web analytics

De onontdekte stad

 

10 x Avontuurlijk en anders Amsterdam

Een dagje Amsterdam toeristisch? Er bestaat ook een ander Amsterdam waar de toeristen niet of nauwelijks komen, geliefd bij de locals, alternatievelingen en avonturiers. Alice vond via echte Amsterdammers de volgende ‘verborgen parels’, zoals het kleinste museum ter wereld en tochten door de snel opkomende havengebieden, waar een nieuwe tijd is aangebroken en je zelfs kunt slapen een hijskraan. Tien tips, waaronder  leuke plekken om avontuurlijk te overnachten en te eten.

1 – Varen naar vuurtoreneiland

Eten bij Vuurtoreneiland is een avontuurlijke minivakantie, belooft de site. Het avontuur begint al bij het fameuze Lloyd hotel waar je met het historische IJveer naar het eiland vaart. Vuurtoreneiland is een uniek stukje natuur in eigen stad. In een ruig landschap vind je loslopende dieren, zeldzame flora, een vervallen fort en Amsterdams’ enige vuurtoren. Gelegen in het Markermeer bij Durgerdam, is Vuurtoreneiland alleen per schip te bereiken.

2 – Fietsen en wandelen langs de Natuurboulevard

De natuurboulevard loopt van Amsterdam naar Almere. Het is een aaneenschakeling van natuurgebieden langs het IJ waar van alles te doen is. Zo is er een leuk strandje in de Noordpolder. In de Diemer vijfhoek worden nu veel fiets- en wandelpaden aangelegd.

Kijk bijvoorbeeld eens naar deze route bij het IJmeer.

3 – Pionieren door het nieuwe Havengebied

Tip van vriend Jerrol: “Huur een fiets aan de achterkant van het station. Neem het pondje achter het CS naar Noord. Daar vind je het Tolhuis terras, met daarachter een verborgen parkje. Rij naar het noorden van dit eiland (via de IJ-promenade, via de voorkant van het nieuwe lab van Shell en de Grasweg). Neem bij de kruising van Grasweg en Distelweg de pont naar de Houthavens. Deze wijk is in opkomst dus je bent een echte pionier. Je vindt er leuke restaurants met veelal lokale biologische producten, zoals REM eiland, Vessel en Pont 13. Vanuit de Houthavens kun je weer naar het rauwe, industriële terrein van NDSM, waar o.a. restaurant PLEKK (Feel Good Food) ligt, en Noorderlicht (een culturele hangout met een lekkere, gezonde en verantwoorde menukaart). Van daaruit kun je weer met het pondje naar CS.” Een echt Feel Good adventure.

4 – Struintocht door kleine musea (waaronder het allerkleinste ter wereld!)

Vergeet even het Van Gogh, Stedelijk en Rijksmuseum. Houdt het klein.

Wist je dat bijvoorbeeld het kleinste museum van de wereld in Amsterdam ligt? En wel in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam, waar in dit superschattig pandje de verhalen van oude en nieuwe bewoners van het Oostelijk havengebied tot leven worden gebracht door verschillende kunstvormen. Centraal bij het museum staat het perron op de Cruquiusweg met spoorrails, wagon en perronhuisje. Hier vind je meer informatie.

In een mooi pand aan de Herengracht ligt een van de weinige musea die geheel gericht zijn op katten: het Kattenkabinet. Je krijgt hier een beeld van de rol die het huisdier speelde door de eeuwen heen, maar er lopen ook echte katten rond. (Het is daarom ook het enige museum van Nederland waar ik allergisch voor ben.)

Het Electric Ladyland is het enige museum ter wereld dat gericht is om fluoriscerende kunst, met fluoriserende kunstwerken uit de jaren vijftig en mineralen. Je krijgt hier een heus Flower Power gevoel.

En dan is er nog het Woonbootmuseum, dat gaat over het leven op Amsterdamse woonboten. Het bevindt zich natuurlijk op een boot.

5 – Bekijk een ander Amsterdam met lEx And The City

 Gids Lex van Lex and The City is altijd op zoek naar iets spannends, nieuws en anders, en daardoor misschien wel de avontuurlijkste gids van Amsterdam: hij geeft step-, skate- en fietstours. Wat mij betreft is hij de kenner van Amsterdamse verborgen parels (zo wist hij te vertellen dat het bij de Zaanse Schans nu zo lekker rustig is) en multiculturele wijken. Verder is hij een goede storyteller. Hij heeft ook leuke blogs, zoals deze met verborgen parels van Amsterdam Oost. Hiernaast vind je zijn favoriete route door de oostelijke havens van Amsterdam. En o ja, op het KNSM eiland kun je avontuurlijk overnachten in de hijskraan!

6 – Fietsen en schaatsen in Waterland

Boven Amsterdam ligt een geweldig waterrijkgebied om te fietsen (en te schaatsen als het klimaat ooit weer beter wordt..). Met pittoreske dorpjes zoals Broek op Waterland en Durgerdam. Kijk op deze route. 

7 – logeer op eiland fort Pampus

Op Forteiland Pampus kun je een magische nacht beleven in een tent onder de sterren. Er vertrekt een boot vanuit Amsterdam. Combineer dit met het prachtige Muiderslot en je hebt een haast middeleeuws avontuur…

Waterland Alice goes wild

8 – Loop de eerste etappe van het westerborkpad

In Amsterdam begint het Westerborkpad, een bijzondere bezinningsroute waarbij je wandelt in het spoor van de Jodenvervolging naar voormalig Kamp Westerbork. Het pad is 340 km lang, en bestaat uit 31 etappes. Het volgt de deportatieroute die veel slachtoffers van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog moesten volgen en voert langs onderduikadressen, synagogen en andere historische punten. De eerste etappe in Amsterdam is alleen al de moeite waard voor een dagtocht. Het pad start bij de Hollandsche Schouwburg, vroeger een verzamelplaats voor Joden. Het voert langs allerlei monumenten en herinneringspunten van de Jodenvervolging in Amsterdam.

9 – ontdek een StadsstranD

Hanneke’s boom bestaat al sinds 1662, toen er een oplossing gezocht moest worden voor deze obscure plek van de stad. Inmiddels is er een terras aan het water met een stadsstrand waar je prima kunt eten. Het ligt vlakbij CS. 

10 – Avontuurlijk overnachten EN ETEN

Avontuurlijk overnachten kun je o.a. bij het Bunk Hotel in een kerk, het wereldse en arty Hotel not Hotel en het bijzondere Lloyd Hotel. Ook kun je overnachten in een superschattig brugwachtershuisje via Sweets Hotel, een hotel dat bestaat uit 28 brugwachtershuisjes verspreid over de stad. En anders is de boomhut bij de bijzondere Herberg het Mandelahuisje nog een aanrader.

Anders eten doe je bij het on-Amsterdamse tHuis aan de Amstel, Mediamatic (eten uit een kas) en het rauwe Pllek. Of bij het experimentele, innovatieve terrein De Ceuvel. Zelf ben ik ook fan van de Zuid-Indiase thali’s van Saravana Bhavan bij het Frederiksplein. Want naar Amsterdam ga je immers ook voor andere culturele ervaringen!

Andere stad met andere, avontuurlijke manier bekijken? Lees de artikelen over Breda en Nijmegen.

Elders avontuurlijk overnachten? Kijk dan hier voor tips.

HEB JIJ NOG TIPS VOOR AMSTERDAM? STUUR EEN REACTIE!

 

Waterland Alice goes wild

Brigitte Ars