Boeken
De 10 beste boeken van avontuurlijke vrouwen
Boeken geschreven door avontuurlijke vrouwen zijn gelukkig steeds makkelijk te vinden. Deze tien uiteenlopende boeken springen er wat mij betreft uit. Wat is jouw favoriete boek?
‘Het Zoutpad’ – Raynor Winn
Er zijn veel dingen die me raken aan dit boek. Dat is allereerst het ontroerende verhaal van een ouder stel dat een eenvoudig maar gelukkig leven leidt als empty nesters, maar vervolgens alles kwijtraakt. De schrijfster besluit met haar zieke man het South West Coast Path te gaan lopen, een van mijn favoriete routes. Door alle ontmoetingen en ervaringen wordt het een helende reis. Misschien komt mijn zwak voor dit boek ook doordat het door een wat ‘rijpere’ vrouw geschreven is, die daardoor met extra barrières te maken heeft en het verhaal mooi en kwetsbaar opschrijft. En dan is er nog mijn zwak voor de fantastische omslag die ik aan mijn muur ga hangen.
‘Mijn leven in de wildernis’ – Miriam Lancewood
Wat een kanjer is deze vrouw, maar vooral ook door haar wijze uitspraken. In dit boek vertelt de Nederlandse Miriam Lancewood over haar leven in de Nieuw-Zeelandse wildernis. In 2010 verruilde ze de Achterhoek voor een leven ver van de bewoonde wereld. Samen met haar veel oudere man Peter leeft ze zonder enige vorm van luxe een geïsoleerd leven in de verlaten bergen op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Ze kwam bij het Einde van de Wereld van Floortje Dessing, en later zocht Floortje haar nog eens op. Boeit van begin tot einde. Luister naar het interview met haar in de Avontuurlijk Leven podcast door hier te klikken.
‘Onderweg’ – Francine Postma
‘Onderweg’ is het persoonlijke relaas van Francine Postma, die als moderne pelgrim het St. Olavspad liep. Het pad loopt van Zweden naar Noorwegen en is de noordelijkste pelgrimsroute van Europa. Het boek is tegelijk een reisgids voor deze route. Eerlijk en mooi geschreven, en het raakte me omdat het schuldgevoel waarmee je als moeder reist, zo herkenbaar is. Je leest hier een recensie.
Ik heb ook een podcast met haar opgenomen, die hoor je hier.
‘IN DE LENGTE’ – Myra de Rooy
In haar boek ‘In de Lengte’ vertelt Myra de Rooy over haar epische wandeltocht door de ruige bergen van Noorwegen, van het zuiden naar de Noordkaap. Moedig, indrukwekkend en groots. Myra startte de tocht vlak voordat ze zestig jaar werd, een leeftijd waarop veel mensen al – terecht of onterecht – aan het afbouwen zijn. Zo’n rolmodel is waanzinnig inspirerend. Heerlijk toch, een leven lang avonturieren? Je leest hier een recensie van haar boek en hier hoor je haar in de podcast.
‘Zoektocht naar het Paradijs’ – Arita Baaijens
Voor mij is Arita Baaijens dé ontdekkingsreiziger van Nederland en ik ben een grote fan van haar en haar boeken. Misschien ook wel omdat ik haar persoonlijk ken uit de tijd dat ik buitenlandjournalist was. Arita wordt ook wel eens de Nederlandse ‘Alice’ genoemd (Alice in Wonderland, waar ook deze site naar is genoemd). Dit boek neemt je mee naar Centraal Azië, waar ze te paard op zoek gaat naar het Paradijs. Lees ook haar oudere boeken van haar kamelentochten door de woestijn en het nieuwe Paradijs in de Polder – en volg haar, want ze is goed aan de weg aan het timmeren – in Nederland, want ook daar kun je het avontuur vinden.
Fulltime AVONTURIER – Tamar Valeknier
Op haar 28e zei Tamar haar droombaan vaarwel om de wereld rond te reizen. Ze bouwde een fiets, fietste door Europa, door de wildernis van Australië en Indonesië. Vervolgens leefde ze als nomade in Mongolië, waar ze een heel peleton aan dieren met zich meesleepte – kamelen, paarden en honden. Daarna sloot ze in Nieuw Zeeland aan bij Miriam Lancewood (zie hierboven). En vervolgens maakte Tamar nog een tocht van 600 kilometer door Jordanië met ezel Yustra. Over deze vijf jaar leven als fulltime avonturier gaat haar boek, een heerlijk episch, meeslepend avontuur om te lezen. Luister hier naar de podcast.
‘Cliffrock Castle. werken op een kasteel in Schotland’ – Josephine Rombouts
Een ander soort avonturenboek dat onlangs is verschenen. Als Josephine met haar gezin aan de Schotse westkust gaat wonen, grijpt ze de kans om als housekeeper op het plaatselijke kasteel te worden met beide handen aan. Zonder kennis van huishouding of de Britse elite probeert ze zich staande te houden in haar nieuwe omgeving, waar ze te maken krijgt met Engelse landeigenaren, Franse koks, Schotse onafhankelijkheid, dakdekkers, spoken, etiquette en tradities. Dankzij de scherpe en humorvolle observaties begeef je je in het Downtown Abbey van de 21e eeuw.
‘Wild’ – Cheryl Strayed
Een inmiddels legendarisch memoir, recht uit het hart van schrijfster Cheryl Strayed geschreven: het verhaal van een jonge vrouw die op het dieptepunt van haar leven een 1700 kilometer lange solo-hike maakt over de Pacific Trail Crest. De tocht is slopend, zowel emotioneel als fysiek, maar maakt haar uiteindelijk sterker dan ooit. Een klassieker én New York Times bestseller. Het boek is misschien nog beter dan de film. Blijft boeien van begin tot einde, en je blijft de mooie uitspraken maar onderstrepen…
‘Wanderlust: Een filosofische geschiedenis van wandelen’ – Rebecca Solnit
Niet echt een reisverhaal, maar dit oudere, vorig jaar vertaalde boek mag niet ontbreken in de lijst. Rebecca Solnit’s boek gaat over wandelen, over nietig zijn in een eindeloos landschap, zonder te weten waar je naartoe wandelt, of te verdwalen in een stad. Ze verbindt de evolutie van het menselijk lichaam – ons vermogen om rechtop te staan en ons voort te bewegen – met de belangrijkste wandelaars uit de geschiedenis en literatuur: van Kierkegaard, Thoreau en Gary Snyder tot Jane Austens romanpersonage Elizabeth Bennet. In Wanderlust legt Solnit de diepgaande, onlosmakelijke relatie tussen wandelen en denken bloot.
Het Bitterzoete Paradijs – Iris Hannema
De Nederlandse Iris Hannema stort zich in ieder avontuur, en het aardige is dat het daar niet bij blijft, maar dat ze ook duiding geeft. Dat maakt voor mij een reisboek goed. Hannema verstaat de kunst van het reizen en het schrijven, al lijkt het erop ze nu is neergestreken en haar wildste haren heeft verloren.
En Mocht je het leuk vinden: ‘Hoe wikkel je een sari om’
Even reclame maken voor mezelf. Mijn eigen reisboek over mijn leven als journalist en schoondochter van een Indiase schoonfamilie haalde in veelvuldig de pers en kwam in het gerenommeeerde televisieprogramma VPRO Boeken en zelfs bij..RTL Boulevard. De bekende blogger Reismeisje verkoos het tot een van haar favoriete reisboeken. Het is hier nog te krijgen als e-book.
Brigitte Ars