Boek
Hoe word je een betere toerist
Het Engelstalige boek ‘How to Be a Better tourist’ (2018) van Nederlander Johan Idema is actueler dan ooit. In het boek staan 24 fijne tips om je vakantie avontuurlijker en groener door te brengen.
Iedereen houdt van vakanties, maar het effect op de bestemming en lokale bevolking is niet altijd fijn – behalve voor diegenen die eraan verdienen. Nog niet zo lang geleden gingen we massaal naar dezelfde steden en highlights, en dat pakt niet goed uit voor mens en milieu. De toerisme-industrie probeert te innoveren, maar het logge schip is niet snel gedraaid. Gelukkig komen er nu allerlei mooie initiatieven op.
‘How to be a better tourist’ richt zich niet op de bestemming, maar op ons, de reizigers, of de toerist, een kwalificatie die we allemaal het liefst van ons afvegen. Hoe maken we het de moeite waard voor onszelf en maken we tegelijk het toerisme weer leuk? Opvallend is dat Idema vaak ervoor kiest om juist avontuurlijker te gaan reizen. Dat maakt het boek – behalve de leuke layout – aansprekend. Hier een voorproefje met 4 van de 24 tips:
1 – De perfecte staycation of holistay
Nee, thuisblijven betekent niet thuis blijven. Verre van dat. Het betekent dat je eindelijk toekomt aan het ontdekken van pareltjes in je eigen regio. Eindelijk tijd om die eens van dichtbij te bekijken. “De echte ontdekkingsreis bestaat niet uit nieuwe plekken bezoeken, maar in het kijken met andere ogen”, zei de filosoof Proust lang geleden al.
Dat staycations voor losers zijn, zoals lang werd gedacht, is achterhaald, zeker nu. “De thuistoerist leert over het belang variatie en de creativiteit die je krijgt opgelegd door restrictie” zegt de auteur. Een waarheid als een koe, we hebben het de afgelopen tijd allemaal mogen meemaken.
Het geheime recept voor thuistoeristen? Loskomen van de routines. Daar heb je een zekere discipline voor nodig, en alleen zo blijft je holistay anders en fris. Maak van je slaapkamer een echte hotelkamer met nieuw beddengoed, of vraag een vriend te komen koken.
Al met al heb je dan een stressloze vakantie.
2 – Er gaan slechte dingen gebeuren..
Teleurstelling is de discrepantie tussen verwachtingen en realiteit. Wie zon, zee en strand in het hoofd heeft, komt voor desillusies te staan als het regent en barst van de muggen.
Wie hoge verwachtingen heeft, komt bedrogen uit. Het is dus beter om die verwachtingen naar beneden te schroeven. “Verwachting is de moeder van alle frustraties” zegt acteur Antonio Banderas. Maar geen verwachtingen zorgt weer voor onverschilligheid, en dat bederft de voorpret. En verwachtingen zorgen voor passie en betrokkenheid. Vergeet niet dat er meer is dan highlights en dat je altijd wel voor praktische uitdagingen komt te staan op vakantie. Zie de vakantie als een leermoment: het beste wat je dan kunt doen is het gebruiken als een leermoment om om te gaan met verwachtingen en teleurstellingen.
3 – Klein praatje,grote impact
We staren steeds meer op onze smartphone, en dat maakt ons contact met anderen ook zeldzamer. Zelf vind ik het leuker om uitgebreid met een lokaal iemand te praten dan allerlei bezienswaardigheden te bekijken. Juist die gesprekken in dat lokale restaurantje blijven mij bij, heb jij dat ook?
Ieder gesprekje kan waardevol zijn, zegt Idema. Hoe onhandig het ook begint. “Mensen zijn blij als ze met vreemden praten, ook al zeggen ze van tevoren dat ze er een hekel aan hebben”, zegt Kio Stark in zijn boek When Strangers Meet. Want ieder gesprek kan leiden tot een onverwacht twist van je dag of een nieuw inzicht, bijvoorbeeld waar je een verborgen tuin vindt of een interessant lokaal weetje. Zoek dus een reden voor een praatje, hoe klein ook, maak oogcontact, gebruik humor en luister vooral.
4 – Avontuur! De voorverpakte voorspelbaarheid voorbij
We willen allemaal avontuur, maar de meeste vakantieavonturen zijn voorverpakte experiences: zelfs zoiets als een huskytocht – wat overigens niet zegt dat hetgeen inspirerende ervaring kan zijn. De echte avonturen vind je meestal in onvoorspelbaarheid, zegt Idema. Het alledaagse leven biedt al genoeg mogelijkheden voor avonturen. Vraag bijvoorbeeld of je een dag mee mag op de vuilniswagen, of mee mag met de orgelspeler naar de toren van de kerk. Avontuur gegarandeerd!
Deze en nog twintig andere supergoede ideeën om de allerbeste toerist ooit te worden vind je in ‘How to be a Better Tourist’ van Johan Idema.
Brigitte Ars