web analytics

5x een magische sterrenhemel in Nederland

Stel je eens een betoverende sterrenhemel voor. Een die alleen te zien is wanneer je je in complete donkerte waant en er geen stad te bekennen is. Dit spektakel staat bij veel mensen hoog op hun bucketlist. En voor zo’n magische sterrenhemel hoef je Nederland helemaal niet uit. Dit zijn de vijf beste plekken om sterren te kijken in Nederland.

Provincie Zuid-Holland

1. De Kop van Goeree

Het eiland Goeree-Overflakkee staat bekend om zijn natuurgebieden, pittoreske dorpjes en jawel: sterren kijken. Bij de Kop van Goeree is zo weinig lichtvervuiling dat je hier met gemak flink wat sterren spot.

Op een heldere nacht kan je hier – vanaf het strand bij de kop van Goeree – zomaar wel eens een glimp van de magische Melkweg opvangen.

Provincie Groningen

2. De Kiekkaaste

Aan de grens van Duitsland, in het Groningse Dollardgebied, ligt de Kiekkaaste. Dit is de enige buitendijkse vogelkijkhut van Nederland. De Dollardskwelders vormen op internationale schaal een belangrijk broedgebied voor verschillende vogels en gelukkig vind je hier dan ook bijna geen lichtvervuiling.

Vanuit de Kiekkaaste beleef je op een heldere nacht een indrukwekkend avondje sterren tellen.

Provincie Friesland

3. Dark Sky Park Lauwersmeer
Sinds oktober 2016 is Nationaal Park Lauwersmeer een officieel Dark Sky Park. In dit soort gebieden zijn de nachten nog echt donker en wordt de duisternis goed beschermd.

Nachtelijke bezoekers ervaren hier de duisternis en bewonderen tegelijkertijd de sterrenhemel. Leg je kussentje neer op een van de hemelplatforms en verdwaal in de sterren.

Provincie Drenthe

4. Dwingelderveld National Park

Een andere plek waar je sterren kunt kijken is bij Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe.

Hier bewandel je een vijf kilometer lange Nachtwandelroute dwars door de Drentse heide. Een heus avontuur! Deze route is aangegeven met reflecterende paaltjes en leidt je langs heuvelachtige zandvlaktes, beekjes en bospartijen. Omdat je door de duisternis weinig zicht hebt, beleef je de wandeling veel zintuiglijker. Alle geuren komen veel intenser binnen en enkel op gehoor vind je je weg door de nachtelijke natuur. Je zou bijna vergeten om af en toe even stil te staan en je te verwonderen over de lichtgevende hemel boven je hoofd.

Op Terschelling

5. Dark Sky Park de Boschplaat

Dit natuurgebied werd ooit als eerste gebied in Nederland verklaard als Dark Sky Park. Daarmee behoort Terschelling tot één van de donkerste plekken ter wereld.

Klim op één van de hoge duintoppen, installeer jezelf in het zand en overzie het hemelgewelf als een indrukwekkend panoramabeeld. Weet jij de Poolster te spotten?

 

Dit gastblog werd geschreven door de redactie van Honeyguide, hét inspiratieplatform voor bijzonder en bewust reizen in Nederland. Op de website www.heyhoneyguide.com verzamelen zij de leukste verborgen parels en belevenissen in eigen land. Zo inspireert Honeyguide jou om buiten de gebaande paden te treden en jouw vrije tijd te verrijken met de mooiste avonturen om de hoek.