web analytics

Bikepacken: fietsavontuur in eigen land

Bikepacken, dat is backpacken op de fiets, van plek naar plek. Ik ging twee dagen op avontuurlijke Bikepack Trip van Delft naar Rotterdam, met Bikepacking Holland.

 

Om tien uur ’s ochtend til ik mijn stadsfiets uit de trein, op station Delft. Een heerlijke stad, die het wat tuttig Delfts blauw imago waar buitenlandse toeristen zo gek op zijn aardig van zich heeft afgeschud, en waar knusse kneuterigheid voor in de plaats is gekomen. “Het is Amsterdam in het klein, maar dan leuker,” vertelt de eigenaar van Koffie & Zo me, een koffietentje dat tegelijk een winkel is voor allerlei hippe hebbedingetjes. Delft barst van dit soort koffietentjes en winkels, zie ik, als ik over de grachten fiets. Dol op Delft, dat weet ik nu al.

Met mijn fiets volg ik een deel van de Delftse kunstroute. Als historische stad heeft Delft veel om mee te pronken, en als je deze route volgt kom je vanzelf op de leukste plekken terecht. Zoals bij het museum Prinsenhof, waar in het park stelletjes romantisch op de bankjes zitten te genieten van de rust. Een van de pronkstukken is hier een prachtige stoel gemaakt van…Delfts blauw! Maar niet zoals je het bij oma ziet. Nee, dit is heuse kunst die helemaal tot zijn recht komt op Instagram.

Uylenburg: Boheemse logeer- en vergaderplek

De route gaat verder. Soms moet ik de fiets even optillen, want de trappen bij de grachten zijn niet altijd Bikepack-proof. Maar uiteindelijk rol ik de stad uit, het platteland op, op zoek naar Buitengoed de Uylenburg in Delfgauw. Uylenburg begon ooit als een camping, maar de avontuurlijke eigenaresse Josje heeft het omgebouwd, en nu is het een bijzondere en wat boheems aandoende logeer- en vergaderplek met onder andere een herberg, yurt en airstreamer caravan. “Het is niet van tevoren bedacht, maar gewoon ontstaan”, vertelt Josje.

Lunchen doe ik bij het er tegenaan gelegen Café du Midi, waar ik even het gevoel krijg dat ik in Frankrijk ben. Het landelijk gevoel overvalt je meteen: de kippen scharrelen tussen de tafels, en de geiten reiken hun nek over het hek naar de tafels, in de hoop een hapje mee te kunnen eten. Je kunt er trouwens ook picknickmanden krijgen voor onderweg

Ackerdijkse plassen

Op weg naar Rotterdam fiets ik via de Ackerdijkse plassen, een prachtig natuurgebied midden in de Randstad, waar het barst van de eendjes op zwemles en veulens die op eigen poten leren staan. Over het natuurgebied heen kijk je zo naar de skyline van Rotterdam. Via de Rotte fiets je zo het Oude Noorden van Rotterdam in, een upcoming wijkje met allemaal leuke winkeltjes en eet- en koffietentjes. Stoppen doe ik bij het hippe fietscafe Coppi, om helemaal in stijl een koffie te drinken op het terras. Nog even doortrappen, en dan kom ik bij de slaaplek aan, het supergave hostel ROOM. Ik slaap in een plek die vroeger de clocktower is geweest, maar prachtig gerenoveerd is.

Bikepacking Holland

ROOM maakt deel uit van Bikepacking Holland, en eigenaresse Mirjam Verschoor is eveneens initiatiefnemer van Bikepacking Holland, een netwerk van vijftien bijzondere locaties – veelal hostels – waar je kunt verblijven, terwijl je aan het bikepacken bent. Ook Uylenburg is er een  van, maar je kunt ook in een voormalige gevangenis blijven, een eco-hostel of een hostel aan het strand. Het zijn plekken waartussen genoeg afstand bestaat om een leuk bikepacking avontuur te beleven. Alle vijftien locaties zijn fietsvriendelijk, want je kunt er je fiets veilig stallen en ze hebben er een reparatiesetje. Je krijgt er bovendien een speciaal fietsbiertje bij.

 Het bikepacking-avontuur komt ten einde. Na het ontbijt neem ik de volgende dag nog de watertaxi naar de Fenix Food Factory, om daar koffie te drinken. In dit gebouw aan het water vind je een ambachtelijke versmarkt met allerlei kraampjes. Je kunt lekker aan het water zitten met uitzicht op wat vroeger de ‘hoerenlopersbrug’ werd genoemd, en waar je een mooi uitzicht hebt op dit New York van Europa. Dan vaar ik weer terug om mijn fiets op te halen, en trap naar de trein. De tocht zit er – 30 kilometer verder –  nu echt op. Het is alsof ik een week op avontuur ben weggeweest.

Informatie

Wil je ook Bikepacken? De website van Bikepacking Holland vindt je hier!

Brigitte Ars