web analytics

Boekrecensie

80 Duurzame reisroutes waarvoor je niet hoeft te vliegen

In het boek ’80 Duurzame reizen’ van Lonely Planet is de reis belangrijker dan de bestemming. Een mooi boek vol pure en avontuurlijke inspiratie, ook om weg te dromen vanuit je luie stoel. Met mijn persoonlijke top drie.

Lonely Planet staat natuurlijk bekend om de bestemmingsboeken. Mijn eerste echte backpackreis in India deed ik met de Lonely Planet in de rugzak. Toen ik 15 jaar geleden op het LP kantoor in Londen was, vertelde de manager me al dat de schoen begon te wringen. Er was niets Lonely’s meer aan, sterker nog: alles wat Lonely Planet aanbeveelde werd goud. En druk. En verpest.

Verbazingwekkende plekken

Sindsdien maakt Lonely Planet ook andere boeken. Het fijne is dat Lonely Planet nu ook weer voorop loopt met ‘het nieuwe avontuur’: duurzaam, met inspirerende routes waarvoor je niet hoeft te vliegen, die highlights combineren met onbekendere plekken. Alleen al het feit dat je per trein, kano of hoe dan ook reist, maakt een reis al avontuurlijker. Veel van die routes hebben thema’s: Op bierbedevaart in België, de keuken van Baskenland, de kunstroute van Amsterdam naar Parijs, Deens design. Maar vaak zijn het ook gewoon avontuurlijke tochten. 

De routes zijn goed te doen in een of twee weken. En ja, je moet er natuurlijk nog wel heen. Maar ook daar geeft de gids reisschema’s voor.

Duurzame Reizen Lonely Planet Alice goes Wild

Een heerlijk boek, en weer anders dan andere reisgidsen. Lonely Planet gaat echt met zijn tijd mee, en is zich met dit boek bewust van zijn rol als reisinspirator waarbij het de uitwassen van het reizen probeert te voorkomen. Het boek is fijn, boordevol mooie foto’s en kleine stukjes tekst die niet al te veel verhullen. Ook  mooi om te reizen vanuit je luie stoel en te dromen over tijden waarin we weer mogen reizen.

 

Mijn top 3 

Het is nog niet makkelijk kiezen uit 80 tochten die allemaal wel aanspreken. Deze drie staan zeker op mijn lijst:

de reis van de held

1. Actief: Kanoen door de Welsh marches

Wat een geweldige tocht lijkt me dit! Hij begint in het mooie Cheltenham (6 uur  treinen vanaf Amsterdam), waar ik kind aan huis ben omdat ik er Engelse vrienden heb wonen. Meestal gaan we dan de idyllische Cotswolds in, wandelen door de prachtige natuur en dorpen en dan met de modderlaarzen aan de pub in, want door de Cotswold loopt het beroemde wandelpad door dit mooiste stukje Engeland: ‘The Cotwold Way’.

Deze tocht gaat de andere kant op van Cheltenham: richting Cardiff, per trein en bus. Vanaf Ross-on-Wey stap je de kano in, vanwaar je na 7 uur aankomt in Monmouth.

de reis van de held

2. AVONTUURLIJKE STEDENTRIP: MINIBREAK IN MINSK 

Alweer aan het dromen over een stredentrip? Dit is een reis naar het intrigerende maar gezellige Minsk, hoofdstad van het minst toeristische land van Europa. De tocht leidt naar Middeleeuwse kastelen en een heleboel plekken en musea die met de wereldoorlog te maken hebben, ook in de omgeving.

3.DROOMavontuur: EEN IJSLANDSE SAGE AAN ZEE

Een avontuurlijke droomtocht vanaf Denemarken, met de Deense veerboot via de prachtige Faroër-eilanden naar de achterdeur van IJsland: de oostkust, waar je in het bloedstollend mooie landschap op zoek kunt gaan naar papegaaiduikers en de IJslandse elfenkoningin.

 

Brigitte Ars