web analytics

 

Op ontdekkingstocht door de avontuurlijkste wijken van Nederland

Vergeet het stadscentrum. Opkomende buitenwijken van steden zijn anders en vaak heerlijk multicultureel of creatief. Het zijn de plekken waar je het avontuur vindt: eten in andere keukens, rondstruinen op creatieve plekken. Hier vind je de leukste wijken van Maastricht, Breda, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Den Haag. Van een bewonerstour in de Haagse Schilderswijk tot hip eten bij de Sint Pietersberg in Maastricht: ga op ontdekkingstocht in de onbekendere stadsdelen.

Sint Pieter in Maastricht

Tip van een local: Sint Pieter is een prachtige buitenwijk van Maastricht die zich ontpopt tot culinair paradijs, maar van waaruit je ook kunt ‘bergbeklimmen’ (het einde van het Pieterpad en de Dutch Mountain Trail liggen hier in de buurt). De wijk ligt aan de Sint Pietersberg, en bestaat vooral uit twee straten. Om te eten vind je hier een aantal parels.  La Pepita is een deli waar je verantwoord en gezond kunt eten, maar waar je ook bosbessenjam of tomatensaus kunt kopen. Ook bij ‘Bijzonder’ op de Luikerweg vind je lekker en gezond eten dat afwijkt van het normale. Het restaurant wordt bezocht door veel vegetariërs en veganisten. Ze hebben er zelfs een ‘adventurous’ menu, dus dan weet je al waarom ik er vaak kom.  Als je het goed plant, kun je het combineren met een wandeling over de Sint Pietersberg of met een van de vele wandelingen die je hier kunt lopen in het Zuid-Limburgse landschap

Lees hier nog meer over avontuur in Maastricht.

 

Avontuurlijk Maastricht Alice goes Wild
Avontuurlijk Maastricht ondergrondse Grotten
Avontuurlijk Maastricht ondergrondse Grotten

Belcrum in Breda

In Breda vind je de volkswijk Belcrum. Vooral rond de havens is dit een creatieve hotspot. Op het terrein van STEK zit je sowieso goed om een creatief hapje te eten. Je vindt hier het populaire restaurant Radio Pannekoek, waar je heerlijk binnen en buiten kunt eten. In het weekend is er op het STEK-terrein ook PROOEF, waar je op vrijdag en in het weekend kunt ontbijten en lunchen. Vriendinnen Nynke en Bauke zijn dol op koken, en omdat Bauke slechtziend is (ze ziet maar 3%) maakt ze de gerechten puur op smaak! Loop zeker ook over het terrein voor andere culinaire initiatieven, en ga zeker ook even kijken bij al die out-of-the-box ondernemers op dit Wonderland-achtige terrein.

Tegenover Stek ligt bovendien het keistoere BRACK waar je puur en eerlijk kunt eten en een met een goed biertje in de hand heerlijk kunt ‘chillen’.

Amsterdam: Amsterdam noord & De Bijlmer

Vergeet de Jordaan, pak het pondje achter het station naar de overkant, naar Amsterdam Noord. De laatste tien jaar is Amsterdam Noord doorgebroken als ontzettend gave innovatieve buitenwijk met hier en daar een rauw randje. Hier barst het van de restaurantjes waar je creatief en lekker kunt eten, zoals SmaaQt in de Van Pekstraat, de Green Canteen aan het Gedempt Hamerkanaal en het hippe Plekk  waar je ook nog eens aan yoga kunt doen. Veel restaurantjes liggen aan het water (zoals Loetje aan ’t IJ en de Tolhuistuin), anderen zijn juist weer industrieel gelegen in bijvoorbeeld een oude loods of bij een werf. Zoals het Noorderlicht Café, een soort kas-achtige ruimte bij de NDSM werf. Wil je multicultureel afhalen of meenemen, dan is Stick Up Indo food een geweldige optie. 

Daarna natuurlijk al dat lekkere eten eraf werken. Want het leuke is dat dit gebied zich ook nog leent voor leuke tochten op de fiets, de step, al rollend of wandelend, bijvoorbeeld via buurtgids Lex and The City voor een echte Lexperience.

De Bijlmer was vroeger een totale no go, al vond ik het altijd reuze interessant om er rond te lopen in dit vervallen en soms gevaarlijke gebied. Inmiddels is de Bijlmer dat imago van zich af aan het schudden, maar het blijft een boeiende buurt met geweldige multiculturele restaurantjes. Tegenwoordig kun je er bijvoorbeeld ook leuke fietstochten maken, bijvoorbeeld met Bijlmer by Bike.

RoTTERDAM: Het oude Noorden en Delfshaven

Het Oude Noorden een van de leukste wijken van Rotterdam, die toch als ‘upcoming’ wordt beschouwd. Hier vind je oude herenhuizen, al is het van oorsprong een volksbuurt. Bij Bertmans kun je vegetarisch eten, pannenkoeken van boekweit of kikkererwten bijvoorbeeld, met cashew creme. 

Bij het Lof der Zoetheid kun je heerlijk een kop koffie drinken met iets lekkers erbij, of genieten van een afternoon thee. Bij Le Nord krijg je weer veel eten met Franse en Italiaanse invloeden.

Ook Delfshaven is een leuke upcoming wijk waar je tegenwoordig heerlijk kunt exploren. De haven zelf, met zijn oude molen op de achtergrond, doet het perfect op social media. Blogger Miss Mengelmoes heeft drie stadswandelingen uitgezet in multiculti Rotterdam, waaronder Delfshaven.

Avontuurlijk Maastricht
Avontuurlijk Maastricht

Den Haag: Schilderswijk en Binkhorst

De Schilderswijk staat vrijwel altijd negatief in de belangstelling. Niet helemaal terecht, want wist je dat dit door alle culturen een eetparadijs is? Mocht je geen zin hebben om in je eentje de wijk in te gaan, ga dan met een van de bewonerstour, een Breaking the Wallstour of een food tour. Is dit niet een écht avontuur in eigen land?

Zoek je juist een buitenwijk die nu uit de grond gestampt wordt, ga dan in Den Haag naar Binckhorst, een oud industrieterrein dat het nieuwe ‘hip and happening’ van Den Haag begint te worden met leuke restaurants aan het water, de Binckhaven. Loop daar na zeker even naar Greens in the Park, een unieke combinatie van een biologisch restaurant en een zorgmoestuin. Huur er een sloep en het avontuur kan beginnen.

Met dank aan Nadine Massen en Jerrol van Els voor de tips 

Brigitte Ars