web analytics

10 manieren om je wandeling spannender te maken

Wandelen is een gewoonte voor ons aan het worden. Is de nieuwigheid er wel een beetje van af? Dan zijn hier wat ideeën om je wandelingen weer nieuw leven in te blazen.

1 -Geef jezelf een opdracht mee

Van wandelen word je creatiever, dat is iets wat veel grote denkers zullen beamen. Geef jezelf een vraag of opdracht mee waar je – eventueel samen met iemand anders – op kunt broeden.

2 – Klein wordt groot

Tip voor als de lucht grijs is en het miezert: Geef jezelf de tijd om 5 minuten te wandelen. Uiteindelijk ben je vaak veel langer onderweg. Zo werkt het namelijk met de comfort zone: eenmaal op weg is het meestal geen probleem meer, zeker niet als je je warm hebt aangekleed.

3 – Kijk naar boven

Kijk tijdens deze wandeling eens zoveel mogelijk naar boven, als het veilig is natuurlijk. Je ziet een andere omgeving, of je nu in de natuur bent of in de stad. Zeker ook in de stad ontdek je dingen die tot dan toe misschien voor je onbekend waren.

4 – Wordt een vogelaar, boom- of plantenkenner

Veel wandelen leidt vaak tot beter kijken. Dit merk ik sinds ik de opleiding doe tot bosbad-gids. Grijp de kans om een boekje over vogels, planten of bomen te kopen en meer te weten te komen. Met de app PlantSnap kun je foto’s van een plant nemen, en de app vertelt je om welke plant het gaat.

5 – Walk and Talk

Vraag iemand die je al een hele tijd niet meer hebt gesproken voor een wandelafspraak. Je zult zien dat diegene (bijna) nooit weigert. Wandelen is de perfecte manier om je gedachten op een rijtje te zetten. En omdat je naast elkaar loopt wordt het nooit awkward als je iemand al lange tijd niet hebt gezien.

6 – Loop eens Een hartje of een vierkant

Nog een leuk idee. Dit zag ik op tv: iemand had een wandeling in de vorm van een olifant gemaakt. Probeer ook eens een vierkant of een hartje te wandelen (Valentines Day?). Kijken waar je terecht komt. Gebruik een ‘echte’ kaart of Google maps.

7 – Map my Walks 

Leuk die 1000 stappen, maar misschien ook wat saai. Gebruik MapMyWalk. De gps van je telefoon wordt gebruikt om de route vast te leggen. Het biedt ook statistieken over afstand, hoogte, snelheid, tempo en calorieverbruik. Je kunt je favoriete wandelingen opslaan en met anderen delen. Je kan ook de wandelingen uitproberen die door anderen in je omgeving zijn gepost.

8 – Mindful walk 

Train je bij deze spirituele wandeling in het wandelen in het moment. Wees aanwezig in het bos, probeer je gedachten voorbij te laten drijven als wolkjes. Let op je ademhaling. Bijvoorbeeld: vier stappen inademen, vier stappen vasthouden, vier stappen uitademen. Dit dwingt je in het moment te zijn.

9 – Brunch walk 

Neem met je brunch-wandeldate kleine hapjes en gerechtjes mee, en een kleedje als je naar het bos gaat. Iedere keer als je een leuk plekje ziet, neem je weer een gerecht.

10 – Op hertenjacht 

In de ochtensschemer kom ik regelmatig herten en andere dieren tegen in het bos. Een heerlijke tijd om te wandelen, maar je moet wel even doorbijten in de ochtend.  

Inspiratiebron: The Guardian