web analytics

Avontuurlijke Muziek

De Alice goes Wild avontuur playlist op Spotify

Deze avontuurlijke Spotify-playlist maant je los te breken en je eigen pad te volgen. Om de wildernis, de vrijheid of andere culturen op te zoeken. Volg de lijst, en dien verzoekjes in. 

Avontuurlijke muziek gaat niet zozeer over gezellige vakantiedeuntjes. Het is muziek die je in een andere wereld brengt, inspireert, en waar een avontuurlijke herinnering aan kleeft (zie ook dit artikel) die betekenis voor je heeft. Hieronder de playlist-in-progress. De keuze van een aantal favoriete avontuurnummers van de twee redactieleden. Deels persoonlijk, want ze voeren terug naar avonturen en zoektochten die je zelf meemaakt. Dus volg deze lijst op Spotify en maak je eigen avontuurlijke playlist of volg die van mij op Spotitfy. Laat een bericht achter, liefst met je verhaal erachter, dan zet ik je nummer in de Alice Goes Wild-playlist Bovendien vind je vanaf nu bij ieder artikel een muzieknummer dat er bijpast.

renegade (X-ambassadors) – over Pioneren,rebelleren en vrij leven

Een van de ultieme avontuursliederen. Zo mooi dat het klinkt als een volkslied voor avonturiers. Beetje jammer dat het voor een autoreclame werd gebruikt maar dat neemt het avonturiersgevoel niet weg.

Fiësta (Reykjavíkurdaetur) – over IJslands avontuur

Reykjavíkurdætur, ‘Dochters van Reykjavik’. De naam alleen al. Ooit las ik over deze rebelse IJslandse vrouwengroep in NRC, en dit nummer Fiesta neemt me terug naar het schemerige, quircky sfeer van dit creatieve avontuurlijke land waar ik een stukje van mijn hart ligt. De diverse vrouwenstemmen, ijzig en warm, maar krachtig in hun imperfecte harmonie. Geen idee wat ze zingen behalve dat het een feest is, maar dat maakt niet uit. De taal maakt van dit nummer een vreemd avontuur. Bekijk ook even hun video.

waka Waka (shakira)- deze is voor Afrika!

Shakira is on top! Op de berg, zoals in het eveneens prachtige Whenever, Wherever, maar ook in haar leven. Ze zorgt voor diversiteit en heeft muzikanten uit Zuid-Amerika mee op de kaart gezet. Dit swingende, avontuurlijke lied neemt ons mee naar Afrika. Geen neokoloniaal deuntje, maar het neemt je mee naar de kracht van het Happy Continent, met haar WK van Zuid-Afrika, en met de vrolijk tokkelende gitaren die tot in de steegjes van Dakar in Senegal te horen zijn. Deze vrouw durft het avontuur aan te gaan!

Home (Dotan, hij mag weer) over veilig thuiskomen

Eindredacteur Noemi: “Tijdens een vakantie in Frankrijk begaf onze trouwe Volvo het op de terugweg. Wat een reis van 8 uur had moeten zijn werd er een van 19. Om niet te veel in details te treden: na veelvuldig bellen met de ANWB besloten we de gok te wagen, en met onze Volvo die echt geen zin meer had, tóch door te rijden. Elk benzinestation en elke rustplaats hebben we onderweg gezien. Toen de bordjes Nederland in zicht kwamen hebben we ‘Home’ op repeat gezet en keihard mee gezongen. Het heeft geholpen want, we kamen veilig  ‘home’.  

The Old Ways (loreena McKennit) – over oude gewoonten in ierland

Eigenlijk moet ik het hele oevre van de Canadese Loreena McKennit aandragen. Ooit getipt door een vriend in Australie, en sindsdien ben ik fan. Haar keltische, soms middeleeuwse muziek neemt me al jaren mee naar mistige Ierse dorpjes en feesten in Santiago en labirinth-achtige bazaars in het midden oosten, maar ook naar vergane tijden. The Old Ways en Bonny Swan zijn haar mooiste.

By the light of the moon (Noa) – over avontuurlijke romantiek

Eindredacteur Noemi: “Tijdens mijn studie Journalistiek ben ik een tijdje richting Israël vertrokken. Ik leerde daar de Israëlische zangeres Noa kennen. Als ik luister naar de nummers Calling en By the Light of the moon zit ik meteen weer op het strand van Tel Aviv of in een obscuur backpackers tentje in de oude stad Jeruzalem.”

Wild World (mr BIg) – over avontuurlijke vrouwen niet kunnen stoppen

Een lijflied. Niemand kan je stoppen. Deze rauw gezongen versie van Mr. Big vindt ik mooier en passender dan de te brave stem van de oorspronkelijke zanger, Cat Stevens.

Who loves the sun (feat Jo.k) -spirit lifting 

Eindredacteur Noemi: “Zodra ik dit hoor begint mijn lijf spontaan te dansen, waar ik ook ben en wat mijn humeur ook is. Ik hoorde dit nummer voor het eerst in de allerleukste strandtent van Zeeland: Bluv in Westkapelle. De eigenaar zette het knoerhard aan, het was reeds sluitingstijd, en begon te dansen door zijn strandtent. Dit nummer is een ‘lifts my spirits’ nummers.”

 

Africa – Ndlovu Youth Choir – over herinneringen aan Afrika

Als journalist zwierf ik veel door Afrika, ik heb een zwak continent voor dit continent. Ik trof er extreem verdriet aan (jongerendorpen waarvan de ouders overleden waren door Aids, baby’s die me door arme moeders in de armen werden gestopt om mee te geven naar het rijke Westen), maar ook de grootste vreugde. Ik had al een zwak voor het sterk geromantiseerde ‘Africa’ van Toto, maar dit jongerenkoor dat bestaat uit probleemjongeren (HIV, verkrachting) heeft met al zijn nummers mijn hart verovert, al is het maar door de mooie Zuidafrikaanse tongval. Kijk ook naar ‘The Circle of Life’ op Youtube (niet op Spotify)

 

spotify list

De Spotify playlist van Alice goes Wild vind je hier.

Brigitte Ars