web analytics

Microavontuur

Avontuur in de wildernis: de 7 wildste plekken van Nederland

 Echte wildernis bestaat in Nederland vrijwel niet meer. Wel nieuwe, beschermde wildernissen die ons een beleving geven van grootsheid. Hier vind je een aantal gebieden die zich wildernis mogen noemen. Met ideeën voor tochten en manieren om het avontuur te beleven.

1 – De Boschplaat (en andere delen van het Waddengebied)

De Boschplaat is een natuurreservaat in het oosten van Terschelling, alleen te bereiken per fiets of wandelend. Het lijkt nog het meest op wat Terschelling was voordat de mensen kwamen, met kwelders, zee, wadden en ongerept strand. Het is daarom misschien een van de puurste wildernisgebieden van Nederland.  Delen van dit natuurreservaat van 5 bij 10 kilometer zijn afgesloten van half maart t/m oktober.
Je kunt de Boschplaat wandelend bezoeken, of per fiets over een onverhard pad.

De Rottumerplaat is een ander gebied dat interessant is om te bezoeken. Echter het is zelden open. Vroeger woonden er monniken. Nu kan de natuur zijn gang gaan en wonen er in het broedseizoen alleen een paar twee vogeltellers in de observatietoren. Heel soms gaan er excursies naar dit gebied.

2 -GElderse Poort

In het oude rivierlandschap de Gelderse Poort liggen onder andere de Millingerwaard, de Ooijpolder, de Groenlanden, de Bisonbaai en Klompenwaard. Eeuwenlang hebben de Maas en de Waal hier het land overstroomd. Door de komst van de mens verdween de riviernatuur. Na veel werk van Staatsbosbeheer werd de verwildering ingezet en kwam het landschap weer in zijn oorspronkelijke staat, met rivierbossen en moerassen. Er grazen nu wilde paarden en er leven bevers en zeearenden.

Je kunt hier avontuurlijk fietsen en wandelen. Zelf heb ik een deel van het Walk of Wisdom gelopen dat door de Gelders Poort loopt. Kijk bijvoorbeeld naar deze Trage Tocht. Een mooi klompenpad is dit Rijnstagerpad.

En hier vind je wandelingen in de Ooijpolder. 

Wildernis in nederland
Wildernis wadden

3 – Biesbosch-Haringvliet met tiengemeten

De Biesbosch is onze bekende unieke rivierdelta met getij. Hier vind je wilgenbossen, eilanden en kreken. Het kan hier druk zijn, dus kies je dag en tijdstip zorgvuldig.

Neem vooral ook het pontje naar eiland Tiengemeten in de Haringvliet, het is een oase van rust en natuur. Heel vroeger was dit een quarantaineeiland. In de jaren negentig werden hier de laatste boeren uitgekocht en werd het land teruggegeven aan de natuur. De oude wegen zijn nog zichtbaar, maar verdwijnen steeds meer. Wandel eens door Wildernis, het zoetwatergetijdengebied in het westen van het natuureiland.  Er is een mooie route van 10 kilometer die helemaal over onverharde paden loopt. Kijk voor routes op Tiengemeten hier..

4 -de Weerribben

Een van de belangrijkste moerasgebieden van Europa, en sinds 1992 een nationaal park dat in 2004 werd uitgeroepen tot mooiste plek van Nederland. Het is er kleddernat en veel delen zijn ontoegankelijk door al het water. Ondanks de wildernis vind je er idyllische dorpjes als Nederland (!) en Muggenbeet. Routes vind je hier.

5 -de OOstvaardersplassen

Rietkragen, wilde paarden, ruige grasvlakten en water, veel water. Dit grote moerasgebied in Zuid-Flevoland is bekend van de film De Nieuwe Wildernis. En dat is net wat het is. Het is de afgelopen 50 jaar geschapen door de natuur. Je vindt er lepelaars en aalscholvers, maar dankzij de mens ook Konik paarden, heckrunderen en edelherten. Of we de natuur hier zijn gang moeten laten gaan, bleek al de afgelopen jaren tijdens discussie in de politiek. Hoe dan ook, de verwildering van dit gebied zorgt voor een mooie natuurbeleving. Kijk hier voor activiteiten.

6 – Het verdronken land van Saeftinghe 

Het grootste brakwaterschor van Europa bevindt zich in het zuiden van Zeeland. Het verschil tussen hoogtij en laagtij is hier bijna vijf meter. Het is en heel bijzonder gebied. Je kunt hier o.a. het plankierpad en het Ruige Laarzenpad lopen.

7 – Oudere delen van de Veluwe, zoals het de Speulder- en Spriedelbossen

Meer een bosmens? Voor het oergevoel in oude wildernis verlies je jezelf in deze oude bossen.

Voor meer inspiratie, zie Ongerepte natuur.nl

Wildernis

Hoe maak je van je wildernis-ervaring een echt avontuur?

Wildernis ervaar je niet als je aan het ‘file-lopen’ bent. Besluit op een dag te gaan als het rustiger is, buiten de vakantieperiode bijvoorbeeld, of als het weer wat minder is. Of in de avond, tegen de schemer aan. Overweeg om alleen te gaan voor de echte wilderniservaring.

Brigitte Ars