web analytics

Adventure in a box: een doos vol avontuur

De postbode belt aan. Met een grote doos. Adventure in a Box staat er op. Nieuwsgierig maak ik hem open, en vind een gezellige inhoud van stro met daartussen een welkomstbrief, een kompas, een aantal gesloten papieren en andere spulletjes: twee toffe bekers en wat te eten en drinken.

 

De welkomstbrief maant me al direct niet alles in een keer open te scheuren, want dan is het avontuur voor een deel weg. Nieuwsgierig word ik wel, maar de brief met wat mijn bestemming gaat worden laat ik gesloten tot de avond voor mijn avontuur.

Een week later, de dag voordat ik vertrek, mag ik hem dan toch openen: het wordt Kampina, een plek waar ik niet eerder geweest ben. Samen met een vriendin rijd ik met mijn auto naar de plek waar ik kan parkeren, aan de rand van dit grote gebied, en dan begint ons avontuur in Kampina – zonder doos overigens, dat is wat onhandig, dus alles zit in de rugzak. Het is een prachtig wild natuurgebied met allemaal vennen, waar je je soms waant in een Afrikaanse savanne. Al snel moeten we het kompas erbij nemen. Gelukkig zit er een instructie bij, want hoewel ik onlangs nog een kaart- en kompasworkshop heb gevolgd moet ik er altijd weer even inkomen. Dat niet alleen: er zitten ook brieven bij die je stap voor stap iets laten doen op je route.

Uit je comfortzone

We worden zeker uit je comfortzone getrokken als je dit avontuur aangaat: Je weet niet waar je naar toe loopt of hoe lang de tocht duurt. Soms letten we even niet goed op en raken we het pad bijster, zodat we terug moeten lopen om er weer ons kompas bij te nemen en nog eens goed naar de instructies te kijken. Wat me opvalt is dat je op deze manier echt weer naar de omgeving kijkt en deze bewust in jezelf opneemt: dan weer zit je in zie je een dennenbos, dan zit je weer in een vennetje te staren naar kikkervisjes, en dan zie je weer in de verte de contouren van een beest.

Stap voor stap laat Adventure-in-a-box je het avontuur ontrafelen, terwijl je je telefoon hooguit uit je jaszak haalt om foto’s te nemen van de prachtige omgeving: de vennen, de mooie berkenbosjes, de dieren om me heen. Soms moet je een papieren instructiekaart uit de doos openen, waarover ik niet teveel ga verklappen, maar waarbij je bijvoorbeeld meer moet leren over de boomsoort en wat je met de bladeren kunt doen – thee zetten bijvoorbeeld. Adventure in a Box voelt als één groot spel, met opdrachten en al, en ik denk aan mijn kindertijd, toen dit eigenlijk best gewoon was.

Kudde wilde paarden

Ondanks de spanning van wat er komen gaat, is het een heerlijk relaxte dag. Af en toe gaan we op een boomstronk of een bankje zitten om iets te drinken uit de mooie emaillen bekers. Echt spannend wordt het even als we een prachtige kudde wilde paarden voorbij moeten lopen die hebben besloten van het mensenpad gebruik te maken, en een van de knapperds geeft mij zowat een zoen op mijn wang – zonder dat het echt gevaarlijk wordt trouwens.

Wat een geweldig inspirerende verrassing was dit microavontuur, denk ik als we weer terugrijden. Je krijgt het gevoel dat je er echt even uit bent geweest, én dat ik weer mijn navigatie- en kompasvaardigheden heb opgefrist.

Ik word heel benieuwd naar de ander dozen van Adventure-in-a-box….

 

Wil je ook een Adventure in a Box?

Met de Adventure Box kun je genieten van een van de mooie natuurgebieden die Nederland rijk is. Zo’n box kost 49 euro, en er zit o.a. een kompas in, twee bekers en instructies. Van iedere verkochte box wordt er 2 euro terug geïnvesteerd in projecten van staatsbosbeheer.

Dit artikel is tot stand gekomen met Honeyguide en Adventure in a box.