web analytics

BoekRecensie

De acht grote lessen uit de natuur

Wat kun je leren van de natuur? In ‘De acht grote lessen van de natuur’ laat de Amerikaan Gary Ferguson zien hoe de natuur je laat begrijpen wat jouw leven echt nodig heeft. Waaronder: herwaardeer het vrouwelijke om de aarde te kunnen herstellen

Zodra Albert Einstein vastliep op een probleem zocht hij een klein stuk bos op bij Princeton. Niet zozeer om te wandelen. En nee, ook niet om zijn hoofd leeg te maken. Hij ging er vooral heen om te zijn. Om alles om zich heen op te nemen. Om om zich heen te kijken, de bomen en struiken in zich op te nemen, net als de lucht boven zijn hoofd en het gras onder zijn voeten. Hij wilde overweldigd worden. Gedesoriënteerd raken en zijn beroemde verstand op nul zetten. Hij kwam daardoor in een vrijere, intuïtieve staat van zijn terecht, zei hij. Op een hoger, creatiever niveau. “Verdiep je werkelijk in de mysteries van de natuur”, zei hij tegen zijn leerlingen, “dan zal je alles beter begrijpen”. Want buiten de waarheid en de wetenschap bestaat de magie van het mysterie. En die vind je in de natuur.

Het is Les 1 uit het boek ‘De acht grote lessen van de natuur’: Wijsheid begint als we openstaan voor ‘alles wat we niet weten’. Ofwel: het mysterie. En met de anekdote van Einstein is de toon van het boek meteen gezet. Een boek dat voortkabbelt als een natuurwandeling, en overal blijft stilstaan. Bij allerlei wetenschappers, filosofen en andere prominenten die zich hebben laten inspireren door de natuur. Dat maakt het geen standaard boek voor persoonlijke ontwikkeling, al zitten er wel tips in. Het is echt voor liefhebbers van lezen én natuur

Moeder Aarde

Dat het boek een wereldwijde bestseller is, spreekt voor zich. Het verlangen om meer in harmonie te leven met de natuur is momenteel groter dan ooit, en daarbij regent het boeken over natuur en wandelen. Ferguson’s invalshoek is interessant: hij laat aan de hand van wetenschappelijke inzichten zien dat we zelf natuur zijn, maar dat zijn vergeten. In acht lessen leer je weer hoe je dankzij bomen, insecten, dolfijnen en andere natuurverschijnselen in contact kunt komen met Moeder Aarde. Iedere les is een raam waardoor je tegelijkertijd naar buiten als naar binnen kijkt. Dat levert je een nieuwe werkelijkheid op. Ferguson zegt dat de ‘harmonie, balans en het ritme’ van de natuur mensen kan leren hoe ze vredige, vitale levens kunnen leiden.

 Leren van het vrouwelijke

 Een belangrijke les is dat we weer moeten leren van ‘het vrouwelijke’. Om de wereld te genezen, moeten we eerst het vrouwelijke en verzorgende en intuïtieve terugvinden. Dat was er altijd al, ook in de natuurreligies, maar het is eeuwen onderdrukt. Pas nu zie je vrouwelijke eigenschappen en waarden overal weer terugkeren.

En zo zijn er nog meer lessen te lezen, zoals het leren van ouderen om beter met de aarde om te gaan, of het feit dat dieren ons gelukkiger en slimmer maken. Het is geen vlot te lezen ‘How to’, maar verlangt van de lezer dat deze het in rust leest. Op een bankje in de natuur bijvoorbeeld, omringt door mysterie.

Maar dan word je ook geïnspireerd.

Kijk hier voor het boek: De acht grote lessen van de natuur, Gary Ferguson, 240 pagina’s.

 

Brigitte Ars