web analytics

De kunst van het herontdekken

Herontdekken – van je jeugd, plekken, boeken en oude vrienden – is leuk, interessant en verrassend. Zoek het onbekende in het bekende, niet het bekende in het onbekende, is immers een van de kreten van Alice goes Wild. Mét vragen die ook jou op ontdekkingstocht naar je verleden sturen.

Herontdekken, ik ben er fan van. Je ziet iets immers met een andere blik door je jarenlange levenservaringNatuurlijk is iets wat helemaal nieuw is altijd leuk en spannend. Maar het kan ook anders, zoals we de afgelopen twee jaren hebben gezien waarin we allemaal ons eigen land hebben herontdekt. En dan kan herontdekken je veel verrassends opleveren. 

1 – Herontdek je plekjes

Net voor kerst bezocht ik Edinburgh met mijn 17-jarige dochter. Het was niet de eerste keer – ik had Edinburgh al eerder bezocht met een groep vrienden, jaren geleden. En daarna nog eens, vijftien jaar terug. Toch trof ik een heel ander Edinburgh aan, en dat lag niet aan de stad, maar aan mijzelf. Ik merkte dat mijn dochter naar heel ander dingen zocht dan mij. Ze had weinig belangstelling voor de oude stad, maar zocht wel naar al die hippe winkels en heerlijke instagrammabele plekken met kerstsfeer die het goed doen op social media. Terwijl ik juist een stuk verdieping zocht, de stad en de cultuur wilde doorgronden. Onze aanvliegroute was anders, die van een tiener en die van mij, en juist dat maakte het zo leuk. 

Wildernis in nederland
Wildernis wadden

Hoe leuk is het wel niet om oude plekken te herontdekken? Twee jaar geleden ontwierp ik een fietstocht langs de plekken van mijn jeugd waar ik herinneringen aan koester. Van tevoren dacht ik goed na: wat zijn de plekken die me echt zijn bijgebleven, die een rol spelen in hoe ik nu ben en waar mijn herinneringen liggen, die me hebben gevormd tot wie ik ben. De plekken zijn veranderd, de wegen drukker en bebouwder. Toch ligt er nog een stuk van mijn jeugd, die onmiddellijk terugkomt als ik de plekken bezoek. Alleen is mijn blik nu veel ruimer dan voorheen en neem ik al mijn kennis en bagage mee, en ontdek ik daarom nieuwe dingen.

Vragen: Kun je een tocht maken langs je jeugdherinneringen? Welke stad of welk gebied heeft in je jeugd indruk op je gemaakt en zou je weer opnieuw willen bezoeken.

Wildernis wadden

2 – Herlees je oude boeken

In mijn werkkamer staat een zogenaamde ‘etalageschap’: daar staan de boeken die voor mij van groot belang zijn in mijn leven. Veel oudere non-fictieboeken, zoals ‘De 4-urige werkweek’ en ‘de Alchemist’, maar zeker ook fictie, zoals ‘Wild’ en ‘Nevelen van Avalon’. Het is een soort medicijnkastje. Als ik het even niet weet, pak ik er een bepaald boek uit. Om iets te bekrachtigen, een antwoord te vinden, inspiratie te krijgen, iets te herlezen wat ooit indruk maakte. Of om iets nieuws te ontdekken, want uiteindelijk landt er maar een deel en onthoud je niet alles. Bovendien ben je verder in je leven, met nieuwe inzichten, en met die extra bagage lees je anders.

En dan zijn er ook nog de boeken die mijn jeugd hebben bepaald. Mijn moeder moest altijd het verhaal van ‘Pantoffeltje’ voorlezen: een pantoffel die geen zin heeft om in de kast te staan en een gevaarlijke reis maakt door het universum. Ook Pippi Langkous, en later Alice in Wonderland. Heel logisch achteraf, dat ik dat een leuk verhaal vond want ik kon me daar toen al mee identificeren. Later las ik de boeken met veel plezier voor aan mijn dochters, maar ik zal ze gerust op mijn zeventigste nogmaals lezen. En iedere keer haal ik er nieuwe wijsheden uit.

Vragen: Welke boeken zouden op jouw etalageschap staan? Welke boeken uit je jeugd hebben het meeste indruk gemaakt? Zou je die nog eens willen lezen?

3 – Ontdekkingtocht door je jeugd

Ook terugkeren naar je jeugd kan een eyeopener zijn. Door ervaringen te herervaren of naar bezigheden te kijken waar je je toen mee bezighield. In de Efteling loop ik nu nog soms alleen door het Sprookjesbos.

Het kan gaan om het herontdekken van plekken, waar ik hierboven over schreef. Maar ook daarnaast valt zoveel te herontdekken. Op televisie bijvoorbeeld: van Pippi Langkous, Q & Q tot Achterwerk in de Kast of misschien wel K3. In het programma ‘70 jaar KinderTV’ op NPO zie je het allemaal nog eens voorbijkomen.

Wat waren je hobby’s? Ik zat zelf op een katholieke meisjesschool waarbij we veel moesten haken en breien. Ik zie mezelf nog wel eens zo’n Noorse trui breien. En hutten bouwen in het bos heb ik ook nog wel eens gedaan, met een survivalcursus.

Vragen die je kunt stellen om op herontdekkingstocht te gaan: Welke ervaringen in je jeugd koester je in je herinnering? Welke films of series op televisie maakten indruk op je? Welke hobby kun je herontdekken?

workation Alice goes Wild

4 – Oude vrienden

Ook oude vrienden met wie je geen contact meer hebt kunnen de moeite waard zijn om te herontdekken. Misschien ben je uit elkaar gegaan omdat je uit elkaar bent gegroeid, bijvoorbeeld omdat je in een andere levensfase zat. Of misschien vond je dat jullie te veel van elkaar verschilden. Toch zijn jullie niet voor niets vrienden geweest: jullie deelden iets samen. Zelf vind ik het juist zo leuk dat ik van anderen verschil. Mijn vrienden delen allemaal afzonderlijk iets wat op mezelf lijkt: mijn vrijheidsdrang, avontuurlijkheid, of creativiteit, maar tegelijk verschillen ze zodat het altijd interessant tussen ons is, omdat ze me altijd nieuwe, verrassende inzichten geven. Mijn vriendenkring is vooral heel divers, en daar kunnen vrienden waarmee ik geen contact meer heb ook weer tussen passen.

Vragen: Kun je een reünie organiseren? Kun je via Facebook of een ander medium weer in contact komen met oude vrienden?

Brigitte Ars