web analytics

Avontuurlijke mindset

De reis van de Avonturier: de terugkeer (deel 4)

Na de reis keer je terug naar huis. Wat doet dat met je nu je bent veranderd, en wat heeft de reis je opgeleverd? Deel 4 van deze mindset-serie over De Reis van de Avonturier.

De Reis van de Avonturier. Nadat je de roep tot avontuur hebt gehoord, de sprong hebt gemaakt en vervolgende de reis zelf hebt doorlopen, keer je nu terug. Zoals je uit de vorige delen weet kun je het woord ‘avontuur’ hier heel breed zien (een bedrijf starten, een trektocht, een soloreis, een project, noem maar op). ‘De Reis van de Held’ – zoals Joseph Campbell dit oorspronkelijk in zijn boek uit 1949 noemde – gaat in feite vooral over verandering van de normale persoon tot ‘held’, een transformatie die vaak juist in die laatste fase het duidelijkst plaatsvindt. Net als bij avontuur.

Goed terugkeren kan alleen als je in deze slotetappe doelgericht én actiegericht bent. Ook in deze laatste fase waarin je terugkeert naar de normale wereld moet je moed blijven tonen en je hogere doel niet uit het oog verliezen. Bij thuiskomst in de ‘normale’ wereld, word je beloond met wijsheid, nieuwe inzichten en vaardigheden, meer zelfvertrouwen en veerkacht. Maar ook dan wacht er een nieuwe uitdaging. Een nieuw avontuur misschien? Lees het hier.

De bestemming als doel, maar (persoonlijke) groei als je Hoger Doel

De reis zelf is een metafoor voor ontwikkeling, verandering en transformatie. Ook Odysseus of Frodo zijn andere mensen dan toen ze ooit vertrokken zijn. Bedenk: als groei en ontwikkeling het hoger doel is, kan een avontuur nooit falen. Door jezelf uit te dagen én met behulp van ‘mentoren’ ben je immers gegroeid. Maakt het uit of je je bestemmingsdoel uiteindelijk gehaald hebt? Je hebt tijdens het moeilijke, lastige pad veel geleerd. Je bent buiten je comfortzone gegaan, en hebt je aan moeten passen aan een nieuwe situatie. Je bent veranderd, getransformeerd. En dat is maar goed ook. 

Dankzij je avontuur heb je nieuwe inzichten en vaardigheden verworven. Je hebt veerkracht ontwikkeld, zelfvertrouwen gekregen. Je hebt jezelf leren aanpassen zonder jezelf te verliezen, dat is een belangrijke kwaliteit – zeker ook in moeilijke situaties, zoals een economische en klimaatcrisis. De logge dinosaurussen overleven het immers niet, maar de meebewegende kameleon wel.

reflecteer op wat je hebt geleerd

Reflecteren is het bezegelen van transformatie. Denk na: hoe ben jij veranderd door het avontuur dat je hebt meegemaakt? Wat heb je geleerd, wat zijn je inzichten geweest? En hoe kun je die inzetten om de wereld te veranderen?

terugkeren kan lastig zijn, maar jij kunt je omgeving wél veranderen

Je bent teruggekeerd in de normale wereld. Je hebt je angsten overwonnen, je hart geopend, dienstbaarheid en uithoudingsvermogen getoond en je bent wijzer geworden. Nu is de tijd voor dankbaarheid en opluchting. Geniet van de beloning, van wat jij verdiend hebt.

de reis van de held

 Terugkeren van een avontuur kan moeilijk zijn, want je bent een andere persoon in een omgeving die min of meer hetzelfde is gebleven. Dat vergt opnieuw aanpassing. Misschien ben je teruggekeerd van een lange reis, moet je een baan vinden en een plek heroveren in de maatschappij. Dat kan een nieuwe uitdaging zijn. Maar ook een reden voor een nieuw avontuur.

 Bovendien ben je wél verrijkt in je kennis, inzichten en vaardigheden. Dat kan tot gevolg hebben dat je je geroepen voelt om een andere rol aan te nemen. Als geïnspireerde persoon kan juist jij geweldig inspireren. Ben je je bijvoorbeeld door een reis bewuster geworden van duurzaamheid of de positie van de lokale bevolking? Dan kun jij het verhaal vertellen aan anderen of een nieuw avontuur beginnen met een nieuw initiatief waarmee je impact hebt op anderen en je omgeving.

Brigitte Ars