web analytics

Avontuurlijke mindset

Dicht bij jezelf blijven? Of juist lekker afdwalen en het avontuur tegemoet?

 

Misschien herken je het wel. Je krijgt een aanbod voor een baan of klus waarover je twijfelt. Of je ontmoet een nogal sterke persoonlijkheid die je omver lijkt te blazen of je een ander pad op wil duwen. “Dicht bij jezelf blijven”, is dan vaak het geruststellende advies van anderen. Het voelt als thuiskomen en aanschuiven aan de houten eettafel. Met een pot kruidenthee erbij, luisterend naar jezelf, knikkend. Lekker veilig, vertrouwd in je comfort bubble die dicht-bij-jezelf is. Maar van avontuurlijk afdwalen van jezelf leer je veel.

Sinds kort zit ik op improvisatietheater. Daar krijg je een situatie voorgelegd (“Je bent de zoon van een rijke kippenboer…”), en mag je kiezen hoe je daarop inspeelt. Ineens floep je in de huid van de ander. Soms ben ik een opstandige puberjongen van achttien, dan weer die keurige oude dame die de zaakjes niet zo goed voor elkaar heeft als in eerste instantie lijkt.

Heerlijk om af en toe zo los te gaan in de huid van een ander. Bovendien leer ik kanten van mezelf kennen die ik niet eerder kende. Dat ik nogal stevig mijn ‘mannetje’ kan staan, durf te zingen als een operazangeres (al klinkt het nogal vals..) en weet te manipuleren. Het leuke is ook dat ik me in andere situaties bevind, daar leer ik verschrikkelijk veel van. Het is genadeloos uit de comfort zone, en ik dwaal heerlijk af van mezelf. Ik verdwaal en improviseer in het leven van anderen. Om dan twee uur later de theaterdeur achter me dicht te slaan, weer naar huis. En daar weer dicht bij mezelf op de bank te zitten.

ONTROUW  AAN  JEZELF

 ‘Dicht bij jezelf blijven’, het is een veelgehoorde uitspraak. Maar als ik nu eens niet bij mezelf blijf maar af en toe eens vreemdga van mezelf, mezelf ontrouw ben? Even robuust afdrijven, het avontuur opzoeken, buiten mezelf. Niet naar mezelf luister met die naald die soms in dezelfde groef lijkt te hangen, maar besluit even lekker te krassen op de plaat. Niet ‘authentiek’ of ‘echt’ zijn, maar even ‘nep’ mee-hiken in de gedachten en het leven van een ander.

 Je kan het onecht noemen, of niet authentiek, of zelfs nep. Maar het verbreedt wel je horizon. “Ik denk dat het goed is om jezelf af en toe uit te dagen door iets te doen dat normaliter niet bij je past”, zegt psycholoog Carla Schellings. “Doe eens gek, gun jezelf eens een anderssoortige ervaring, zodat je iets kunt leren wat je nog niet kende, of iets gaat doen wat je nooit zou doen.”

Als je nieuwe ervaring aanslaat zou dat nieuwe brokje ‘onechtheid’ misschien zelfs deel kunnen gaan uitmaken van het verhaal dat je leven is. Misschien brengt het je wel een nieuw avontuur.

Buiten de wand van je bubble stappen 

Die ‘jezelf’ waar je zo dicht bij wilt blijven is vaak ook maar een spiegeling van de heersende waarden van de samenleving. De ‘bubble’ waarin je je bevindt en de keuzes die je vervolgens hebt gemaakt. Het feit dat je bijvoorbeeld kiest om aan yoga of intermittend fasting te doen, veel wandelt in de outdoors, of iedere dag na twee koppen koffie overschakelt op thee: vaak doe je zulke dingen omdat mensen in de ‘bubble’ om je heen, de mensen die jij belangrijk vindt en dezelfde waarden aanhangen, je hierin hebben geïnspireerd. Waarden in de samenleving veranderen bovendien nogal eens met de tijd, en ook daar sluiten we ons bij aan. ‘Druk zijn is goed’ kan veranderen naar ‘mindfullness is goed’. ‘Het is goed om ver en veel te reizen’ verandert naar ‘zoek het kleine dichtbij’.

Het is leuk voor jezelf om te onderzoeken wanneer je meegaat met anderen, op welke momenten je dicht bij jezelf blijft, of wanneer je even op avontuur gaat van jezelf en echt een andere ervaring meemaakt. Om zo eens buiten de wand van je bubble te stappen. 

En zoals bij ieder avontuur is het goed om na al dat dwalen weer thuis te komen, dicht bij jezelf. Maar dan wel een beetje verrijkt en misschien een beetje veranderd.

VIER TIPS OM LEKKER AF TE DWALEN VAN JEZELF

  1. Sluit je aan bij iemand waar je je normaal niet bij zou aansluiten en probeer mee te gaan in zijn of haar gedachten. Probeer je in de ander in te leven: waarom vind hij of zij dit belangrijk.
  1. Doe iets wat je normaal niet zou doen. Het tegenovergestelde bijvoorbeeld. Een vriend van ons was dol op snelle auto’s maar is nu helemaal overgestapt op wandelen.
  1. Zeg ‘ja’ tegen een nieuwe ervaring, een (online) concert, een ervaring met klankschalen. Laat je verrassen en verwonderen, en leer ervan.
  1. Ga onbevooroordeeld op reis naar een plek waar je niet snel heen zou gaan. Probeer te leven als de lokale mensen en te leren van de ervaring.

Brigitte Ars