web analytics

 

Deze 10 trends in avontuurlijk reizen mag je niet missen

Avontuur is helemaal in. Mensen zoeken meer uitdaging, willen van het gebaande pad, iets nieuws beleven, vaak actief, ondergedompeld in de natuur of met andere culturen. En ze willen natuurlijk plezier hebben, ‘spelen’! Avontuurlijk reizen maakt een vlucht, ook binnen het toerisme. Wat zijn de belangrijkste trends in avontuurlijk reizen?

Dat avontuur meer betekenis heeft gekregen, is niet vreemd. Tijdens de coronacrisis bewoog het wiel van de ratrace voor veel mensen een stuk langzamer, en in de ruimte die ontstond vroegen velen zich af waar ze mee bezig waren. Avontuur, ook avontuurlijk reizen, is daar een goed middel voor. Avontuur staat immers voor beweging, naar binnen en buiten. Het brengt ons terug naar ons mens-zijn, geeft ons de ruimte nieuwe paden in te slaan, jezelf te veranderen en te vernieuwen.
Avontuurlijk travel is een van de snelst groeiende niches in het toerisme.  En de meest duurzame tak van toerisme, juist omdat deze reizigers weten hoe belangrijk ongerepte natuur en betekenisvolle culturele ervaringen zijn, aldus de Wereldorganisatie voor Toerisme (UNWTO) in 2014. “Adventure tourism is what tourism should be today and definitely what tourism will be tomorrow”, zei Taleb Rifai, de toenmalige secretaris-generaal van de WTO toen al.
Opvallend is dat er in de laatste jaren binnen adventure travel een aantal trends ontstonden.

1. We zoeken meer dan ooit naar betekenis, transformatie, en een hoger doel

Wetenschappers Pine en Gilmore kondigden het jaren geleden al aan: Lange tijd zochten reizigers vooral memorabele ervaringen – zeg maar mooie herinneringen. Dat verandert nu: reizigers zoeken betekenisvolle, ‘transformerende’ ervaringen – avonturen dus. Mensen willen daarbij niet alleen de avonturier in zichzelf terugvinden, maar uiteindelijk ook hun purpose, hun hoger doel: hun rol pakken in de wereld, en iets zinvols doen, iets betekenen. 🔥  Volg bijvoorbeeld ook eens de Transformational Travel Council.

2 -Meer avontuur dichtbij (en goedkoop)

Met de covid- en klimaatcrisis hebben we hier ruim ervaring mee opgedaan: avontuur dichtbij – Proximity tourism wordt het ook wel in mijn vak genoemd – vaak microavontuur. En zeker ook wat ik in mijn boek ‘Waar is het avontuur?’ noem: mesoavontuur: niet te klein, maar ook niet te episch. Voordeel: het is duurzamer en goedkoper.

‘Zoek het onbekende in het bekende, niet het bekende in het onbekende’, is mijn adagio. Liever uit eigen nieuwsgierigheid een magische ervaring ‘in de buurt’  ontdekken, dan naar de andere kant van de wereld vliegen om daar in je comfort zone te blijven. In de buurt is natuurlijk wel relatief. Voor de een is het een naburig dorp, een ander gaat naar Duitsland of Denemarken. 

3- Slow adventure wint verder aan betekenis

Ons leven is hectisch en dat merken we mentaal. Slow adventure – per fiets, wandelen, kayak of shinrin yoku, Japans bosbaden, bijvoorbeeld – is gezond voor je overprikkelde brein, geeft een diepere ervaring, (‘deep adventure’) en is beter voor de omgeving. Landschappen voeden ons, en wij winnen weer respect voor de natuur en onszelf terug door in de natuur op te gaan. Meer over slow adventure lees je hier.

Avontuurlijk reizen trends

4. De hang naar willen verwilderen zet door

Er is een grote hang naar ‘WILD’ op allerlei terreinen (je leest het ook in mijn boek). Booking.com bevestigt dat: een aanzienlijk aantal reizigers wil de wildernis intrekken met vrienden (59%) of familie (24%), gemotiveerd door de wens om survival skills te leren (54%) (cijfers Booking). Reisorganisaties die zich met ‘rewilden’ bezighouden, doen het goed. Ook expedities naar wilde dieren  – van Schotland tot Tanzania – kennen een opleving. 

Lees hier een artikel over rewilden.

5 – Avontuur is gedemocratiseerd, met vrouwen in de hoofdrol

Avontuur werd eeuwenlang geassocieerd met witte jonge mannen. Inmiddels zijn vrouwen de grootste avonturiers, volgens onderzoeken van o.a. de ATTA. Je leest hier een blog over de opkomst van vrouwen in avontuur. 
Maar dat niet alleen: ook ouderen, en zelfs 70- en 80-plussers, gaan tegenwoordig op avontuur. Lees bijvoorbeeld dit artikel over de Opkomst van de Granny Adventurer eens.

6. Avontuur is meer dan ooit gericht op geluk en gezondheid

Gezonder en gelukkiger willen we zijn, we doen aan zelfzorg voor onze wellbeing. Wist je trouwens dat er zoiets bestaat als ‘Adventure Therapy’? Niet gek: juist het ‘Adventure effect’ (uitdaging, ‘knowingly going into the unknown’) levert zoveel meer op dan alleen plezier. Een onderzoek van Alice goes Wild in samenwerking met Breda University of Applied Sciences onder meer dan 500 vrouwen uit 2022 toonde aan dat outdoor avontuur vrijwel unaniem mentaal gezonder en gelukkiger maakt. Avontuurlijke uitdaging maakt ons (veer)krachtiger, zelfverzekerder, positiever en creatiever. Op avontuur dus! Lees hier meer over het onderzoek.

7. We zijn op een queeste voor zelfontwikkeling (en daarom reizen we ook alleen)

We gaan op avontuur, maar zoeken onszelf. Avontuur is psychologische scholing, zeker in een tijd van onzekerheid en crisis. Avontuurlijk reizen helpt ons een betere versie van onszelf te maken, werkt bevrijdend en maakt je nieuwsgierig en open-minded. Op avontuur gaan – hoe dan ook – betekent altijd dat de uitkomst anders en verrassend is. Het helpt ons in zoektochten naar onself, en zorgt er in ons zelfbewust zijn voor dat we uiteindelijk naar buiten treden.

Soloreizen is groter en belangrijker dan ooit, zeker voor vrouwen, omdat het avontuurlijker is, en omdat je je dan open stelt voor je omgeving en anderen. Avontuur zit hem juist in de ontmoetingen met (ook lokale) mensen.

Lees ook het artikel: Zo haal je meer uit je soloreis.

8. Met het gezin op avontuur 

Volgens Travel Daily Media zijn de zoekopdrachten voor ’teenage family adventure holidays UK’ met 750% gestegen in de laatste 5 jaar. Niet verbazingwekkend: we willen als gezin samen avonturen beleven, mooie herinneringen creëren. Bovendien willen we dat onze kinderen geen bioindustriekinderen worden maar uitgroeien tot scharrelkinderen die uitdagingen leren aangaan, risico’s kunnen nemen, leren ontdekken en de natuur leren waarderen (niet voor niets heet de nieuwe WWF Ranger campagne ‘Ga mee op avontuur’). In dit artikel lees je meer over de voordelen om met je gezin op avontuur te gaan.

9 -Op multi-avontuur

Mensen zoeken meerdere avontuurlijke ervaringen tijdens een reis: wandelen, outdoor cooking en kayakken in Zweden, wilde yoga en hiken in Schotland. Nieuwe dingen leren en doen is altijd avontuurlijk!

10- Verschuiving van Zuid naar Noord

Getriggerd door de klimaatcrisis, vindt er wat avontuur betreft een geleidelijke verschuiving van zuid- naar noord Europa plaats (al is dit ook weersafhankelijk). Het noorden, met zijn uitgestrekte en soms onherbergzame wildernissen is natuurlijk een fantastisch plek om echt avontuur te vinden.

Ken je nog meer trends? Laat ze me weten!

Door: Brigitte Ars

Trends avontuurlijk reizen