web analytics

Boekrecensie – 

‘500 Wereld Roadtrips’ door National Geographic

Roadtrips zijn populairder dan ooit. National Geographic springt hierop in door de mooiste routes vast voor je uit te pluizen.

Natuurlijk ben ook ik een fan van National Geographic, wie niet? Dit instituut staat er bekend om het neusje van de zalm in de natuur- en reisjournalistiek te brengen, met de beste topfotografen en -journalisten (trots om te melden dat ook ik binnenkort een masterclass Reisjournalistiek mag geven..)

Verbazingwekkende plekken

Dat ze inmiddels ook praktische, op het grote publiek gerichte boeken als ‘500 Wereld Roadtrips. De mooiste routes op aarde’ uitgeven, was te verwachten. De praktische combinatie van een gids voor roadtrips en fotografie werkt natuurlijk fantastisch!

Dit lijvige boek mag je gerust een dream away koffietafelboek noemen. Er staan bekendere toproutes in, zoals die van Big Sur aan de westkust van de Verenigde Staten, die ik inmiddels twee keer heb mogen afleggen (helaas was de afgelopen keer een deel gesloten door het repareren van het wegdek, en moesten we honderden kilometers door de bergen omrijden). En Route 66, natuurlijk. Maar ook bekendere Europese routes, door de Dordogne bijvoorbeeld.

Duurzame Reizen Lonely Planet Alice goes Wild
Wat goed werkt is de verdeling in thema’s. De 10 spectaculairste bergavonturen (waaronder de Col de Turini in Frankrijk). Stille landwegen, stedentrips, maar ook routes voor fijnproevers. Autoritten aan zee en langs de kust, en langs rivieren, door valleien en canyons. En roadtrip waarbij je door de tijd reist.

 

Mijn top 5 tochten die ik nog eens wil maken: 

1. The Royal Deeside in Schotland (misschien ook wel door alle beelden met het overlijden van de Britse Queen, die haar optrekje Balmoral in deze omgeving had.)

  1. Het Elbedal ub Duitsland (het hart van de Duitse Romantiek)
  2. De Moors en Het Meer (Engeland). Omdat ik Engeland altijd verrassend blijf vinden.
  3. Het verborgen Toscane. Omdat ik het gewone Toscane inmiddels kan dromen.
  4.  Met vliegschaamte: De ruige kust van Maine. Omdat ik ondanks vliegen en de vele jarenlange anti-Amerika-sentimenten om me heen toch fan ben van dit prachtige continent waar de helft van mijn familie woont.
de reis van de held

Dromen over reizen

Als er al iets op dit boek valt af te dingen, dan is het dat veel routes in de Verenigde Staten bevinden, wat niet gek is, want hier is National Geographic ooit begonnen. Nederland komt er wat bekaaid vanaf met doorsnee thema’s rond kaas en tulpen. Maar goed, voor een fijne autorit wil je toch sowieso meestal wel de grens over. En anders leg je het prachtige boek gewoon op tafel, als koffietafelboek. Want fantaseren over reizen is vaak net zo leuk, toch?
de reis van de held

Brigitte Ars