web analytics

Avontuur in een boek 

 

De 10 mooiste citaten over avontuur

“Laten we de nacht instappen en die ongrijpbare verleidster najagen, het avontuur”, zegt professor Dumbledore in ‘Harry Potter en de Half Blood Prince’. Het geeft de kracht van een mooi citaat in de literatuur weer: een mooi citaat neemt je gedachten over een bepaald onderwerp naar een hoger niveau.

 Bijna ieder boek is op een bepaalde manier een avontuur. Je stapt er immers anders in dan dat je het uiteindelijk op het einde weer dichtslaat. Daarnaast is avontuur een populair thema in de literatuur, zowel in fictie als non-fictie. Citaten gaan net wat verder dan tegeltjeswijsheden: ze brengen verdieping aan. Hieronder lees je de tien mooiste citaten over avontuur volgens Goodreads:

 

1. Over Verandering van omgeving 

“Het is niet noodzakelijkerwijs thuis dat we ons ware zelf het beste tegenkomen. Het meubilair staat erop dat we niet kunnen veranderen omdat het niet verandert; de huiselijke omgeving houdt ons vast aan de persoon die we in het gewone leven zijn, die misschien niet is wie we in wezen zijn.”
– Alain de Botton, De Kunst van het Reizen –

2. Over Avontuur als levensmotto

“So shut up, live, travel, adventure, bless and don’t be sorry” 

– Jack Kerouac, Desolation Angels

 

3. over onvoorspelbaarheid

 “Kunt u mij alstublieft vertellen welke kant ik op moet?”

“Dat hangt er in grote mate van af waar je naar toe wilt.” 

“Het kan me niet veel schelen waarheen…”

“Dan maakt het niet uit welke kant je opgaat.”

Lewis Carroll, Alice in Wonderland

 

4. Over Angst 

“Ik wist dat als ik me door angst zou laten overvallen, mijn reis verdoemd zou zijn. Angst komt voor een groot deel voort uit een verhaal dat we onszelf vertellen, en daarom koos ik ervoor om mezelf een ander verhaal te vertellen dan het verhaal dat vrouwen wordt verteld. Ik besloot dat ik veilig was. Ik was sterk. Ik was dapper. Niets kon me overwinnen.” 

Cheryl Strayed – Wild 

 5 – Over dwalen

Niet iedereen die dwaalt is verdwaald”

J.R.R. Tolkien – The fellowship of the Ring – 

6 – over de ontregelende kracht van avontuur

“Ik ben op zoek naar iemand om mee te doen aan een avontuur dat ik aan het regelen ben, en het is heel moeilijk om iemand te vinden.”

“Ik denk het wel – in deze omgeving! We zijn gewoon rustige mensen en hebben geen zin in avonturen. Nare verontrustende ongemakkelijke dingen! Maken je laat voor het avondeten!”
J.R.R. Tolkien, The Hobbit 

over de avontuurlijke mindset

“Het plezier dat we aan reizen ontlenen, hangt misschien meer af van de mentaliteit waarmee we reizen dan van de bestemming waarnaar we reizen.”

― Alain de Botton – De kunst van het reizen –

 

8 – Over loslaten

“Het was mijn leven – zoals alle levens, mysterieus en onherroepelijk en heilig. Zo dichtbij, zo heel aanwezig, zo erg van mij.

Hoe wild was het om het te laten zijn.

Cheryl Strayed – Wild  

9 – over avontuur als mysterie

“Let us step into the night and pursue that flighty temptress, adventure.”

JK Rowling – Harry Potter and the Half-Blood Prince 

10 – over avontuur aangaan in je leven

 

“Ik wil graag de raad herhalen die ik je eerder al gegeven heb, dat ik geloof dat je echt een radicale verandering in je manier van leven aan moet brengen en rigoureus dingen moet gaan doen waarvan je vroeger nooit gedroomd hebt dat je ze zou gaan doen of te bang bent geweest om ze te proberen. Zoveel mensen leven in ongelukkige omstandigheden en nemen toch niet het initiatief om hun situatie te veranderen omdat ze vastzitten aan een veilig bestaan, zich willen aanpassen en behoudend zijn, wat allemaal gemoedsrust lijkt te geven, maar in werkelijkheid is er niets nadeliger voor het avontuurlijke in de mens dan een zekere toekomst.

Het meest elementaire van de menselijke geestkracht is het verlangen naar avontuur. De levensvreugde vloeit voort uit onze aanrakingen met het nieuwe en daardoor is er geen groter genot dan een steeds weer veranderende horizon voor je te zien en iedere dag onder een nieuwe en andere zon te lopen. Als je meer uit het leven wilt halen, Ron, moet je je behoefte aan geestdodende zekerheid afleggen en een chaotische leefwijze aannemen die je in het begin krankzinnig lijkt. Maar als je eenmaal aan zo’n soort leven gewend bent zal je de ware betekenis en de ongelooflijke schoonheid ervan zien.”

 Jon Krakauer – ‘De wildernis in’ 

Brigitte Ars