web analytics

Avonturen in het donker

Nu overal licht is,
zoeken we de duisternis

 

Als iets je dwingt je controle te laten vieren, is het wel duisternis. Waar vind je nog echte duisternis in Nederland en de landen eromheen? Vijf ideeën om lekker uit je verlichte comfortzone te gaan en avonturen in het donker te beleven.

De wintertijd omhult ons met duisternis, die we met kunstverlichting proberen weg te moffelen. Toch brengt de duisternis ons veel, zie ook dit artikel over avontuur in de duisternis, in ieder geval een stuk uitdaging en spanning, een ander perspectief en een nieuwe ervaringen. Vijf ideeën om avonturen in het donker te beleven.

1. Zoek het échte donker op en staar naar de sterren

 

Dark Sky Park

Nederland is een van de landen met de meeste lichtvervuiling ter wereld. Toch hoef je om echt donker te beleven niet het vliegtuig in. In 2015 werd Lauwersmeer tot ‘Dark Sky Park’ uitgeroepen, in 2016 Boschplaat (Terschelling): dit zijn gebieden waar geen kunstmatige lichtvervuiling is. Groot-Brittannië heeft meerdere Dark Sky parken, waaronder Exmoor (een Dark Sky reservaat, zie dit verhaal), Galloway (Schotland), Northumberland in noord England, en Brecon Beacons bij Wales en het eiland Sark bij Guernsey. Deze plekken kun je allemaal per boot/kanaaltunnel en auto bereiken. In Duitsland moet je bij Westhavelland Naturpark (Brandenburg) zijn. België heeft geen officieel Dark Sky park, Frankrijk in de Haut-Pyreneeën.

Dark Sky Cities

Ook noemenswaardig is de Nacht van de Nacht, 24 oktober 2020. Die dag worden honderden evenementen georganiseerd en doven honderden bedrijven en gemeenten lichten van gebouwen en reclameverlichting. Ze hebben ook een leuke inspiratiegids.

2. Actief in het donker


 1. Ongeorganiseerd

  Zelf maak ik vaak avontuurlijke nachtwandelingen, ook door het donkere bos. Ik ga soms zelfs wel eens door het bos hardlopen met een vriendin. Wel heb ik dan mijn telefoon met zaklamp bij me, want je wilt niet tegen bomen aan lopen of over wortels struikelen. Je raakt gedesoriënteerd en hoort dingen die je normaal niet hoort.

  Ook kan je denken aan nachtzwemmen of nachtduiken, maar zorg dan toch dat je altijd goede verlichting bij je hebt. Zeker nachtduiken kan heel desoriënterend en zelfs gevaarlijk zijn als je zaklantaarn onder water ineens niet werkt, heb ik zelf ooit ervaren.

   

  Georganiseerd

  Er komen steeds meer georganiseerd nachtwandelingen, vaak voor een goed doel. De bekendste:

  • Staatsbosbeheer heeft verschillende nachtwandelingen waarbij je met een boswachter het bos in kunt.
  • Natuurmonumenten organiseert jaarlijks de Midzomernachtloop, en ook andere nachtwandelingen
  • Stichting 40 mijl organiseert op 20 juni een nachtwandeling door Dark Sky Park Lauwersmeer.
  • In de nacht van 20 op 21 juni vindt de Nacht van de Vluchteling plaats, een pittige tocht om geld op te halen voor noodhulp voor vluchtelingen wereldwijd.

3. Reizen door het donker

 

Ongeorganiseerd

Wat let je om de dag te slapen en in de nacht te reizen? Het levert een compleet nieuwe ervaring op. Zo ken ik iemand die ooit zijn trein vanuit Amsterdam naar Breda had gemist. In plaats van een hotel te nemen, sloot hij in een nachtcafé aan bij een groep Britse nachtbrakers die later nog naar een technofeest gingen. In de ochtend gingen weer de eerste café’s open waar hij zich bij vroege vogels mengde tot de trein terugging. Een reis door het donker en een avontuur in de nacht.

 

Georganiseerd

Reizen door het land van de middernachtzon, dat kan bij deze reisorganisatie. Hiervoor moet je wel het vliegtuig in, maar je slaapt overdag en reist in de nacht.

https://tothierenverder.nl/category/groepsreizen/

4. Festival in het donker

Er worden steeds meer evenementen in het donker georganiseerd:

 • Exmoor Park in Engeland heeft een jaarlijks Dark Sky festival in oktober, rond de herfstvakantie. Met nachtwandelingen, een astro-party en lezingen
 • Ook Lewis (Hebriden) heeft een Dark Sky festival, waarbij artiesten en astronomen samenwerken en je kunt nachtzwemmen in de winter.
 • De Nacht van Nacht (24 oktober) is niet zozeer een festival, maar er worden wel evenementen georganiseerd.

5. Eten en feesten in het donker

 

Ongeorganiseerd

Vraag eens mensen op bezoek voor een diner in het donker ervaring, bijvoorbeeld met oudjaar of juist in de zomer, onder de sterrenhemel.

 

Georganiseerd

Inmiddels zijn er veel restaurants waar je in het donker kunt eten. Een bijzondere ervaring, want je herkent de smaak soms niet als je niet ziet wat er op je bord ligt. Bij Zwart in Breda kun je ook een Surprise feest organiseren in het donker. 

 

 

Cultuur in het donker 

 • Bij het MuZIEum in Nijmegen draait alles om ‘donkerbeleving’ en kun je bijvoorbeeld ervaren hoe blinde mensen op vakantie gaan.
 • Hou ook de kalender van de Nacht van de Nacht in de gaten voor bijvoorbeeld dialogen of dichters in het donker.