web analytics

Avontuurlijke kinderBoeken

7 boeken over avontuur die meiden (en jij) zouden moeten lezen 

Als kind kende ik maar een paar boeken met rolmodellen voor avontuurlijke meiden: Pippi Langkous en Alice in Wonderland. Inmiddels is het steeds normaler in kinder- en tienerboekenland: meiden zijn net zo avontuurlijk als jongens! En omdat ik nog steeds dol ben op kinderboeken: hier zeven boeken uit mijn boekenkast die mijn dochters én mij hebben geïnspireerd tot avontuur. 

‘Meisjes met lef. Een gids voor een Episch Avontuurlijk Leven’ – caroline Paul

Dit is voor mij het ultieme boek voor avontuurlijke meiden en jonge vrouwen. Zoek je grenzen op en ga eroverheen, laat je niet betuttelen. de Amerikaanse TED-spreker Caroline Paul vindt dat meiden zichzelf moeten uitdagen, dat het belangrijk is voor een leven voor opwinding, zelfvertrouwen en plezier. Het boek laat meiden zien hoe ze het leven stoer tegemoet kunt treden. Met leuke illustraties en ervaringsavonturen en moderne heldinnen, onder wie het Nederlandse zeilmeisje Laura Dekker. Bekijk het boek hier.

‘Lampje’ – Annet Schaap

Dit boek kreeg ik van een vriendin en ik heb het in een adem uitgelezen, want het is ook voor volwassenen. Annet Schaap is eigenlijk illustratrice van kinderboeken, bijvoorbeeld van Francine Oomen. Dat ze prachtig kan schrijven, blijkt uit dit boek dat in 2018 alle belangrijke prijzen binnenharkte, waaronder de Gouden Griffel. Het boek gaat over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, die iedere dag naar boven klimt om het licht aan te steken. En over een stormachtige avond, waarop de lucifers op waren en er van alles misging. Het is vooral een woest en prachtig avontuur over moed en volharding. Bekijk het boek hier.

Pippi Langkous’ – Astrid Lidgren

“Ik heb het nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”, is de meest bekende uitspraak van Pippi. Voor mij, en vele anderen, was ze mijn allergrootste rolmodel. Ze liet ook zien – net zoals dit platform – dat je avonturen ook thuis en dichtbij kunt beleven en dat het ‘m vooral zit in een avontuurlijke mindset. En zo’n vader, wie wilde er nou niet zo’n stoere piratenvader die haar helemaal vrij liet. Ongeëvenaard, dit boek. Behalve dat maakt het dat ik zo graag nog een keer naar Zweden wil om zo’n dorpje te bezoeken..Bekijk het boek hier.

‘Alice in Wonderland’ – Lewis Caroll

Natuurlijk staat het oerboek waaruit dit platform geboren is op mijn lijst. Ik ben grote Alice-fan, want voor mij is ze een echte ontdekkingsreiziger. De filosofische inslag van deze klassieker vind ik ook zo mooi. Maar dit bijzondere, fantastische boek is wel de mooiste uitvoering die ik ken. Modern en oud tegelijk. En het boek van Alice in Spiegelland zit er meteen bij. Bekijk het boek hier.

‘Bedtijdverhalen voor Rebelse Meisjes’ – Elena Favilli

Dit tienerboek, een New York Times bestseller, kwam ik bij toeval tegen in Engeland en ik was blij later te zien dat het ook in het Nederlands is vertaald, zoals hoort met goede boeken. Ik vind ze zo inspirerend, deze bedtijdverhalen voor Rebelse Meisjes, dat ik er zelf ook van genoten heb. Het zijn inspirerende verhalen van honderd avontuurlijke vrouwen zoals Michelle Obama, Jane Austin, Cleopatra en Serena Williams. Allemaal met de boodschap: volg je hart, gebruik je hoofd, en doe je bovenste best. Ongewone verhalen, als dat niet inspireert tot avontuurlijk leven. En illustraties als schilderijen. Er is een deel 1 en een deel 2, beide boeken zijn de moeite waard. Bekijk het boek hier.

Stoere sprookjes over Avontuurlijke meisjes’ – Julia Bruce

In sprookje zijn het veelal jongens die de schurk verslaan. In deze sprookjes zijn het meisjes die moed en kracht gebruiken. Het leuke is ook dat het sprookjes zijn uit de hele wereld. Wie wordt daar niet avontuurlijk van? Bekijk het boek hier.

de Hongerspelen trilogie – Suzanne collins 

Dit was een van de eerste fantasieboeken voor tieners waarin een meisje de heldin is. Behalve dat, is het idee geweldig. Het verhaal speelt zich af in een apocalyptische wereld waar Katniss Everdeen in het armste district woont. Ieder jaar worden er kinderen opgeofferd om deel te nemen aan de gruwelijke Hongerspelen die de elite moeten vermaken. En hoewel het hier een fantasy verhaal betreft, kun je het natuurlijk spiegelen aan de realiteit. De elite weet de schaarse middelen naar zich toe te trekken, terwijl de armen zich opofferen. Daar steekt Katniss een stokje voor. Bekijk het boek hier

Wil je de 7 beste boeken Lezen over avontuurlijke vrouwen? Klik dan hier.

Brigitte Ars