boekrecensie ‘de kunst van herinneringen maken’
Waarom je juist met avontuur herinneringen maakt voor je leven
Het boek ‘De kunst van Herinneringen maken’ van Meik Wiking geeft antwoord op de vraag hoe je gelukkige momenten kunt creëren, beleven en onthouden. Maar moeten herinneringen wel altijd positief zijn?
Herinneringen vormen ons tot wie we zijn, hoe we handelen en hoe we ons voelen.
In zijn werk als geluks-onderzoeker heeft Meik Wiking (auteur van de bestseller ‘Hygge’, over Deens geluk) geleerd dat mensen gelukkiger zijn als ze een positieve, nostalgische kijk op het verleden hebben, en dat herinneringen cruciaal zijn voor ons geluksgevoel. Zijn boek gaat in op hoe mentale beelden worden gemaakt, opgeslagen en teruggeroepen in onze hersenen. Ook onderzoekt hij de ‘kunst van loslaten’ – waarom we geneigd zijn bepaalde momenten te vergeten om ruimte te maken voor diepere, betekenisvollere herinneringen.
Voor dit makkelijk te lezen, hip en Scandi-looking boek gebruikte Meik verschillende gegevens, interviews, wereldwijde enquêtes en real-life experimenten. Zo legt hij de nuances van nostalgie uit, de verschillende manieren waarop we herinneringen vormen rond onze ervaringen en hoe wij deze vervolgens herinneren. Hij laat de kracht zien van wat die ene ‘eerste keer’ heeft op onze herinneringen en waarom een muziekstuk, een geur of een smaak onverwacht een moment uit het verleden kan oproepen. Uiteindelijk laat Meik ons ook zien hoe we allemaal warme herinneringen kunnen creëren die jaren bij ons blijven.
slechte herinneringen
Een heerlijk boek dus. Wel vraag ik meteen af waarom herinneringen altijd warm en gelukkig moeten zijn, want Meik Wiking richt zich vooral op Happy Memory onderzoek.
Zelf vind ik herinneringen die uitdagend, zwaar en op dat moment minder fijn waren, net zo waardevol. Mijn eerste herinnering heb ik van toen ik vier jaar oud was, en op een camping in Duitsland, in het onweer ’s avonds mijn ouders was kwijtgeraakt. Geen mooie herinnering dus, al hielp een vriendelijke meneer me onze tent te vinden. Happy end dus. Zo bestaan veel van mijn herinneringen uit avonturen, waarbij ik uitdagende dingen heb meegemaakt, maar waarbij die uiteindelijk redelijk tot goed zijn afgelopen. Deze herinneringen hebben zich bij mij gevormd tot verhalen welke ik een betekenis heb gegeven die belangrijk is voor mijn leven.
Muziek zapt je terug
Veel van de losse elementen van ‘avontuur’ komen terug in het boek. Kies er bijvoorbeeld voor om eens per jaar naar een plek te gaan waar je nooit eerder bent geweest om nieuwe herinneringen te creëren, zegt Wiking. Maak memorabele momenten: zwemmen in een meer in Finland, turen vanaf een berg in Schotland. Of zoek een soundtrack voor iedere herinnering, want muziek zapt je direct terug naar die plek. Dat is voor mij herkenbaar. Het nummer Fiësta van de IJslandse vrouwengroep Reykjavíkurdætur zapt mij altijd terug naar mijn bijzondere zomertrektocht door het woeste IJsland, terwijl het esoterische nummer ‘The waves are coming in’ mij terugneemt in mijn haast spirituele reis midden in de winter om te zwemmen tussen IJslandse ijsbergen.
Een andere tip: maak van een herinnering een verhaal. De overlap met avontuur is dus groot: een avontuur is eigenlijk niets anders dan een verhaal. Een verhaal dat je herinnert en dat er om vraagt om naverteld te worden bij een gezellige vriendenavond of als je bijvoorbeeld met je partner bij het kampvuur zit.
Intense en leerzame herinneringen
Ondanks dat ik ook voor herinneringen pleit die minder roze gekleurd zijn, is dit boek de moeite waard. Door zijn charme te combineren met Scandinavische openhartigheid, gevuld met infographics, illustraties en foto’s, en met ‘Happy Memory Tips’, is ‘The Art of Making Memories’ een inspirerend en praktisch handboek vol ideeën om ons te helpen de herinneringen te maken die ons gedurende ons hele leven plezier brengen.
Maar vergeet de uitdagende herinneringen van je avonturen niet. Dat zijn intense en leerzame herinneringen die je doen groeien.
‘De kunst van herinneringen maken. Leer hoe je je mooiste momenten kunt koesteren.’ Door Meik Wiking, 288 pagina’s. Bekijk het boek hier of bestel het bij de lokale boekhandel.
Brigitte Ars