web analytics

Avontuurlijke levenslessen
met auteurs Zoë en Olivier:
‘Op eigen kracht‘ 40.000 kilometer
de wereld rond

Vier jaar lang trokken Zoë Agasi en Olivier van Herck de wereld over: te voet, met de fiets, kano, zeilboot, ski’s en skeelers. Van Argentinië tot Noorwegen. Allemaal langzaam, alles  duurzaam. Een avontuurlijke reis vol dieptepunten en hoogtepunten. Ik spreek ze over hun nieuwe boek ‘Op Eigen kracht’, dat vol staat met prachtige avonturen, foto’s en verhalen, zoals hun ontmoetingen met lokale bewoners. Maar ook met levenslessen, en juist dat spreek mij zo aan.

Want dat was hun doel: niet alleen avonturieren, maar leren. En dat is gelukt, zegt Olivier: “Je komt zoveel spannende, nieuwe en onbekende dingen tegen, dat je verplicht wordt om te leren. Je komt in situaties terecht waar je flexibel moet zijn, dingen moet oplossen, moet communiceren, veerkrachtig moet zijn. In vier jaar leer je zoveel wat je normaal in een heel leven leert omdat het nieuwe, onbekende situaties zijn.”

Dat maakt het een super inspirerend gesprek dat voor een groot deel gaat om mindset en psychologie van avontuur. Hoe je het avontuur aangaat, waar je tegenaan loopt, hoe je leert van mislukkingen en de beloning die op je wacht als je het moeilijke pad bewandelt – een metafoor die niet alleen geldt voor een reis van 40.000 kilometer, maar ook iets kleiners, dichterbij – en ja, ook voor bijvoorbeeld het opzetten van een bedrijf of starten van een nieuwe hobby. Het is voor iedereen weggelegd, en dat willen ze ook uitdragen met hun mooie platform We Leaf. Avontuur is soms heel moeilijk en afzien, je moet moeilijke beslissingen nemen, zegt Zoë. Maar als je daar doorheen gaat dan word je daar alleen maar sterker van, en leer je ongelofelijk veel lessen.

Ze vertellen waarom ze geen toerist willen die bestemmingen bezoekt, maar reizigers die geen doel hebben, altijd onderweg zijn en mensen willen ontmoeten. Ook leggen ze uit waarom avontuur voor iedereen is weggelegd, ook in kleinere mate, en dat de stap heel eenvoudig is (zelf hebben zich nauwelijks voorbereid). Ook vraag ik ze of het stel kinderen zou willen hebben en of dat dan roet in het avontuurlijke eten gaat gooien. En wat hun toekomstplannen zijn. Die wijzen richting het noorden. Zoe: “Maar wel met de lessen die we geleerd hebben de afgelopen jaren: alles open laten, vertrouwen, wel met een droom die kant op gaan, en onderweg gaan we gestuurd worden door het avontuur.”

In de Avontuurlijk Leven podcast komen gewone mensen aan het woord die buitengewone dingen doen – of mensen die je daartoe inspireren. De podcast is een co-productie van reismagazine en online travel community Columbus Travel met Alice goes Wild, het platform dat je inspireert een avontuurlijker leven te leiden. Host is Brigitte Ars, Columbus Travel editor, oprichter van Alice Goes Wild en docent aan de afdeling toerisme van Breda University of Applied Sciences.

Vind je deze deze podcast inspirerend? Volg ons of abonneer je dan in je podcastapp of volg ons op Spotify. En zou je de link dan ook willen delen met mensen die hem ook interessant kunnen vinden?

Bedankt en avontuurlijke groet! Brigitte