web analytics

De onontdekte stad

 

10 x Avontuurlijk en onontdekt Maastricht

Maastricht is avontuurlijker dan je denkt. Al is het maar omdat je hier letterlijk de grenzen opzoekt en het gevoel hebt dat je in het buitenland zit. Als oud-bewoner ben ik dol op de sfeer van deze stad. Hier kun je heerlijke out-of-the-box plekken ontdekken en actieve tochten maken rond de stad.

1 – Wandelen over de St. Pietersberg

 Het kán druk zijn, dus zoek liever een rustige dag of een moment in de avond. Maar de Sint Pietersberg heeft zoveel te bieden dat ik deze tip niet kan achterlaten. Al wandelend over deze berg kom je de ene na de andere verrassing tegen: een prachtig uitzicht over het uitgestrekte verlaten Enci-terrein, het kasteeltje van André Rieu, leuke tavernes en zelfs een Lourdes-grotje.

Natuurmonumenten heeft mooie routes. Kijk hier voor een korte route en hier voor een lange tocht.

 

Avontuurlijk Maastricht Alice goes Wild
Avontuurlijk Maastricht ondergrondse Grotten

2 – Maastricht ondergronds: duik de aarde in

Maastricht ondergronds is een geweldige ontdekking, donker en mysterieus. Wil je actief bezig zijn, dan kun je steppen in Grotten Zonnenberg. In grotten Noord ontdek je bijzondere geschiedenis, een heus ondergronds museum. Fort St Pieter is als oud fort de moeite waard. In Maastricht vind je ook de Kazematten: een 14 kilometer lang gangenstelsel dat tussen 1575 en 1825 werd uitgegraven ter verdediging van de stad. Hier vind je meer informatie.

Mocht je nog niet genoeg hebben van die donkere ondergrondse wereld, ga dan naar Valkenburg naar de Romeinse Katacomben.

 

3 – Marres: cultuurhuis voor de avontuurlijke geest (met eettuin)

In een mooi pand aan de Herengracht ligt een van de weinige musea die geheel gericht zijn op katten: het Kattenkabinet. Je krijgt hier een beeld vanMarres is een avontuur voor je creativiteit en geest. Het is een internationale presentatie-instelling in een woonhuis. Hedendaagse kunst wordt hier onderzocht door tentoonstellingen en workshops. Vooral opkomende kunstenaars staan hier in de picture. Bedoeling is mensen betrokken te maken bij de denkprocesssen van hedendaagse kunstenaars. Marres werd in 1998 opgezet door brouwersfamilie Marres. Je kunt er ook heerlijk Mediterraans lunchen en dineren in Marres Kitchen. In de zomer kun je in de prachtige stadstuin zitten, een oase van rust in de stad.

Avontuurlijk en onbekend Maastricht

4 – Groene Wisselroute over de Stadsmuren en St Pietersberg

Groene Wisselroutes zijn wandelingen van station naar station die vooral door groene gebieden lopen. Er lopen twee Groene wisseltochten door Maastricht die de moeite waard zijn: ‘Jeker, Hoge fronten en St. Servaesbasiliek’ (9 kilometer) neemt je mee over oude verdedigingswerken (mooi uitzicht!), de Oude Lieve Vrouwenwal en langs het prachtige Jekerkwartier. De andere tocht, een ‘bergwandeling’, laat je uitdagend wandelen over de St. Pietersberg en de Cannerberg (22 kilometer).

5 – Kano over de grensmaas

Wist je dat de Grensmaas tussen Nederland en België sinds 2010 weer geschikt is om te kajakken en raften? Dat je er zelfs door stroomversnellingen kunt gaan? En dat allemaal door een mooi natuurgebied net buiten Maastricht. Je kunt eventueel op de fiets weer terug. Kijk hier voor meer informatie.

6 – Road Trip Langs de Mergellandroute

Als je dan toch een road trip wilt doen, doe dan de Mergerlandroute, een route van 100 kilometer langs vooral rustige wegen. Maar wijk gerust af van het geijkte pad (de route), want ook daar omheen is het mooi. Kijk hier voor de route.

Avontuurlijk Maastricht
Avontuurlijk Maastricht

7 – Landbouwbelang: culturele broedplaats

Nog zo’n heerlijke culturele broedplaats van Maastricht, maar dan voor de alternatieve ‘underground’: Landbouwbelang. Een geweldige out-of-the-comfortzone-plek voor een milieuvriendelijke, niet-commercieel levende en werkende gemeenschap. Kijk online op de website wat er te doen is, o.a. een doorgeefwinkel, en je kunt er op gezette tijden ook eten.

8 – Kroegjestocht of Kroegjesroutepad rond de Vijlenerberg

Buiten Maastricht, in de buurt van Epen en Gulpen kun je de Kroegjestocht lopen op de Vijleneberg. Geweldig als je een avontuurlijke tocht wilt combineren met een bourgondisch biertje. Kies een kroegje als beginpunt en lopen maar. Voor de fervente wandelaars is er een Kroegjesroutepad ontwikkeld, van Epen naar Vijlen, via Holset naar Epen. Je loopt dan ongeveer 18 kilometer per dag.

9 – Fietsen of Mountainbiken rond Maastricht

Fietsen rond Maastricht? Rondje Maastricht is een mooie fietstocht van 50 kilometer, door het centrum, langs de Maas naar het mooie dorp Stein waar je een tussenstop kunt maken. Voor mountainbiken is er een nieuw rondje rond de St. Pietersberg. Meer informatie vind je hier.

10 – Lange Afstands wandelpaden

Maastricht ligt aan een aantal grote wandelroutes. Het belangrijkste pas is natuurlijk het Pieterspad dat eindigt in Maastricht en loopt vanaf Pieterburen. Ook lopen er pelgrimsroutes door Zuid-Limburg via Maastricht. Verder zijn (delen van) de wandeling uit het boekje ‘Een wandeling rondom Zuid-Limburg’ van Alex Buis door Zuid-Limburg de moeite waard, omdat hij altijd zoekt naar onontdekte padend.

Met dank aan Nadine Massen en Jerrol van Els voor de tips en foto van de grot (Jerrol van Els)

Brigitte Ars