web analytics

Avontuurlijke films

De 10 beste reisfilms met avontuurlijke vrouwen
(en waarom ze zo goed zijn)

 

Er verschijnen steeds meer reisfilms met avontuurlijke vrouwen in een sterke rol. Dit is de top tien van films voor als je aan huis gekluisterd zit, om te dromen over avonturen die je nog wilt ondernemen.

Wat vind jij de beste film waarin avontuurlijke vrouwen een rol spelen? vroeg ik op Facebook en Instagram. Bij het samenstellen viel op dat waargebeurde verhalen nog het meest aanspreken. Dit is de top 10.

 

1 – Wild (2014) – over kwetsbaarheid

De ultieme winnaar, al is het maar vanwege de sterke hoofdrol van Reese Witherspoon als Cheryl Strayed, een schrijver die na het verwoestende verlies van haar moeder 1600 kilometer over de Amerikaanse Pacific Crest Trail trok. (De film is gebaseerd op Strayed’s bestseller boek met dezelfde naam uit 2012.) Strayed doorkruist in extreme eenzaamheid de stoffige Mojavewoestijn, vreemde bossen, besneeuwde velden en modderige paden. De reis van Cheryl Strayed van de Mojave-woestijn naar de staat Washington is niet alleen haar tocht naar herstel, maar ook van vervulling en moed. ‘Wild’ inspireert om je opnieuw te verbinden met de natuur en je grenzen extern en intern te verleggen.

2 – Whale Rider (2002) – over strijdlust

Als je op zoek bent naar een excuus om Nieuw-Zeeland te bezoeken, zoek dan niet verder. Deze relatief onbekende film is ongelooflijk ontroerend. Gelegen in het rustige en fascinerende Maori-dorp op het eiland, vertelt ‘Whale Rider’ het verhaal van een meisje van de stam dat worstelt om de acceptatie van haar grootvader te vinden, terwijl ze de strijd van de inheemse bevolking belicht. Een van mijn favorieten.

3 – Tracks (2013) – over hunkering naar eenzaamheid

Bij het hunkeren naar een reis van eenzaamheid en reflectie, gaat hoofdpersonage Robyn op een solo-reis van Alice Springs, Australië naar de Indische Oceaan. Met haar trouwe hond en vier kamelen op sleeptouw illustreert dit verhaal een onmogelijke reis. Echt een opmerkelijke film die zal laten zien hoe reizen ons in staat stelt onze angsten onder ogen te zien en onze weg te vinden. Naar het boek van Robyn Davidson. Davidsons solo-trip was voor een vrouw in de jaren ’70 buiten de paal, maar het is nog steeds ongelooflijk inspirerend.

 

4 – Eten, bidden, beminnen (2010) – over zelfreflectie

Een zelfontdekkingsreis, gebaseerd op de bestseller ‘Eat, Pray, Love’, de memoire van Elisabeth Gilberts waarin ze na een scheiding de stad verlaat om op avontuur te gaan in Italië, India en Indonesië. Mist een beetje de humor en emoties van het boek, maar de film

Verteld vanuit het perspectief van een vrouw die haar zinnen zet op een nieuwe levensrichting, zit deze film boordevol met al het goede waar vrouwen op hopen. Ontdekking, verlichting, verrukkingen, romantiek – het is er allemaal. We houden ervan hoe Eat, Pray, Love illustreert hoe reizen meer brengt dan prachtige bestemmingen, maar veel zelfreflectie en bewustzijn.

watch trailer Eat Pray & Love

5 – Rabbit proof fence (2002) – over moed en doorzettingsvermogen

Geen standaard reisverhaal, maar een ongelofelijke film. In de jaren dertig keurde de Australische regering een wet goed om half blanke, half Aboriginal kinderen te ‘filteren’ in de ‘geciviliseerde’ samenleving door ze uit hun huizen te verwijderen en in kampen te plaatsen om hen op te leiden tot goede kleine christenen. Rabbit-Proof Fence richt zich op drie meisjes die uit het kamp ontsnappen en proberen terug naar huis te komen, ook al betekent dat ze 1600 kliometer woestijn oversteken. Ze vinden hun weg door langs het hek te reizen dat het hele land overspande om de konijnen buiten te houden. Hun dorp lag toevallig aan de rand van het hek, en dus was het een gids naar huis.

 

6 – Lost in Translation (2003) – over vervreemding

Nadat ze zich gevangen hebben gehouden in de beslotenheid van hun hotel, vormen een verwaarloosde vrouw en een voormalige acteur een onwaarschijnlijke vriendschap … en hun verveling wordt opzij geschoven nadat ze de felle lichten van Tokio hebben opgewacht in afwachting van hen. De cinematografie van deze film brengt de intense schoonheid van Japan tot leven. Geschreven en geregisseerd Sofia Coppola. Een ​​sfeervolle en meeslepende verkenning van eenzaamheid, met behoorlijk verbluffend mooie beelden van Kyoto en Tokio. Wat mooi is, is dat zoveel reisfilms reizen aan de andere kant van de wereld zien als non-stop avontuur vol ervaringen en doel. Lost in Translation is een veel genuanceerder beeld van de reiservaring: dat vervreemding, eenzaamheid en depressie altijd op de loer ligt. 

7 – Under the Tuscan sun (2003) – over je droom najagen

Na een hartverscheurende scheiding koopt Frances Mayes impulsief een huis in het Italiaanse Toscane. De perfecte film voor elke vrouwelijke reiziger die een grote verandering in haar leven maakt.

 

8 – The best exotic Marigold Hotel (2011) – over avontuur op latere leeftijd

The Best Exotic Marigold Hotel is een verhaal over ‘outsourcen van pensionering’ naar India, waar een ondernemende jonge hotelier een huis heeft voor oudere huurders uit het Groot-Brittannië. Het is grappig, laat zien wat cultuurschok is, en is visueel aantrekkelijk. De cast bevat een groot aantal geweldige Britse actrices en acteurs. Het vervolg is ook het bekijken waard.

9 – Away we go (2009) – over wat ‘thuis’ betekent

Een reisfilm die elk jong stel zou moeten kijken. In afwachting van de geboorte van hun eerste baby reizen Burt en Verona door Amerika op zoek naar het perfecte ’thuis’ voor hun nieuwe gezin. Hun tegenslagen brengen hen dichter bij oude vrienden, en uiteindelijk tot elkaar en zichzelf. De boodschap van deze film is mooi: thuis is niet altijd een plek, het kan zoveel meer zijn dan dat.

10 – Thelma en Louise (1991) – over escape

Roadtrips vormen een bijzondere categorie van reisfilms. Dit dynamische duo maakt de reis van hun leven, ontsnapt aan de wet en vindt onderweg liefde en ontdekking. ‘Thelma & Louise’ is een verhaal over vriendschap die wordt gevormd door het samen beleven van intense ervaringen – net zoals die we ervaren tijdens het reizen.

 

Andere tips

Andere tips zijn: ‘Y to Mama También’ (sexy roadmovie in Mexico), ‘Amélie’ (over een Parisienne met een avontuurlijke mindset) en ‘Out of Africa’ (over hetleven van een Deense plantagehouder in Kenya). Ook op Picl.nl vind je veel leuke films, zoals de roadtripfilm Lilian, en kijk dan gelijk het mooie ‘Woman’. Nog meer tips? Deel ze hieronder.

 

Vierkante ogen van al die schermen? Lees dan 10 ideeën voor kleine avonturen, veilig thuis.

 

Brigitte Ars