web analytics

Boekrecensie

Op Eigen Kracht: 40.000 kilometer avontuur

Het boek ‘Op Eigen Kracht’ staat vol inspiratie voor episch avontuurlijk buitenleven, en heeft de allure van een koffietafelboek waarbij je kunt wegdromen. Maar de makers, Zoë en Olivier, leren je ook lessen.

Op een dag vertrekken de Nederlandse Zoë Agasi en de Belgische Olivier van Herck op twee oude fietsen op reis, zonder enige ervaring. Het besluit is al eerder genomen: ze willen een avontuurlijk leven, op weg naar het onbekende. Eigenlijk viel het besluit veel eerder, vier jaar daarvoor: Olivier werkte toen bij de gemeente, en toen zijn collega vroegtijdig overleed zette hem dat aan het denken. Hij zette in zijn agenda dat hij in 2016 op wereldreis te gaan, en vroeg Zoë of ze met hem mee wilde gaan. Vier jaar na het vertrek in 2016 heeft het moedige tweetal maar liefst 40 duizend kilometer afgelegd, op zes verschillende duurzame manieren van reizen: op de fiets, met de kano, op ski’s, in een zeilboot, te voet en op skates. En duizenden ervaringen gehad.

Op eigen kracht

Want belangrijker nog dan al die kilometers op eigen kracht zijn nog de avonturen die ze hebben meegemaakt. Ze verbleven in de wildernis, maar ook bij mensen thuis (het boek staat dan ook vol korte verhalen van mensen waar ze verbleven). Het gaat ze vaak door de wind, maar ze moeten ook ontberingen doorstaan. Ze vertellen hoe ze overwinnen, maar ook waar ze het gevoel hebben te falen. Ze reizen door hitte, maar ook door extreme kou, van Chili tot Noorwegen.

 

Lessen van onderweg

Het aardige aan het boek is dat het verder gaat dan alleen avontuurbeschrijvingen. Het gaat ook over lessen die geleerd zijn, en juist dat vind ik als Alice goes Wild zo’n mooie toevoeging. Over hoe ze over angst heen kunt komen, hoe het is als iets niet lukt, of over je grenzen te gaan. Hoe spannend het is om de eerste keer iets te doen, hoe het is om samen te reizen: je vindt het allemaal in dit boek.

Bovendien tref je handige informatie aan over het plannen van het budget, de risico’s van zo’n wereldreis, over hoe te overleven in de kou. Over hoe je omgaat met tegenslagen, hoe je je fysiek voorbereid. Of over de basisbehoeften tijdens zo’n reis.

de reis van de held

Adembenemende fotografie 

Verder is de fotografie adembenemend – het kan ook niet anders als je 40 duizend kilometer door de mooiste en meest afgelegen gebieden ter wereld reist, al moet je er ook dan een geoefend oog voor hebben. Dat geeft ‘Op Eigen Kracht’ de allure van een koffietafelboek – heerlijk om over de dromen. Maar het geeft ook een prikkel om zelf de fiets of kano te pakken, of gewoon te lopen. Want zo episch als Zoë en Olivier het hebben aangepakt hoeft het niet, in Nederland en omringende landen is al genoeg te beleven. Ook op eigen kracht!

 Vijf sterren van Alice goes Wild. 

 

Informatie

Op Eigen Kracht, Zoë Agasi en Olivier van Herck. Uitgeverij Mo’media, 39,95 euro. Te bestellen bij je lokale boekhandel of  hier.

De website van Zoë en Olivier vind je hier. Ze besteden ook aandacht aan avontuur in de eigen omgeving.

Vanaf 1 december 2021 kun je ook naar het interview luisteren met Zoë en Olivier bij de Avontuurlijk Leven podcast.

 

Brigitte Ars