web analytics

Avontuur is van alle leeftijden

De opmars van de ‘Granny Adventurer’

 

Lange tijd werd gedacht dat avontuur alleen voor de ‘young, wild and free’ was. Maar tegenwoordig laten veel oudere avonturiers ons anders zien. Juist de echt oude granny adventurer is snel in opkomst. Deze wijze, doorleefde dames met hun avontuurlijke mindset vormen een geweldig rolmodel voor andere vrouwen, juist ook jongere. Wise, wild and free in opkomst.

Afgelopen november overleed Barbara Hillary op 89-jarige leeftijd. Ze was de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die de Noordpool én Zuidpool haalde, en dat ook nog eens na haar 70e. Hillary was een gepensioneerde verpleegster die besloot dat ze wel wat avontuur in haar leven wilde. Daarom ging ze op pad met sleehonden in Quibec en maakte foto’s van ijsberen in Manitoba. Toen ze hoorde dat nog geen enkele Afro-Amerikaanse vrouw ooit op de noordpool was geweest besloot ze de eerste te zijn, ondanks het gebrek aan sponsoren en het feit dat ze 25 procent van haar longcapaciteit verloren had longkanker. Op 75-jarige leeftijd bereikte ze de zuidpool, op haar 79e de noordpool. Op haar 87e trok ze nog naar de steppen van Mongolië waar ze een nomadische stam bezocht die langzaam aan het verdwijnen was vanwege de klimaatverandering.

Granny als grandioos rolmodel

Barbara is een grandioos rolmodel (ook al haalde ze de Nederlandse media niet). Want als zij zoiets extreems aankan, moeten wij een meer ingetogen versie (zoals een soloreis) toch ook aankunnen? Ze hoort bij de alleroudste avonturiers en laat ons zien dat avontuurlijk zijn geen kwestie is van leeftijd (en etniciteit) maar van mindset. “Kijk bij iedere fase in je leven naar je opties”, vertelde ze ooit tijdens een lezing. “En kies alsjeblieft niet de saaiste.”

Oudere pioniers

 

Barbara is niet de enige granny adventurer. Tijdens een avonturenconferentie die ik in Noorwegen bezocht verkondigde professor Reidar Mykletun van de Universiteit van Stavanger dat juist de oudere ouderen een snelgroeiende groep (outdoor) avonturiers is. Hij noemde voorbeelden van 70-plussers die parachutesprongen, roeitochten van twee maanden maakten (man, 71 jaar), van het Noorse Stavanger naar Parijs fietsten (vrouw, 71) of fietstochten van 500 kilometer maakten van Trondheim naar Oslo (550 kilometer, 24 uur fietsen, 82-jarige man). Allemaal solo.

Veel mensen willen op hoge leeftijd nog altijd leren en inzichten verkrijgen, en hebben nog altijd behoefte aan betekenis en nieuwigheid – twee essentiële drijfveren voor avontuur die ook op hogere leeftijd nog aanwezig kunnen zijn. Voor andere mensen zijn deze ‘pioniers’ hoopgevend en inspirerend. Het bewijst dat avontuur voor alle leeftijden is.

Oudere avonturiers waren een ‘smakeloos fenomeen’

Lang is gedacht dan ouderen niet avontuurlijk waren. Avontuur was voor de platgetreden combinatie ‘young, wild and free’. Een eeuw geleden nog beschouwde de Duitse filosoof George Simmel oudere avonturiers als een ‘onaangenaam en smakeloos’ fenomeen. Avontuur is iets wat opwinding en intensiteit geeft, en dat past alleen bij jongeren, zei hij. Ouderen zijn door hun levenservaring objectief en beschouwend, en vrij van onrust en avontuur.

In deze tijd waarin avontuurlijk zijn allerlei vormen en gradaties aanneemt, is leeftijd voor veel ouderen niet langer een issue, zolang gezondheid niet een belemmerende rol speelt. Avontuurlijk zijn heeft meer te maken met houding dan met leeftijd. Sommige ouderen zoeken avontuur voor de fysieke uitdaging, anderen gaan het aan uit nieuwsgierigheid, bijvoorbeeld voor hoe mensen in andere delen van de wereld leven. Terwijl weer anderen het zoeken in rust en de connectie met de natuur. Ouderen kiezen steeds vaker ook voor vormen van avontuur die oorspronkelijk meer door jongeren werden gedaan, zoals solo reizen of langeafstands-kayakken, terwijl jongeren juist weer meer aan het wandelen slaan. Oud en jong groeit qua belangstelling naar elkaar toe.

Wat kun je leren van adventure grannies?

In de (social) media zie je zelden oudere avontuurlijke vrouwen. Dat is jammer. Juist deze vrouwen laten ons, de wat jongere vrouwen, zien dat jezelf beperken op latere leeftijd niet nodig is. Nu ik in een ‘tussenleeftijd’ zit, zie ik wat avontuur me heeft gebracht, maar ook wat het me nog kan brengen. 

Het gaat erom dat je nog uitdagingen aan durft te gaan, juist dat houdt je jong van geest en lichaam. Dat geldt niet alleen voor fysiek avontuur, maar voor allerlei activiteiten die een avontuurlijke mindset vergen. Wie bijvoorbeeld nog een studie begint op haar 70e heeft de moed om voorbij leeftijd te kijken. Ze omarmt het idee dat je altijd kunt groeien en genieten in het leven. Honderd procent inspiratie.

Brigitte Ars