web analytics

Microavontuur

12 x avontuurlijk overnachten in eigen land

 

Bij een microavontuur in eigen land hoort natuurlijk: avontuurlijk overnachten. Hier vind je 10 ideeën voor hoe je out-of-box kunt slapen om de ochtend daarna fris op ontdekkingsreis te gaan in de omgeving. 

1 – Slaap buiten, onder de sterren

Waar dan ook, en op iedere leeftijd. Bijvoorbeeld in een ‘bivvy bag’, een bivakzak. Een bivakzak is eigenlijk een soort slaapzaktent die je warm en droog houdt, en is ideaal voor avontuurlijke nachten.

2 – Slaap in de achtertuin van een ander

Via Campspace kun je kamperen in de achtertuinen van anderen. Een geweldige ervaring, want je hebt je eigen privékampeerplaats. Ik heb het zelf onlangs gedaan in de tuin van een boerderij in het Noord-Limburgse Siebengewald, aan de grens van Duitsland. Ik kreeg meteen allerlei tips voor bezienswaardigheden van de vriendelijke boer en boerin, bijvoorbeeld over een mooi meertje in Nationaal Park De Maasduinen. Voor mij nog extra leuk omdat mijn ouders uit deze omgeving komen, dus ik leerde een omgeving kennen waar mijn eigen geschiedenis ligt.

microavontuur in eigen land alice goes wild

3 – Kamperen in je eigen tuin

Simpel. Even de tent opzetten, kampvuur aan en je voelt je serieus een ander mens! Gewoon doen. 

4 – Kamperen op een eiland

Midden in het Veluwemeer ligt een klein onbewoond eiland, de Kluut. Op dit eiland kun je avontuurlijk kamperen in prachtige natuur met weids uitzicht over het water. Je kampeert er in een traditionele nomadentent, zoals een tipi of een yurt. Voor meer informatie, zie Campspirit.

5 -Kamperen in ‘Buitenland’ (of een andere bijzondere camping)

Bij kampeerterrein ‘Het Bos Roept’ lonkt de natuur. Of neem kampeerterrein ‘De Lieveling’, al jaren een lieveling van velen vanwege de avontuurlijke hippiesfeer. En anders kun je ook nog terecht bij de boswachter. Volg deze link van de leuke website Hey Frits, hij heeft ze voor je op een rijtje gezet.

6 -Overnachten op Pampus

Op het bijzondere forteiland Pampus in het IJsselmeer kun je overnachten, lekker biologisch eten én wildzwemmen. Ik vond het zelf een van de meest avontuurlijke dingen die ik gedaan heb afgelopen jaar. Hier lees je over dit fantastisch avontuur dat ik samen met een vriendin meemaakte op een onbewoond eiland, en hoe je er komt.

avontuurlijk overnachten alice goes wild

7 – Slapen in een woonboot

Wie heeft zich niet voorgesteld hoe het is om te wonen op een woonboot? Via deze site boek je de leukste plekken op een woonboot. Het leven vanaf het water ziet er heel anders uit.

8 – wildkamperen

Huh?! Dat is toch verboden? Toevallig hoor ik het vaak van mensen die ik interview voor mijn podcast, dat ze toch gaan wildkamperen en bossen en duinen, en zelfs het Amsterdamse bos. Dus ja, een beetje ongehoorzaam en stout van me om dit zelf ook te doen en aan te moedigen, mar het is een te gekke ervaring. Als je gaat wildkamperen, gelden er een paar belangrijke regels. 1. Ga vlak voor zonsondergang en vertrek na zonsopgang. 2. Maak geen vuur. 3. Laat geen rotzooi achter, ruim zelfs rotzooi op als je die ziet. Laat als avonturier de wereld een beetje beter achter dan dan dat je hem aantrof.

9 – Paalkamperen

Huh?! Dat kan toch niet meer? Deels heb je gelijk. Even om iedereen bij te praten: paalkamperen mocht lange tijd op speciale plekken van Staatsbosbeheer. Dat feest is afgelopen, nadat er teveel troep werd achtergelaten. Toch mag het nog steeds op enkele priveplekken, maar je moet wel even op zoek. Ook hier gelden de regels van hierboven, van het wildkamperen.

Rondwandeling-Loevestein-Alice-goes-wild

10 – Voel je als Henry Thoreau in een Natuurhuisje of boswachterswoning

Een natuurhuisje-status krijg je niet zomaar, het huisje maakt in ieder geval geen deel uit van een park. 

De huisjes doen me denken aan de boeken van Henry David Thoreau, die meer dan honderd jaar geleden in een huisje in het Amerikaanse woud woonde en er dromerige boeken over schreef, zoals Walden. Natuurhuisjes zijn de laatste tijd heel populair geworden, dus boek ze op tijd. Kijk op deze website.

11 -Twee avonturen in één: de Blokhutboot of de kampeervlot

In de Bommelerwaard, de Biesbosch en aan de Linge kun je een blokhutboot huren: een blokhut op een boot, zoals de naam al zegt. Een avontuurlijke combinatie, dus. Kijk op deze site.

Een andere bijzondere overnachting is een kampeervlot voor vier personen waarmee je door Waterland kunt dobberen.

12 – Leef minimalistisch in een Tiny House

Zelf heb ik er ook een, maar dan net over de Belgische grens: een Tiny house, in mijn geval een boshuisje. Niet te geloven hoeveel er in zo’n ieniemieniehuisje past, maar goed, je reist er dan ook minimalistisch naar toe (als het goed is..). Je vindt ze veelal op de Veluwe, maar ook in andere delen van het land. Even googelen.. 

TIP 

 Download gratis ‘De 40 leukste microavonturen in Nederland. Microgids voor ontdekkingsreis in eigen land’ voor aanvullende ideeën. Je vindt de gids onder ‘Cadeautje van Alice’!

Brigitte Ars