web analytics

Avontuur in tijden van sociale onthouding

10 Ideeën voor kleine avonturen, veilig thuis

 

In tijden van ‘sociale onthouding’ denk je waarschijnlijk niet direct aan avontuur. Want kan er nog plek zijn voor avontuur als er op het gebied van gezondheid al zoveel onzekerheid heerst? Jazeker. Avonturen buiten je comfort zone – hoe klein ook – zijn een mooie afleiding uit de werkelijkheid en laten je verwonderen en verrassen. En groeien, want een avontuur is ook een ontdekkingstocht in jezelf. Hieronder 10 ideeën voor afwisselende avonturen vanuit huis, voor iedereen wel iets. 

 

1 – Kijk een out-of-the-box film

IIedereen kent Netflix, maar ken je Picl al? Hier vind je films uit het Nederlandse filmhuiscircuit die zich vaak afspelen in andere landen. Daag jezelf uit en kijk een film uit IJsland, Brazilië of Rusland. Zelf kijk ik nu het ontroerende ‘Sorry we missed you’ van een Engelse pakjesbezorger, maar ‘Woman’ en ‘Honeyland’ (Macedonië) staan ook op mijn lijstje. Ik ben fan! Of wordt geïnspireerd door reisfilms met een avontuurlijke vrouwen in de hoofdrol.

2 – Reach out: Denk bewust aan anderen

Wat kun je doen om vanuit je huis iets te betekenen voor anderen? Een goede kant van een crisis is dat het ons verbindt en creatief en out-of-the-box laat denken. In Italië zie je mooie initiatieven ontstaan. Mensen zingen en spelen instrumenten met elkaar vanaf het balkon, en op sommige plekken werd er vanaf het balkon applaus gegeven voor de hulpverleners. Is er een oude tante die je zou kunnen verrassen met een telefoontje? Of weet je een ander initiatief waarmee je anderen kunt helpen, een virtueel kaartje sturen bijvoorbeeld? Met avontuurlijke blik valt er veel te verzinnen om anderen te helpen! 

3 – Bezoek een virtueel museum

Vanuit huis kun je allerlei bekende musea bezoeken. Het British Museum in Londen laat online allerlei artefacten uit zijn collectie zien. Bij het Guggenheim Museum in New York kun je via een Google Street View de bekende spiraaltrap zien. Bij het Franse Musée d’ Orsay kun je een virtuele tour nemen door een galerij met Franse kunstenaars als Monet en Cézannne. Van Berlijn tot Seoul zijn virtuele musea te bezoeken. Dichterbij kun je een virtueel bezoek brengen aan het Rijksmuseum en Het Van Gogh. Ook kun je het Achterhuis bezoeken.

 

4 – Boeken lezen uit een andere land of werkelijkheid

Er bestaat een prachtig project, A Year of Reading the World, waarbij een vrouw in een jaar tijd (2012) uit alle 196 landen een boek heeft gelezen. Lees eens een boek uit totaal ander land, of een boek dat je normaal nooit zou lezen, een biografie van iemand waar je een hekel aan hebt, bijvoorbeeld. Een eyeopener.

5 – Speel en vertel!

Spelen maakt een belangrijk deel uit van avontuurlijk-zijn. Veel volwassenen zijn niet meer gewend om te spelen. Hier staat de doos ‘Ticket to Ride’ en ’30 seconds’ al klaar, en als je alleen bent kun je online bij anderen aanhaken. Of maak (samen) een leuk verhaal of gek gedicht.

6 – Kamperen en exploreren in eigen huis (of tuin)

Ruil eens van kamer. Of zet een tent op in de tuin, doe een lentebarbeque met worstjes, groenteburgers of marshmallows. Staatbosbeheer heeft een lijst opgesteld met doe-opdrachten die kinderen in eigen tuin kunnen doen. Alsof je op vakantie bent! Misschien kun je de buren door de heg heen laten mee-eten (pas natuurlijk op voor besmettingsgevaar). Wees een ontdekkingsreiziger in eigen huis. Exploreer oude kasten en zolders, en ontdek lang verborgen schatten: dozen met brieven en foto’s bijvoorbeeld. 

 

7 – Leer een nieuwe vaardigheid of doe een gekke online cursus

Youtube loopt over van mensen en organisaties die vaardigheden aanbieden. Ook zijn er platforms met gratis cursussen waar je bijvoorbeeld kunt leren zingen of tekenen.

 

8 – Reis virtueel rond de wereld

Ga virtueel op reis op Google Earth en Google Streetview en droom alvast over je volgende journey. Op Google Streetview kun je 3D foto’s opsporen. Dan is het net of of je op een bepaalde plek staat en rondkijkt, bijvoorbeeld in Trinidad. Op Google Earth kun je bijvoorbeeld Harry Potter-plekken virtueel bezoeken.

9 – Zoek het avontuur onder elkaar

Als gezin of stel zit je in een schip en ben je op elkaar aangewezen. Dit doe je altijd vol routines. Waar kun je die breken? Is het bijvoorbeeld leuk om weer eens samen af te wassen? Kun je iemand ‘King’ of ‘Queen of the Day’ maken en de baas laten zijn over een dag? ’s Avonds ontbijten en ’s ochtends beginnen met het toetje? Haal de oude video’s en foto’s uit de kast en deel verhalen over de avonturen die je hebt meegemaakt. Droom (samen of alleen) over wat je nog wilt gaan doen. Bijvoorbeeld door meer outdooravontuur in je leven te brengen.

10 – Verdiep je in spiritualiteit

Een innerlijk avontuur: zoek het in jezelf. Doe mee aan een online yogales of ademsessie. Voordeel: je wordt er kalm van, en dat is net iets wat we in deze onzekere tijd kunnen gebruiken.

 

Adventure challenges

Een aantal van de bovenstaande ideeën komen voort uit de 21-Day Adventure Challenge die ik a.s. dinsdag 17 maart had willen starten. Door de huidige coronacrisis heb ik dat uitgesteld. Mocht je toch al 30 Adventure Challenges willen downlanden en binnenkort willen meedoen, doe dat dan via deze link. Via Instagram en Facebook kun je me dan binnenkort volgen én meedoen!

Deze ideeën zijn tot stand gekomen dankzij veel vrienden die hebben meegedacht. Mocht je zelf ideeën hebben, laat het weten!

Brigitte Ars