web analytics

De Camino lopen na een burn-out:
auteur Bente van de Wouw deed het

“Ik heb geleefd als een introvert in een extraverte wereld. Ik voelde me altijd raar en paste me maar aan.” Journalist en auteur Bente van de Wouw (1994) kwam van de een op de andere dag terecht in een hevige burnout. Teveel prikkels, teveel alles. Als introvert overcompenseerde ze, tot ze een onechte versie van zichzelf had gecreerd.

Na haar burn-out, toen ze zich door de grootste misère heen had geworsteld, besloot ze de befaamde pelgrimstocht naar Santiago de Compostela te lopen. “Er was een stemmetje in me dat zei: ik wil op avontuur!” Achthonderd kilometer liep ze, in haar eentje. Sliep in ‘alberges’, met haar pelgrimspaspoort. En schreef er een prachtboek over: ‘Onderweg. Op weg naar Santiago, op zoek naar mezelf”

Ze praat over haar meest bijzondere momenten tijdens de beroemde tocht. Heeft het haar mentaal gezonder gemaakt? Wat heeft ze er als angstig persoon die van controle houdt van geleerd? “Op die tocht heb je nul controle, vanaf de eerste stap moet je alles loslaten. Je weet niet waar staat, je weet niet wat je eet, je weet niet tegenkomt en tegen wie je weer gedag moet zeggen, je weet niet of je morgen nog loopt of met een blessure naar huis gaan, dus je moet je echt overgeven. En ik heb geleerd dat wat ook er ook gebeurt, ik altijd op mezelf kan vertrouwen.”

Het interview met Bente laat op een prachtige manier zien hoe helend avontuur kan zijn. Alles loslaten, niet wetend wat er morgen gaat gebeuren. Bente werkt inmiddels als journalist, onder andere voor Flow. Op instagram volg je haar via @tebehonest

Als je deze aflevering interessant vindt, luister dan zeker ook naar die van Francine Postma, auteur van een boek dat eveneens ‘Onderweg’ heet, maar dat gaat over de pelgrimstocht over de St. Olavsweg, als moeder die met de zorgen over twee kinderen zit en op zoek gaat naar zichzelf.

In de Avontuurlijk Leven podcast komen gewone mensen aan het woord die buitengewone dingen doen – of mensen die je daartoe inspireren. De podcast is een co-productie van reismagazine en online travel community Columbus Travel met Alice goes Wild, het platform dat je inspireert een avontuurlijker leven te leiden. Host is Brigitte Ars, auteur van het boek ‘Waar is het avontuur, zoektocht naar een avontuurlijker leven’ (Uitgeverij Querido), Columbus Travel editor, oprichter van Alice Goes Wild en docent aan de afdeling toerisme van Breda University of Applied Sciences.

Vind je deze deze podcast inspirerend? Volg ons of abonneer je dan in je podcastapp, of volg ons op Spotify. En zou je de link dan ook willen delen met mensen die hem ook interessant kunnen vinden?

Bedankt en avontuurlijke groet! Brigitte

Podcast 600 x 400px website