web analytics

De onontdekte stad

 

10 x Avontuur in en rondom Nijmegen

Nijmegen kan rauw en alternatief zijn, maar ook lieflijk. De stad kenmerkt zich ook door de heuvelachtige omgeving en doet daarom al gauw avontuurlijk aan. Geen wonder dat Nijmegen een perfecte stad is om te struinen, wandelen en hardlopen. Hier tien tips van avontuurlijke locals (en nee, even niet de Vierdaagse). 

1 – MuZIEum

Jaarlijks bezoeken mijn toerismestudenten dit museum en ik hoor alleen maar positieve verhalen. Het is spannend en leerzaam, bezoekers gaan echt anders aankijken tegen slechtziendheid. MuZIEum is een avontuurlijke ervaringsmuseum over zien en niet zien. Over de omgeving op een andere manier ervaren, met geur, tast en gehoor. Je gaat op ontdekkingstocht door het donker (Donker heeft op zich natuurlijk al iets avontuurlijks) en ervaart bijvoorbeeld hoe het is om zo op reis te gaan. Tegenwoordig is er ook een Expeditie Ribbelroute door de stad onder begeleiding van een slechtziende.

2 – Walk of Wisdom

Wat een fantastisch idee, de Walk of Wisdom. Je hoeft niet meer de drukke Santiago de Compostella te lopen tussen die duizenden andere mensen, Nijmegen has it all. In de prachtige omgeving van Nijmegen is dit geweldige pelgrimspad ontwikkeld, met als doel mensen hun eigen wijsheid te laten vinden. Met kernwaarden als vrijheid, respect en verbondenheid. Het pakket met de route ligt hier al op de kast, want ik ben om. 

3 -Zwemmen bij de Bisonbaai of Wylerbergmeer

Een paar honderd meter buiten de stad ligt het gebied van de Bisonbaai, waar je heerlijk kunt struinen tussen grote grazers. In de Bisonbaai kun je ook zwemmen. Een alternatief om te zwemmen is de Spiegelwaal, een nevengeul van de Waal. En het mooie Wylerbergmeer. De rest van de Waalstrandjes zijn veelal onveilig vanwege de stroming.

4 -Wandel bij Duivelsberg en Ooijpolder.

Ga wandelen bij de Duivelsberg (2 kilometer) met prachtige uitzichten en haal eventueel een pannenkoek bij het restaurant Duivelsberg. Een langer alternatief om te wandelen is de Ooijpolder, een boswachterspad van 12 kilometer langs de uiterwaarden van de Waal. Loop langs oude steenfabrieken en ontmoet bij hoog water de konikspaarden en Galloway runderen.

 

5 – Millingerwaard met theetuin

Een paradijs in de polder. Deze theetuin ligt verscholen in de uiterwaarden van natuurgebied De Millingerwaard. Je komt er na een mooie wandeling van 2,5 kilometer.

6 – De oude Honigfabriek.

De oude Honigfabriek is een industrieel icoon van Nijmegen. Een heerlijk verrassend avontuurlijk terrein. ‘Kunst met lef’ zegt al genoeg, maar jekunt er ook boksen of volleyballen. 

7 – Loop de Marikenloop (of een andere loop of trail)

Nijmegen is een perfecte loop- en hardloopstad. Al jaren organiseert de Stichting Zevevenheuvelenloop deze grootste ladies run van Nederland. Andere lopen zijn de Zeven Heuvelenloop en tegenwoordig ook de Marikentrail, en wat ruigere route. Minder bekend is het Night Run Festival (10 april 2020), een Night Run meteen muzikaal feestje in het donker.

8 – Fiets het bruggenrondje bij de Waal

Fiets een avontuurlijk rondje Spoorbrug en Waalbrug.

9 – Duo zweefvliegen vanuit vliegveld Malden

Voor de allerdappersten onder ons…

10 – Avontuurlijk eten.

Tussen al dat avontuur in kun je ook avontuurlijk eten. In café In de Blaauwe Hand zap je terug in de tijd, naar een van de oudste panden van Nijmegen, en realiseer je je dat het heerlijk is dat niet alle cafe’s en restaurants tegenwoordig gemoderniseerd zijn. Wie in de Ooijpolder is kan terecht bij het nostalgische restaurant en hotel Oortjeshekken.

Barbara van Oel & Brigitte Ars