Avontuurlijke mindset Deel 2
De ‘Doorstep Mile’: sprong naar een nieuw avontuur
Eigenlijk is ieder avontuur één grote ervaring uit de comfortzone, vanaf het moment dat je droomt totdat je terugkeert. Of het nu gaat om een bedrijf starten of een trektocht door de wildernis. Maar één deel is het spannendst: de stap nemen, over de drempel. Of de Doorstep Mile (Dørstokkmile), zoals de Noren het noemen. Daar zijn veel manieren voor, maar in ieder geval een avontuurlijke mindset. Deel twee uit deze mini-serie over avontuurlijk leven: de sprong.
Na Deel 1: Hoe begin je een avontuur, wat gaat over het mentaal en fysiek voorbereiden van een avontuur, gaat dit in op de belangrijke fase waarin het vaak misgaat. Hoe ga je de drempel over naar een nieuw avontuur? Wat doe je als je op het moment staat om te springen, te gaan, te beginnen. Hoe ga je de ‘drempel-mijl’ over, de dørstokkmile?
Zelfs de allergrootste avonturiers kennen angst en twijfel
Ooit interviewde ik Redmond O’Hanlon, een van de grootste reisschrijvers van de afgelopen dertig jaar en maker van tv-programma’s als O’Hanlons Helden en de Beagle, in het kielzog van Darwin. Hij vertelde dat hij, vlak voordat hij op reis ging, enorm kon dralen en twijfelen. O’Hanlon, mijn held die door de Amazone, Borneo en Congo had gezworven! Het is een fenomeen dat ik later bij veel extreme avonturiers ben tegengekomen: hun angst en twijfel.
Iedereen kent onderliggende angst en twijfel. Het verschil met avonturiers is dat ze die angst overwinnen door zich er niet door te laten verlammen, maar deze ‘interessant’ weten te vinden en er iets mee doen. Angst vertelt je immers iets over je diepe verlangens, en uiteindelijk kan angst je helpen te groeien. Je kunt dus het beste anders tegen de angst leren aankijken. Een klassiek bestseller die ik heb gebruikt om dit te leren is ‘Niet durven, toch doen’ van Susan Jeffers.
Denk nog even na waarom je dit doet
De big picture zien geeft positieve energie op het beslissende moment dat je de sprong naar een nieuwe ‘wereld’ gaat maken, naar een nieuw avontuur. Alice sprong in het konijnenhol omdat ze nieuwsgierig was naar de wereld van het haastige witte konijn: Wonderland. En omdat ze verveeld was in de wereld waar ze vandaan kwam. Zoek naar je ‘waarom’: waar doe je het ook alweer allemaal voor? Waar droomde je over? En wat wil je achterlaten?
Bedenk dat imperfect ‘doen’ beter is dan wachten op het perfecte moment
Als Alice niet in het hol was gesprongen was ze nooit in Wonderland terecht gekomen. Als haar schrijver nooit dit bijzondere filosofische boek had geschreven was er nooit een boek geweest. Als ik eerst had willen weten hoe bijvoorbeeld social media nou precies werken was dit platform er nog niet geweest. Al doende leer ik.
Dit is waar ik het meeste fout zien gaan (inclusief bij mijzelf): mensen wachten tot het ideale moment. En dat stel je het liefste uit. Er is namelijk altijd een heel goede reden voor. Je moet eerst nog een cursus volgen, eerst nog wat meer conditie opbouwen, eerst wat meer kennis krijgen, geld sparen. Kan allemaal waar zijn, maar het leidt ook tot uitstel en afstel. Gewoon doen dus, als het even kan, ervarend leren. Van imperfecte actie leer je vaak meer dan alles van tevoren bedenken. En het maakt de ervaring avontuurlijker.
Plan het tijdstip van je avontuur
Hoe vreemd klinkt dit niet: een avontuur plannen. Maar de tijd dat een avontuur ons overvalt, is vandaag de dag (gelukkig) klein, want we leven in een voorspelbare samenleving (behalve dan het corona-avontuur wat ons is overvallen). Uitstel is desastreus als je een nieuw pad in wilt slaan. Hoe langer je het uitstelt, hoe meer je enthousiasme wegebt en je bezwaren en smoesjes gaat opwerpen. En een smoesje is een pakketje angst verpakt in een schattig woord. Van uitstel komt dus vaak afstel.
De DØrstokkmile: het valt reuze mee als je eenmaal op weg bent
In Noorwegen noemen ze het de ‘Doorstep Mile’ of drempelmijl, Het komt erop neer dat de eerste mijl het moeilijkst is, zeker als je gezellig in je knusse hut bij het haardvuur zit met een glaasje, zoals de Noren wel doen. Maar iedere Noor weet dat als je eenmaal over die drempel gaat een avontuur daarna op een gegeven moment vanzelf gaat lopen. De bekende avonturier en uitvinder van de micro-avonturen Alastair Humphries noemde zijn boek The Doorstep Mile naar deze cruciale stap, want als je deze niet neemt gebeurt er niets. Kijk met sporten: als je eenmaal begint loopt het vaak vanzelf.
We zijn een groot deel van ons leven bezig dingen te vermijden, om heerlijk in die vertrouwde routine en warme omgeving te blijven. Maar tegelijk ligt daar, in die blije beschermde cocon, iets verborgen dat het leven dat je zou kunnen hebben voor een deel afpakt. Nieuwe ervaringen, groei, een betere conditie, nieuw ontmoetingen en al die dingen die nieuwe avonturen brengen.
Ga niet té ver uit je comfortzone
Op het internet vind je prachtige foto’s en inspirerende kreten als ‘De magie begint buiten de comfort zone’. Of een mooie foto van een vis die uit de vissenkom springt, buiten de comfortzone. Maar wil je die vis wel zijn? Want die vis raakt in paniek en gaat niet lang overleven.
Dit modelletje over de comfortzone leert je veel meer: ga er niet te veel uit, want dan kom je in de paniekzone, en daar wil je niet zijn. Zoek de groei. Vorige keer had ik daar ook een artikel over in relatie tot de coronacrisis, weet je nog? Je comfortzone is optimaal als je kunt groeien, je potentieel kunt behalen en anderen kunt helpen.
Begin klein, bijvoorbeeld door iedere dag te trainen een beetje uit je comfort zone te gaan om die avontuurlijke mindset te creëren. De gratis te downloaden lijst met 30 Adventure Challenges voor thuis kan je daarbij helpen.
Wat Gebeurt er nadat je de stap genomen hebt? Lees het volgende keer!
Brigitte Ars