Groot-Brittannië.

Eten en drinken

dE WaddenEilanden

Hier valt natuurlijk zoveel over te zeggen. Iedereen heeft zijn favoriet met zijn eigen herinneringen. Het veelzijdige grote Texel, het charmante Vlieland, het kindvriendelijke Ameland en het rustige Schiermonnikoog.

Zelf ben ik groot fan van Terschelling, waar altijd iets te doen is, zoals het Oerol festival en het Wrakkenmuseum. En waar je de prachtige Boschplaat hebt, een van de laatste wildernissen van ons land.

En o ja, je hebt natuurlijk het wilde Rottumeroog en Rottumerplaat, al is het moeilijk te bereiken. Met de Wadden hebben we bovendien een van de meest avontuurlijke activiteiten in ons land ter beschikking: het Wadlopen. Van een beginnersrondjes vanaf de eilanden tot een zware oversteek van Holwerd naar Ameland.

Avontuurlijk Maastricht Alice goes Wild
Avontuurlijk Maastricht ondergrondse Grotten

Absoluut doen voor het avontuur op de Wadden:

  • Wadlopen
  • Vanaf Vlieland kun je een zeiltocht maken met een grote oude driemast charter, en overnachten op de zandplaat De Richel of een paar uur daar droogvallen. De Richel is beschermd natuurgebied (zandplaat) waar je kunt wandelen. Als je geluk hebt zie je zeehonden.

Eten en drinken

Tiengemeten

Wat een geweldig leuk eiland is dit. Een echt natuureiland en een oase van rust, dankzij de inzet van Natuurmonumenten.

Het eiland ligt bij Rotterdam en je moet met een pondje oversteken om er te komen. Het oostelijke deel heet Wildernis dus dat zegt genoeg. Hier heb ik lekker rondgestruind door het hoge riet. Je vindt er vervallen ruïnes, ronddwalende runderen, een paar vakantiewoningen, een herberg, een camping en een leuk restaurant.

Leuk weetje: in de 18e en 19e eeuw lagen schepen soms maanden voor anker bij Tiengemeten als ze terugkwamen uit Nederlands-Indië en in quarantaine moesten. En wist je dat de naam tiengemeten van de naam ‘Gemet’ komt, een oude lengtemaat, 0,4 hectare? 

Avontuurlijk Maastricht Alice goes Wild
Avontuurlijk Maastricht Alice goes Wild

Zeker doen op Tiengemeten:

  • Struinen langs de oude ruïnes en door Wildernis
  • Koffie bij de boerderij
  • Spelen met de kids op de grootste OERRR- natuurspeelplaats van Nederland.

RÜGen

Tip van vriendin Carla, maar torenhoog op mijn lijstje: het Duitse Waddeneiland Rügen verdient een aparte vermelding.

Dit eiland is een paradijs voor wandelaars en fietsers. Het staat bekend om de krijtrotsen en de mooie badhuizen. De Hochuferweg langs de krijtrotsen is uitgeroepen tot een van de mooiste wandeltochten van Duitsland. En ook Rondom het rode Slot Spyker vind je een mooi wandelgebied.

Op Rügen vind je ook idyllische vissersdorpen en het mooie stadje Putbus. Maar ook een vreemd appartementencomplex van maar liefst 4,5 kilometer lang met de naam ‘Kracht door Plezier’. Ooit werd het door Hitler aangelegd als plek waar Arische mensen na hun harde arbeid konden vakantievieren – met zijn lengte en 10.000 kamers het grootste ter wereld.

Avontuurlijk Maastricht Alice goes Wild
Avontuurlijk Maastricht Alice goes Wild

Zeker doen op Rügen:

  • Met een ouderwets zeilschip kun je een tocht maken naar de Köningstule-rots in nationaal park Jasmund.

  • Beklim het bijzondere Baumwimpfelpad, een mooi wandelpad met een uitzichttoren die rondom een boom is gebouwd.

Brigitte Ars