web analytics

Wandelavontuur

Twaalf avontuurlijke rondwandelingen door heel Nederland

 

De natuur in, dwalen over mooie landgoederen met kastelen of door dorpjes. Dit zijn de mooiste en avontuurlijkste rondwandelingen door heel Nederland.

Rondwandelingen zijn ideaal, je hebt geen gedoe met bijvoorbeeld de auto ergens anders ophalen. Hieronder vind je een selectie van mooie, afwisselende rondwandelingen door het hele land, zoals Trage tochten, Klompentochten en Boswachterspaden. Het zijn wandelingen die ik zelf heb gelopen of aangeraden worden door experts en doorgewinterde wandelaars. Kijk ook even na of de hond mee mag. Weet jij ook een mooie route? Laat het hieronder weten.

 

1 – Trage Tocht Rheden (Gelderland), 12 km

‘Wanda Wandelt’ is een van de bekendste wandelsites van Nederland. Wanda heeft op haar site veel recensies staan van wandelingen en dit is er een waarover ze heel enthousiast is. De tocht begint in Rheden. Hij gaat over de Veluwezoom en belooft 12 kilometer stijgen en dalen over de bossen en de heide. Je vindt de tocht hier.

2 – Boswachterspad ‘SmokkelroutE’ in Strijbeek (Noord-Brabant), 9 km

Deze loop ik zelf regelmatig. Bij deze tocht struin je over heidegebieden en langs mooie vennen. Je kunt je auto parkeren bij het gezellig restaurant ‘Het Smokkelaartje’. Je vindt de tocht hier.

Op avontuur in Breda - Alice goes Wild strijbeekse heide

3 – Groene wissel Wandeling vanuit Maarn (Utrecht), 12 km

Een wandeling over de stille paden door Landgoed Huis te Maarn en de Kaapse Bossen. Je vindt de tocht hier. 

4 -Boswachterspad op de Amerongseberg (Utrecht), 8 km

Laat je verrassen door de afwisselende natuur en het uitzicht vanaf de Elsterberg tijdens deze wandeling door het Amerongse Bos in Utrecht. Je vindt de tocht hier.

5 -Boswachterspad Kachelduin en Malote, Noordwijk (Zuid-Holland), 7,6 km

Wandel over de Kachelduin en door het duinbos van Noordwijk. Het Hollands Duin is een fijne combinatie van bos en duin. Je vindt de tocht hier.

6 -Geuldal met Natuurmonumenten (Limburg), 6 km

Als Limburger ben ik fan van deze streek. Epen is een prachtig pittoresk dorp, bekend vanwege de Zuid-Limburgse vakwerkhuisjes. De tocht vindt je hier.

Rondwandeling-alice-goes-wild

7 – ANWB-wandeling door de geschiedenis van Drenthe, Havelte, 13 km

Deze wandeling voert door een authentiek stuk Drenthe. Wie waren onze voorouders en hoe leefden zij? Veel informatie over onze geschiedenis zit verborgen in de bodem van ons land. Rond Havelte, een van de oudste en oorspronkelijkste dorpjes van Drenthe, liggen ook veel monumenten uit het verre verleden boven de grond. Oudheidkundige vondsten als hunebedden en grafheuvels, terpen en ruïnes kom je hier overal tegen. Ze vertellen het verhaal van meer dan 12.000 jaar bewoning. Maar Drenthe zou Drenthe niet zijn zonder schaapskudden, herders en mooie natuur, dus kijk zeker even hier voor deze mooie tocht.

8 -Rondje Loonse en Drunense duinen, Natuurmonumenten (Brabant), 6 km

Nationaal Park De Loose en Drunense Duinen is een van de grootste levende stuifzandgebieden in Europa. Het wordt ook de Brabantse Sahara genoemd. Kinderen en honden zijn er dol op, De wandeling start in het duinzand, dus meteen pret! Bekijk de tocht hier

9 – KLOMPENPAD ROSANDE DOOR OOSTERBEEK (GELDERLAND),13 KM

Klompenpaden zijn wandelingen over boerenland in Gelderland en Utrecht met rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur. Het Rosande-klompenpad van Oosterbeek is een van de mooiste en afwisselendste. Kijk met de ogen van de schilders van de Oosterbeekse school naar beboste hellingen en snelstromende beken. Wandel door de uiterwaarden van Rosande en door landgoederen met beukenlanen op de stuwwal. Bekijk hier de tocht. Klompen aan, rugzak om en gaan.

Rondwandeling-Loevestein-Alice-goes-wild

10 – ANWB-route aan De Linge: Asperen en Leerdam,12 km

Hoge wolkenluchten, dijkhuizen in soorten en maten en na vrijwel elke bocht een ander uitzicht. Een wandeling langs de slingerende Linge (een favoriet van mij!) vergeet je niet snel. Je ziet lange rijen appelbomen, een middeleeuws fort en natuurlijk de rivier.

Bekijk de tocht hier.

11 – Groene Wissel Domburg (zeeland), 18 km

Deze route is volgens ‘Wanda wandelt’ de mooiste route van Zeeland. De tocht voert langs strand, akkerland, kreken en bos en is dus superafwisselend. Ik heb zelf delen van de route gelopen en het is een erg mooi, afwisselend gebied, zeker voor de zee-liefhebbers onder ons. Je vindt de tocht hier

12 – Munnikenland met Slot Loevenstein (Gelderland), 18 km

Ontzettende leuke dagtocht door een mooi historisch natuurgebied met grote grazers. Bovendien ben ik ben altijd onder de indruk van het prachtige Slot Loevestein en je kunt dit slot ook bezoeken. Kijk even op via deze site of het voetpondje geopend is, anders kun je het misschien op een ‘Inspiratie-voor later-lijst’ zetten. 

 

TIPS 

– Niet alle tochten zijn handig met honden, zeker als er grote grazers rondstruinen. Kijk dit nog even goed na.

– Neem voldoende eten en drinken mee. 

– Op wandelsites als Wandawandelt en We12travel vind je leuke ideeën.

 

Brigitte Ars