web analytics

De mooiste etappes van onze Lange Afstandspaden (LAW)

Een Langeafstands-wandelpad – zoals het Pieterpad, Kustpad of het Trekvogelpad – is vaak verrassend avontuurlijk om te lopen. Voor wie geen tijd heeft om zo’n ellenlang pad te lopen zijn dit de mooiste en avontuurlijkste etappes.

Nederland kent een aantal Lange Afstands Wandelpaden of LAW’s. Een LAW is een langeafstandroute van minstens 150 kilometer. Je herkent ze aan de rood-witte strepen onderweg, op bomen of op paaltjes. 

Het Pieterpad is natuurlijk het bekendste, maar niet het allermooiste, vinden veel wandelaars. Sommigen vinden het Trekvogelpad mooier, of het Kust- of Pelgrimspad. Zelf word ik ook getrokken door kunst en cultuur – ik vind het bijvoorbeeld prachtig als je een kasteel ziet opdoemen in de verte, langs een interessante ‘landmark’ loopt, of door een historisch dorpje loopt. Vandaar dat LAW’s als het Hertogenpad, het Marskramerpad en Maarten van Rossempad ook mijn belangstelling hebben.

Afwisseling, anders, uitdagend en interessant, dat maakt het voor mij avontuurlijk. Zo vind ik het ook leuk om door landschappen te lopen die voor mij totaal anders zijn. Ik ben een bos- en-heuvel-mens, en voor mij maakt wandelen door het lege Friese landschap bijvoorbeeld iets heel anders bij me los dan lekker beschut door de bossen keuvelen.

Wat zijn de mooiste etappes van de Langeafstands-wandelpaden (LAW’S)?

Hieronder vind je een aantal van de mooiste etappes van Lange Afstanden Wandelpaden. Ik ga ze in de loop van de tijd aanvullen. Met gezin en werk kan het soms druk zijn, zodat ik niet de gelegenheid heb om een heel pad te lopen. Een of twee etappes is dan voor mij een goede oplossing.

 

1 – Pieterpad (498 km)

Wist je dat het St Pieterspad 35 jaar geleden is uitgezet door twee fanatieke wandelvriendinnen die zich eraan ergerden dat ze altijd maar naar het buitenland moesten om te wandelen? Best wel revolutionair dus, want met het Pieterpad lieten ze zien dat wandelen in Nederland ook enorm de moeite waard is.

Het Pieterpad leidt van Pieterburen naar de St. Pietersberg. Het wordt meestal opgesplitst in Deel 1 (noordelijk deel) en Deel 2 (het zuidelijk deel).

 

avontuurlijk eten

TIP 1: van Zuidlaren naar Rolde (18 kilometer, etappe 4, Drente)

Een fantastisch mooie wandeling van het Pieterpad deel 1 (noorden) door oerlandschap. Hunebedden, wandelen door Nationaal Park de Drentse AA, esdorpen en de Gaster duinen. Deze prachtige route voert langs een van de mooiste stukjes Nederland en is heerlijk avontuurlijk. Struin over de Gasterse Duinen waar er vast wat witte wollige beesten je schaapachtig aanstaren.

Tip 2: Sittard-Strabeek  (etappe 13, 21 km) en/of Strabeek-St. Pietersberg (etappe 14, 15 km)

Een mooie wandeling van het Pieterpad deel 2, het zuidelijk deel. Vanaf de gezellige centrum van Sittard met zijn vakwerkheizen kom je al snel in het Limburgs heuvellandschap terecht. Je begint meteen met een flinke klim op een helling, en onderweg heb je een mooi uitzicht over meanderende rivieren, oude kloosters, beboste heuvels en leuke dorpjes. Het pad loopt deels samen met het Pelgrimspad, een andere LAW. Langs de weg zie je geregeld kapelletjes en wegkruisen.

Ook vanaf Strabeek is het zeer mooi, maar ook echt avontuurlijk. Snelstromende beken, klimmen op heuvels, en dorpjes en steden waarmee je je in het buitenland waant. Ook hier weer veel uitzichten en holle wegen. Holle wegen zijn wegen die door het water in een lösshelling zijn uitgesneden, en alleen dus hier, in Zuid-Limburg voorkomen, en dan ook nog alleen op hellend terrein. Omdat ik ze vooral van het buitenland ken, geven ze me meteen een gevoel dat ik echt op reis ben. De afsluitende klim op de St. Pietersberg is letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt van deze reis.

2 – Trekvogelpad (414 km)

Het Trekvogelspad is eigenlijk een verkeerde benaming, hoor je vaak, want de route van trekvogels staat eigenlijk haaks op dit pad, dat helemaal van Bergen aan Zee naar Enschede loopt. Dat doet niet af aan de schoonheid, want kenners zeggen dat dit het mooiste pad van Nederland is. En je komt er veel trekvogels tegen, want hij loopt vooral door natuurgebieden. Dit zijn de mooiste etappes:

TIP 3: Landsmeer naar Ransdorp (etappe 5, 24 kilometer)

Een flinke etappe vlak boven Amsterdam die je misschien wat kunt afsnijden, maar ook wel prachtig omdat deze waterige tocht leidt lags rivieren, beken, kanalen, meren, plassen, vennen, en je dus ook veel weide- en watervogels gaat zien. Hier begeef je je in oud-hollandse poldersfeer. Broek op Waterland is een van de mooiste dorpen van Nederland. Ooit was dit een Schippersdorp. Vlakbij ligt het eveneens mooie Durgerdam, maar dan ben je al de volgende etappe aan het lopen en loop je zo Amsterdam in.

 

 

Tip 4: van Hilversum naar Soest (etappe 9, 23 km)

Ik liep ook de mooie etappe 9 van Hilversum naar Soest, over de Utrechtse Heuvelrug. Kijk goed om je heen, want je treft hier vaak herten en reeën aan (en natuurlijk trekvogels). Je loopt door de uitgestrekte bossen van boswachterij de Vuursche, en komt daarna aan op het mooie landgoed Groeneveld (zie foto boven, toevallig was Sneeuwwitje er ook) met zijn Engels aangelegde tuin en ‘ijskelder’, waterpartijen en bruggetjes. Lage Vuursche is een paradijs om pannenkoeken te eten. Tegen de tijd dat je daar aankomt, heb je dat ook wel verdiend!

3 – Maarten van Rossumpad (384 km)

Als je van rivierdorpen en kastelen houdt is het Maarten van Rossum pad het LAW voor je. Het heeft niets te maken met Maarten van Rossem die je altijd op televisie ziet, trouwens. Maarten van Rossum waas een nogal controversiële krijgsheer, waarvan niemand weet of hij nu eigenlijk een held of een schurk was. Het pad loopt van Den Bosch naar Steenwijk.

Tip 5: Van Waardenburg naar Wadenoijen (etappe 4, 24 km)

Met deze prachtige kastelenwandeling van Waardenburg en Wadenoijen waan je je in de middeleeuwen, want je komt het ene na het andere (spook)kasteel tegen, zoals het kasteel van Waardenburg, waarvan de eerste houten versie er al in 1265 stond en waar dingen gebeurden die niet door de beugel konden…

avontuurlijk eten
avontuurlijk eten
avontuurlijk eten
avontuurlijk eten

Bovendien kun je struinen over de uiterwaarden van de weidse Waal en zie je hoe het rivierenlandschap en vroeger uit moet hebben gezien. En vergeet niet de fruitbomen van de Betuwe. Daarom kun je deze fruitige wandeling het beste maken tussen april en september.

Van Waardenburg naar Wadenoijen is een lange etappe. Je kunt ook besluiten om hem tot Varik te lopen.

4. Grote Rivierenpad (330 km)

Zoals de naam al zegt leidt dit pad helemaal langs de grote rivieren en loopt van Europoort in het westen tot Beek in het oosten.

Tip 6: Etappe van Leerdam naar Geldermalsen (etappe 10, 22 km)

Hiermee wandel je door knusse dorpjes als Beesd, Rumpt, Acquoy en Tricht langs de mooie oever van de Linge. Ook kom je bij Landgoed Mariënwaard. Zeker in het voorjaar is dit perfect als ‘bloesemroute’. In het dorpje Acquoy zie je de kerktoren die bekend staat als ‘De Betuwse toren van Pisa’, omdat de toren al sinds de bouw in de 15e eeuw uit het lood staat.

5. kustpad (721 km)

Het Nederlands Kustpad is het langste kustpad van Nederland en bestaat eigenlijk uit drie delen: deel 1 loopt door Zeeland, deel 2 door Zuid- en Noord-Holland en deel 3 door Groningen en Friesland. Het loopt van Sluis bij de Belgische grens naar Bad Nieuweschans aan de Duitse grens.

Tip 7: Egmond aan Zee naar Groet (etappe 9, 20 km)

De etappe tussen Egmond aan Zee en Groet is een van mooiste en natuurlijkste. Struinen door de duinen, zo zou je deze etappe door het Noord-Hollands Duinreservaat kunnen noemen. Bij deze wandeling zie je heel erg veel duinen, maar is prachtig om te lopen.

.

Hoe pak je het aan om een (stuk van) een LAW te lopen?

De meeste routes vind je online, maar als je vaker zo’n route wilt lopen kun ook een gidsje kopen waarin je de details van het startpunt en eindpunt vindt, plus een uitgebreide routebeschrijving en kaart van het pad. Als je zonder gids loopt is het handig om van tevoren de route uit te printen. Niet alle routes zijn even goed (rood-wit) gemarkeerd – het Pieterspad bijvoorbeeld wel. Kijk ook hoe je er met het openbaar vervoer kunt komen (en weer terug naar het beginpunt), of rijd met twee auto’s als je met meerdere mensen gaat.

.