web analytics

BoekRecensie

Buitenluchtleven: de leukste wandelingen in Nederland

Wandelen is populairder dan ooit. In het boek ‘Buitenluchtleven’ vind je een ruim en afwisselend overzicht met de mooiste wandelingen van Nederland. In de gids vind je korte en lange wandelingen in Nederland.

Nederlanders zijn massaal op ontdekkingstocht op eigen land. Vooral ook te voet, in de natuur. Dat is niet vreemd: wandelen is een van de activiteiten die je altijd kunt doen, overal. Het gratis en vriendelijk voor het milieu. Door de eeuwen heen prijsden filosofen wandelen aan omdat je tijdens looptochten op zulke geniale ideeën komt, psychologen omdat het goed is voor je geest, en dokters omdat je er zo gezond en fit van wordt. Wandelen heeft het allemaal. En voor mij blijft het ook nog altijd een eyeopener dat ons kleine en drukke Nederland zo verschrikkelijk veel mooie, afwisselende natuur kent. Zolang je er maar niet met een auto doorheen racet, maar….juist…wandelt.

ommetje of uitdaging

Daar komt ook nog eens bij dat wandelen op zoveel verschillende manieren kan, zegt Petra de Hamer, auteur van het boek ‘Buitenluchtleven’. Vraag iemand wat voor hem of haar een wandeling is, en de een noemt een ommetje, en de ander een uitdagende middag of een Lange-Afstand-Wandelpad.

‘Buitenluchtleven’ geeft een overzicht van de diversiteit van wandelingen in Nederland, met de keuze uit de beste tochten. De schrijfster ging hiervoor aan de wandel en liep door grote en kleine natuurgebieden, door nationale parken en over landgoederen. Ze Bezocht de Wadden en het Limburgse heuvelland. Ze geeft het boek daarbij een persoonlijke invalshoek door iedere tocht te beoordelen, en daarmee lezers te inspireren de wandelschoenen aan te trekken.

Want wandeltochten in Nederland, dat zijn er nogal wat: klompenpaden, Groene Wissels, Trage Tochten, Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW), pelgrimstochten (ook op Alice goes Wild verschenen al eerder artikelen over rondwandelingen en bezinningspaden). Het is fijn als je dan al door al die bomen ook het bos weer ziet. Zeker als wandelaar in de natuur. Dus lezen, dit boek.

Buitenluchtleven

 Mijn favorieten

Deze drie tochten wil ik nog eens maken na het lezen van Buitenluchtleven:

  1. Streekpad Hanzesteden
  2. Stuk van het Zuiderzeepad
  3. Landgoed Haarzuilens

Brigitte Ars