web analytics

De zeven avontuurlijkste pelgrimspaden om de hoek

Vergeet de beroemde Camino de Santiago de Compostela! Ook om de hoek liggen prachtige pelgrimspaden waar je je kunt bezinnen over het leven. Niet alleen van christelijke oorsprong, maar ook uit andere tradities. Hieronder vind je zeven bijzondere pelgrimspaden die je in een of meerdere dagen kunt lopen.

Pelgrimstochten lopen is populairder dan ooit. Wist je dat het woord ‘pelgrim’ van het Latijnse ‘peregrinus’ komt en eigenlijk landloper betekent? Tegenwoordig bedoelen we er iemand mee die onderweg is met een bijzonder doel, vaak religieus of beschouwend. Al eerder schreef ik over bezinningspaden. Deze paden hebben van oorsprong een religieuze of spirituele betekenis, maar kunnen voor ieder doel gelopen worden. De tochten voorzien in de groeiende behoefte aan bezinning, verdieping en mindfullness, in combinatie met wandelen en natuurbeleving. En je kunt natuurlijk altijd één etappe doen.

1 – De bekendste: het Nederlands Pelgrimspad (LAW 7)

Dit langeafstands-pad (en daarom gemarkeerd met rood witte strepen) loopt van Amsterdam naar Maastricht en is volgens sommigen het mooiste LAW van Nederland. Vanuit de drukte van Amsterdam, via het rivierenland met de pontjes en de zanderige Loonse en Drunense duinen loop je over het heuvellandschap van Limburg naar Maastricht. Je kunt ook nog de grens overlopen naar Visé, in België, waar dit pad aansluit op andere paden naar Santiago de Compostela.

pelgrimspaden Nederland Alice goes Wild
pelgrimspaden - alice goes wild

2 – Een nieuwe pelgrimstocht uit het Soefisme: de Drie Bronnen Sufi Trail

Dit is pas een avontuur! Een pelgrimstocht lopen uit een andere religeuze, filosofische mystieke beweging: het soefisme. Deze jongste telg uit het pelgrimspadengeslacht bestaat pas sinds dit jaar.

Het Noord-Hollandse pad van 23 kilometer is heel afwisselend. De trail verbindt drie bijzondere bronnen, drie kloosters en twee labyrinten. Het voert door het mooie Heilooër bos, het Willibrordusterrein en het landgoed Ter Coulster. De bedoeling is de route maar liefst veertig keer te herhalen om de verdieping op te zoeken. De initiatiefnemers hebben hun ervaring met een Turkse pelgrimsroute vertaald naar Noord- Holland. Voor 40 euro bestel je een startpakket, met daarin een routeboekje, stempelkaart, pelgrimsdagboek, wandelpet, stickers, en een soefi wenssteen. Hier vind je meer informatie.

 

Inspirerende-paden-Alice-goes-wild-avontuur

3 – Pelgrimspad van deze tijd: Walk of Wisdom

De Walk of Wisdom is een prachtige en bijzondere Nederlandse langeafstandsroute van 136 kilometer, bedoeld als lokaal alternatief voor de bekende Camino de Santiago. Het pad loopt over boerenland, over heuvels, door de mooie Ooijpolder en de Mokerheide in de omgeving van Nijmegen – een verbazingwekkend mooi stuk Nederland. Het pad staat voor het vinden van je eigen wijsheid en verbondenheid.

 

4- Prachtig pelgrimspad: Peerke Donders

Het mooie 160 kilometer lange Peerke Donders-pad loopt van Tilburg naar het Zuid-Limburgse dorp Wittem. Langs kerken, kloosters en kapelletjes. Je start bij het geboortehuis van de Peerke Donders, een heiligverklaarde geestelijke. In een mooie tuin staat het museum voor naastenliefde met informatie over zijn leven en werk. De route eindigt in Wittem bij het redemptoristen-klooster, een heuse bedevaartsplek. Het pad loopt door een afwisselend landschap en aan het einde van iedere etappe kun je een afsluitend etappe biertje drinken wat regelmatig ter plekke wordt gebrouwen zoals bij Abdij Koningshoeven, het klooster van Wittem en de Achelse Kluis. Hier loopt door de mooiste paden van Brabant de Belgisch/Brabantse Kempen en Zuid-Limburg met het Geuldal. Neem vooral het boekje mee dat bij deze route hoort.

pelgrimspaden - alice goes wild
pelgrimspaden - alice goes wild

5 – Het praktische pelgrimspad: de Jacobsweg

Hier kwam ik bij toeval achter. Mijn werkplek is in het Brabantse Galder en daar staat een sint Jacobskapel. Hier staat ook een bord met de route die uiteindelijk naar Santiago leidt. Er zijn verschillende manieren om deze route te lopen, maar hij loopt in feite vanaf Den Haag via Rotterdam, Dordrecht, Bergen op Zoom naar Antwerpen. Onderweg kom je verschillende kerken en kapellen tegen voor de heilige Jacob. Het is niet het mooiste pad, maar vooral een aanlooproute naar (en de kortste weg naar) Santiago de Compostella. In mijn geval kan ik dus om de hoek beginnen!

 

6 – Het lichte ‘gelukkigerwijspad’

De start van dit hedendaagse lange pad (een rondwandeling) ligt bij de Pelgrimsdeur in het centrum van Amersfoort. in zes prachtige  etappes (125 km) loop je via bossen, door dorpjes en steden en langs rivieren, o.a. via Amerongen, Rhenen, Bunnik en Utrecht. Er is geen routemarkering, dus koop het boekje. Daarin inspireert de maker ook om ontmoetingen met anderen aan te gaan en de wereld een stukje mooier te maken. Hier vindt je de webpage van het Gelukkigerwijspad.

7 – Spirituele inspiratie: het Krishnamurti-pad

Geen echt pelgrimspad, maar toch de moeite waard is dit zogenaamde ‘vergeten pad’: een rondwandeling in het mooie, afwisselende Overijsselse landschap langs plekken die een rol hebben gespeeld in het leven van Krishnamurti (1895-1986). Wist je dat Ommen in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw een van de belangrijkste spirituele centra ter wereld was? Bijzonder tocht!

Krishnamurti was zijn tijd ver vooruit. Zijn boodschap: wees zelfstandig, leef in geestelijke vrijheid, wees geen volgeling van wie dan ook, besef je verantwoordelijkheid voor elkaar en leef met aandacht. Hij geeft zijn toehoorders geen recept voor het leven, maar houdt hen de spiegel van de werkelijkheid voor.

De afwisselende tocht bij Ommen leidt o.a. langs kasteel Eerde, de meertje en de Steile Oever. Hier vind je meer informatie.

 

 

Krishnamurti Alice goesWild