web analytics

Stadavontuur

 

De 7 avontuurlijkste stadspaden van Nederland en omringende landen

Stadspaden bieden een avontuurlijke manier om een stad te verkennen, met de heerlijke combinatie van natuur en cultuur. De zeven de beste stadspaden in Nederland en omringende landen, België, Duitsland, Engeland en Schotland.

1 – Amsterdam maar dan anders

Vanuit onze hoofdstad vertrekken meerdere wandelroutes die de moeite waard zijn. Al eerder noemde ik bij wandelroutes met een betekenis het Westerborkpad-deel in Amsterdam, een bijzondere bezinningsroute rond de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Ook het eerste deel van de bekende pelgrimspad van Amsterdam naar Maastricht is de moeite waard. Combineer het met een originele overnachting en andere avontuurlijke activiteiten in Amsterdam en je hebt een geweldig micro-avontuur.

Thames Path

2 – Thames-pad door Londen (42 km)

Over het Thames-pad niets dan lof, wat mij betreft. Wat een prachtig pad is het! Ik schreef er een artikel over dat je hier kunt vinden, want ik heb het pad onlangs gelopen met mijn zestienjarige tienerdochter (en als tieners het leuk vinden wil dat nogal wat zeggen).

Lonely Planet koos het destijds in ‘1000 Adventures’ als mooiste stadspad van Europa en tweede mooiste pad van de wereld, en dan vooral het deel van Kingston Upon Thames naar Greenwich, zo’n veertig kilometer (afhankelijk van welke bank je kiest). Sommige delen zijn inderdaad prachtig, zoals het popperige, artistieke Strand on the Water met z’n pub, witte huizen en zwanen en het groene pad rond historisch Richmond. Maar het is vooral een interessant, leuk en afwisselend pad waarbij je door de geschiedenis loopt en een aardig beeld krijgt van de cultuur (en natuur!) van deze stad met zoveel lagen.

Een enkele keer is het Londense weer wat humeurig, maar zelf neem ik een stad gewoon zoals hij is met al z’n nukken en plensbuien. Bovendien heb je overal die gezellige pubs waar je kunt schuilen en aanschuiven. Ook fijn: je bent er tegenwoordig al in zo’n vier à vijf uur met de trein via de rechtstreekse verbindingen, let wel even op beperkende maatregelen (zoals quarantaine).

3 – Groene wissels, o.a. in Maastricht, Deventer en Den Bosch

Groene wissels zijn De Perfecte Stadswandelingen. Ze starten bij een station of bushalte en zijn zo’n 10 tot 20 kilometer. Van de wandelingen in Maastricht, Den Bosch en Deventer weet ik in ieder geval uit ervaring dat ze erg mooi zijn. Die in Den Bosch  is prachtig en voert o.a. langs de (Binnen) Dieze, het snoezige riviertje door Den Bosch, en langs de citadel. Aan de wandeling in Maastricht besteedde ik al eerder aandacht in een artikel over 10 x onontdekt en avontuurlijk Maastricht. De Groene Wissel van Deventer met zijn prachtige omgeving is gewoon buitengewoon.

Groene wissel Maastricht

4 – Arthur’s seat in Schotland

Een van de mooiste city walks ever: naar de prachtige rots buiten het Schotse Edinburgh. Onderweg kwam ik al klimmend spontaan aan de praat met een bewoner die mij over de indrukwekkende geschiedenis van Schotland vertelde, en de kwellende relatie met de Engelsen. Ook deze wandeling staat in de top 10 van Lonely Planet, totaal terecht. Combineer het met een van de oudste en gezelligste steden van Europa, drink in de pub een biertje met een inwoner en het avontuur is compleet.

 

Waterland Alice goes wild

5 – Urban Walks in nederland en België

Zo fijn dat een aantal Urban Walks toch nog doorgaan! De Urban Walks zijn (net als de Urban Trails voor hardlopers) een verrassende manier om een stad van binnenuit te leren kennen. Daarbij loop je vaak door gebouwen die normaal voor het publiek gesloten zijn, en soms is daar ook nog voor sfeer gezorgd door een leuk orkestje of jazzbandje. Minpuntje in dit coronajaar is dat ze al snel vollopen en uitverkocht zijn. Ik heb me nog op ‘t nippertje kunnen inschrijven voor de 18 kilometer Breda. Schrjjf je in voor hun nieuwsbrief, dan krijg je volgende keer tijdig een seintje.

Ook België heeft Urban Walks, bijvoorbeeld in Antwerpen en Gent. In Antwerpen heb ik een paar keer de Urban Trail gelopen en die zat vol verrassingen. Zo liep je bijvoorbeeld door een binnenzwembad, door een Noors visserskerkje en het Sportpaleis waar ik ooit ook stond te kijken naar een optreden van Stromae.

6 – Wandeling langs de Berlijnse muur

Ook uit de top 10 van mooiste city walks van Lonely Planet: de wandeling langs de Berlijnse muur, sectie Berlijn. Je loopt langs historische plekken, de Mauerweg en het indrukwekkende Bernauer Strasse Berlin War Memorial, waar de muur zijn eerste slachtoffer maakte en waar de sommige van de belangrijkste tunnels werden gegraven. En natuurlijk kom je ook bij bekende secties, zoals Checkpoint Charly.

Maar er zijn ook veel verrassende dingen, zoals het Baumhaus an der Mauer (boomhut aan de muur), een project uit de jaren tachtig van de Turkse immigrant Osman Kalin waar hij een stuk brak land besloot te cultiveren, tot ongenoegen van de overheid. Net als bij de Thames Walk geldt dat je hier door een stuk historie loopt en overal verhalen leest en hoort. Dat maakt het zo interessant. De totale Berlin Wall Trail is een 155 lang pad langs interessante historische en herdenkingsplekken.

 

7 – antwerpen van oud naar nieuw

Met deze fijne, interessante route loop je van het oude stadsdeel van Antwerpen naar het nieuwe centrum. Een van de leukste dingen is dat je door de tunnel onder de Schelde door loopt, naar de overkant!

Brigitte Ars