web analytics

Avontuurlijke spelltjes

5 spellen die het avontuur in je losmaken 

Improviseren, gek doen, uitgedaagd worden en vindingrijk moeten zijn. Avontuur ís spel. Voor deze isololatietijd is spellen spelen een leuke manier om op avontuur te gaan in een ander wereld. Al spelend zijn er heel wat avonturen te beleven. Hier de leukste spellen om te spelen in een kleine groep. 

Als kind had ik al een voorkeur voor avontuurlijke spellen waarmee ik in gedachten kon reizen, en waardoor ik gelijk de topografie van de wereld heb geleerd: ‘Reis door Europa’ een bordspel waarbij je over land en per zee een reis maakte over de wereld, en een stedenkwartet, met foto’s van steden uit de hele wereld. Inmiddels zijn dit nu de leukste avonturenspellen. Ken jij er nog meer?

Ticket to Ride (8  jaar en ouder, vanaf 2 personen)

Ticket to ride is voor mij de absolute nummer 1 waar het gaat om bordspelen (ik speel Ticket to Ride New York en Europa). Hij bestaat in allerlei versies, met daarbij uitbreidingen naar bijvoorbeeld Nederland, Afrika, Azië, India en de Nordic Countries. Zo reis je met het Ticket to Ride Europe bordspel reis per trein over het hele continent, door de donkere tunnels in Zwitserland of aan boord van een veerboot op de Zwarte Zee. Je moet daarvoor routes op bestemmingskaarten volbrengen. Het is niet alleen een spel voor reislustige mensen, maar ook écht leuk en spannend. Het spel is vanaf 8 jaar maar er ook een Mijn Eerste Reis versie voor 6 jaar en ouder. Bekijk de Europa-versie hier.

The Great Tour (va 8 jaar, 3-6 spelers)

Bordspel en speelgoed van het jaar 2018. In een minibus bezoek je bekende plekken in Europa. Je rijdt van La Scala in Milaan naar de Arc de Triomphe in Parijs om daarna koers te zetten naar Amsterdam. De concurrentie probeert het sneller en beter te doen dan jij. Dus moet je je tickets handig uitzoeken en slim manoeuvreren. Wie dat het beste doet scoort de meeste punten. De bonus voor de snelste Great Tour kan het spel compleet op zijn kop zetten. Bedoeling is je minibus sneller langs 5 Europese hotspots te sturen dan je concurrenten. Aanrader om weg te dromen bij plekken die nu niet te bereiken zijn! Bekijk het spel hier.

Pocket Escape Room – Diefstal in VenetiË, het Lot van Londen (1-6 spelers)

Kaartspel gebaseerd op escape rooms. In dit coöperatieve kaartspel moet je een belangrijke missie volbrengen. Het enige dat je hebt is een stapel van 60 kaarten vol raadsels en voorwerpen. Lukt het je om met je teamgenoten op tijd alle opdrachten uit te voeren? Goed samenwerken en een heldere geest zijn vereist om alle uitdagingen het hoofd te kunnen bieden. Pocket Escape Room biedt een heuse ”escape room”-ervaring in een compact doosje. Let op: dit spel is maar één keer speelbaar, omdat je aan het eind van het spel alle puzzels en de uitkomst weet. Bekijk het Londen-spel hier.

Ontdek de wereld (5-10 jaar, 2-4 spelers)

Een educatief spel met wetenswaardigheden over de wereld voor kinderen van de basisschoolleeftijd. Waar leven de zebra en de olifant? Wie kent het vrijheidsbeeld en wie weet waar de piramides staan? Veel van de plaatjes nodigen uit om de aarde te ontdekken. Vergelijk de kaartjes met het speelbord en zoek de plekken van de afgebeelde plaatjes. Maak ze compleet en win zo de meeste punten.  Zo, zondere tekst, krijgen de kinderen hun eerste oriëntatie op de wereldkaart. Bekijk het spel hier.

Machi Koro (dobbelspel vanaf 6 jaar, 2-4 spelers)

Machi Koro is een Japanse dobbelspel dat de wereld aan het veroveren is. In het spel ben je bijvoorbeeld net verkozen tot burgemeester. Je burgers hebben grote eisen: ze willen werk, een pretpark, enkele kaasfabrieken en misschien zelfs wel een radiotoren. 

Met een dobbelsteen en je droom als enige wapens, moet je Machi Koro uitbouwen tot de grootste stad van de regio. Je moet inkomsten opbouwen door te ontwikkelen en uit te breiden, openbare werken starten en geld pikken uit de schatkist van je medespelers. Machi Koro is een dobbelspel met vaart, een eenvoudige opzet, veel interactie in de familie (ook als je niet aan de beurt bent) en een fijne vormgevingBekijk het spel hier.

Brigitte Ars