web analytics

 

5 x Op avontuur in de herfst

Nu de dagen korter en kouder worden en je meer tijd op kantoor of binnenshuis doorbrengt, is hét moment aangebroken om het buitenavontuur in de herfst te ontdekken. Met deze 5 avontuurlijke tips haal je de innerlijke avonturier in jezelf naar boven. Trek je wandelschoenen, warme trui en regenjas aan en ervaar de natuur. De wind door je haar, druppels op je gezicht, knisperende bladeren onder je voeten. Je voelt dat je lééft!  Door: Klaske Delhij

1 -Wildzwemmen met je Hond

Bij mij kriebelde het al een tijdje: hoe zou het zijn om wildwater te zwemmen in de herfst? Ik zag allerlei beren op de weg: kou, mensen die je raar aankijken en voor gek verklaren. Deze week besloot ik het gewoon te doen. De hele zomer had ik al heerlijk met mijn viervoeter in een prachtig meer bij hondenlosloopgebied Tussen de Leijen (in Breda) gezwommen. Tussen de waterlelies, wuivend riet, ritselende bomen en meerkoeten. Ik trok mijn bikini, warme trui en lange broek en we gingen op pad. Het was een heerlijk verfrissende duik! Mijn viervoeter Dixie trappelde enthousiast voor me uit, tussen de waterlelies door.

Tip: blijf niet te lang in het water. Is het water 18 graden, zwem dan maximaal 18 minuten. Check hier de actuele watertemperatuur. Let ook op of je hond niet gaat rillen van de kou. Na afloop warmden we weer op met een kort rondje door het omliggende bos. Ook eens proberen? Bij veel recreatieplassen is je hond weer welkom vanaf 1 oktober.

Meer weten over Wildzwemmen? Lees dit blog over Zwemmen in de kou

Wildzwemmen
Wildzwemmen

2 -Bijzondere Herfstwandeling 

Een heerlijke wandeling in de herfst maak je avontuurlijk door af te wijken van je bekende wandelroutes. Op Komoot vind je routes in de buurt of verder weg. Pak ook eens de bus, trein, fiets of auto en ga wandelen in een heel andere omgeving. Ga lekker in je eentje op pad en neem jezelf voor om open te staan voor ‘bijzondere ervaringen’. Dit kun je als intentie zetten vooraf of het als affirmatie een aantal keer in jezelf herhalen. Je zult zien dat er allerlei bijzondere ervaringen op je pad komen! Zo kom ik regelmatig mooie, grappige ‘schatten’ tegen onderweg en in de natuur: een mysterieuze kist (mét schat) ergens in het bos, een grappige tekst op straat, een inspirerend gedicht op een steen en een scheepswrak in de polder.  

Lees ook: Het Grote Wandelblog: 10 manieren om te wandelen

2 – Nachtwandeling

Ervaar de duisternis, stilte en bosgeluiden tijdens een nachtwandeling. Je zintuigen staan op scherp, in het donker ziet alles er anders uit en je kun genieten van de sterrenhemel en de maan boven je. Een nachtwandeling kun je zelf organiseren, maar je kunt ook aansluiten bij een nachtwandeling van Natuurmonumenten onder begeleiding van een boswachter.

De Nacht van de Nacht (27/28 oktober 2023) is een jaarlijks evenement met vele activiteiten om je ‘het nachtleven’ op een heel andere manier te laten ontdekken. Zo kun je de twee vuurtorens in Westkapelle bezoeken, de hemel bestuderen in de volkssterrenwacht in Bovenkarspel of op een spooktocht in Zwolle langs spookhuizen en bijzondere bomen, bewoond door boomgeesten of dryades. In het Friese Rysterikbos loop je een route langs kronkelige paadjes, met muziek en dans, sprookjesachtige acts en spookverhalen, en na afloop een kampvuur.

Meer nachtavontuur? Lees ook het blog: 5 x een magische sterrenhemel in Nederland

4 -Slaap een nacht buiten

Franny, lid van de Avontuur Academy, probeerde het voor je uit. Zij vierde haar verjaardag, samen met haar man, op een matras in de tuin.

“Onder de sterrenhemel en de maan ben ik jarig geworden. We hadden ons matras naar buiten gesleept en sliepen onder dekens en met twee hete kruiken. Het was 4 graden, maar die kruiken waren niet eens nodig. We hadden kaarsjes aan, een glas whisky en een stuk chochola. Het was heel gezellig.

Mijn man porde mij om 3.30 uur wakker. Ik dacht om op een vallende ster te wijzen, maar toen voelde ik de regendrupels op mijn gezicht. Lachend sleepten we het matras en de dekens weer naar binnen, om binnen verder te slapen. Mijn nieuwe levensjaar was in elk geval memorabel begonnen!”

5 – Wildwater raften (of Kayakken) op de Belgische Ambleve

Jaren geleden heb ik de adreline kick ervaren van wildwater raften op de Dominicaanse Republiek. Samen peddelen over een bruisende rivier, langs rotsblokken,  stroomversnellingen en met als hoogtepunt een kleine waterval.

Dit staat al een tijdje op mijn lijstje om nog eens te ervaren. Nu ontdekte ik dat de herfst de uitgelezen periode is om te gaan wildwater raften in de Ardennen. Vanaf eind oktober tot april kun je raften op de rivier de Ourthe met minimaal 10 personen (€ 40 p.p.) onder begeleiding van een instructeur. Of op de rivier Amblève in een groep van 8-10 personen (€ 22,50 p.p.). De tocht duurt ca. 2-3 uur en is ook geschikt voor beginners. 

Foto: Unsplash

 

Wil jij ook meer avontuur in je leven?

Word lid van de Avontuur Academy en ga binnenkort mee op microavontuur! Kijk voor meer informatie op de Avontuur Academy!

 

Zoutpad

Recente berichten